Bruksela dla prawdziwych smakoszy

Autor tekstu: , Data publikacji:

Viva M’Boma

Z uwagi na nazwę można pomyśleć, że restauracja specjalizuje się w kuchni afrykańskiej. Jednak Viva M’Boma to zwrot, który w tradycyjnym brukselskim dialekcie znaczy: „niech żyje babcia”. To wykwintna restauracja serwująca tradycyjne belgijskie potrawy. Mieści się w zabytkowym budynku byłej masarni, której ściany zdobią białe płytki i czarno-białe fotografie. Do dań specjalnych dodawana jest grasica cielęca i jagnięca, nerki gotowane w gęstym, maderskim sosie, a także gulasz wołowy. Pyszne są desery,  choćby piernikowe lody speculoos.
Rue de Flandre 17;
tel. +32 25 12 15 93

Cena trzydaniowego posiłku to €35.

 

Restobieres

Jak sugeruje nazwa, szef kuchni uroczej knajpki to smakosz piwa. O ile wystrój przywodzi na myśl grotę Alladyna, pełną butelek i szklanic, to sposób przyrządzania potraw pokazuje, z jakim rozmachem maestro potrafi wykorzystywać bogaty wachlarz smaków złocistego trunku. W menu można znaleźć królika zapiekanego w wiśniowym piwie, cykorię duszoną w jasnym pszenicznym piwie czy kurczaka zapiekanego z boczniakami i mocnym ciemnym piwem, o adekwatnej nazwie Hercule. Na liście piw znajdują się trunki o stu różnych procesach warzenia.

Rue des Renards 32;
tel. +32 25 02 72 51;
restobieres.be
Cena trzydaniowej kolacji już od €18.

 

Cafe du Vaudeville

Większość turystów kieruje się na zakupy do Galerie de la Reine, przedwojennego pasażu handlowego. W samym jego środku znajduje się, także historyczne, Vaudeville. Jest to w połowie teatr, w połowie pensjonat typu Bed and Breakfast – wspaniała restauracja, w której można skosztować tradycyjnej belgijskiej kuchni. Usiądź przy stoliku na górze, z widokiem na znajdującą się poniżej Galerię, a potem zamów chrupiącego krokieta, nadziewanego krewetkami z Morza Północnego i klopsikami z karmelizowaną cykorią – narodowym warzywem Belgii, nazywanym tutaj chicons. Frytki serwowane w Cafe du Vaudeville są najlepsze w mieście, a gofry, pokryte grubą warstwą bitej śmietany i gorącym czekoladowym sosem, to pokusa, której trudno się oprzeć.

Galerie de la Reine 11;
tel. +32 25 11 23 45;
cafeduvaudeville.be

Cenia trzydaniowego posiłku to €37.

 

Chez Oki

Knajpka położona jest pomiędzy eleganckimi i modnymi salonami wystawowymi na Avenue Louise a tętniącym życiem centrum kulturowym, placem Flagey. Na Rue Lesbroussart mieszczą się dziesiątki restauracji, jednak nic nie może się równać z niezwykle oryginalną sztuką kulinarną szefa kuchni Oki.

Pracując w otwartej kuchni, w otoczeniu gości, ten dynamiczny Japończyk łączy to, co najlepsze w japońskiej kuchni, z wiedzą i doświadczeniem zdobytym podczas pracy we francuskiej restauracji, oznaczonej trzema gwiazdkami w słynnym czerwonym przewodniku Michelin. Efekt jego twórczej pracy został nazwany „belgijską fuzją”. Biorąc pod uwagę najwyższą jakość składników, ceny są umiarkowane, co daje możliwość skosztowania takich specjałów jak pasztet strasburski z sushi, stek z tuńczyka błękitnopłetwego, podany z serem mozzarella, czy ciasto czekoladowe z dodatkiem zielonej herbaty i lodami imbirowymi.

Rue Lesbroussart 62;
tel. +32 26 44 45 76; chez-oki.com
Cena trzydaniowego posiłku to €30.