Na koktajl do Singapuru

Autor tekstu: , , Data publikacji:

Innowacyjne koktajle, eleganckie wnętrza i intrygujące menu - wszystko to czeka na nas w najlepszych barach Singapuru, których zestawienie przygotowali nasi korespondenci Nikhil Agarwal i Craig Bright.

Singapurskie bary mają długą i bogatą historię. W końcu to tutaj, w hotelu Raffles Singapore znajduje się słynny Long Bar, w którym powstał legendarny drink Singapore Sling. I choć obecnie bar ten jest zamknięty z powodu renowacji, to w mieście nie brak innych świetnych miejsc, gdzie można napić się dobrego drinka w miłej atmosferze. A ponieważ dominującym elementem singapurskiego krajobrazu są strzeliste drapacze chmur, które wieczorem mienią się feerią świateł, można być pewnym, że w wielu tutejszych barach oprócz fantazyjnych koktajli czeka nas także sporo wrażeń natury wizualnej. Poniżej prezentujemy raport z naszej wyprawy po najlepszych lokalach „Miasta Lwa”.

Operation Dagger

Ten oryginalny bar, skryty w podziemiach budynku stojącego na wzgórzu Ann Siang Hill, posiada chyba najdziwniejszą listę drinków w całym mieście. Koktajle powstają tu na bazie tak niezwykłych składników, jak kozi ser albo… szpik kostny. Fanom stylu industrialnego zapewne spodobają się tutejsze stoły z blatami z polerowanego betonu oraz zdobiąca sufit artystyczna instalacja z żarówek.

Czynne: wt.-sob. od 18:00 do późnych godzin nocnych; +65 6438 4057.
operationdagger.com

Jigger & Pony

W ubiegłym roku lokal ten trafił na listę 50 Najlepszych Barów Azji. Znajdziemy tu ciepłą, przyjazną atmosferę oraz listę 20 prostych, acz eleganckich drinków: od klasyków po oryginalne, wymyślne kreacje. Za wygląd i smak koktajli odpowiada Boo Jing Heng – zwycięzca krajowych mistrzostw barmanów Diageo World Class Singapore 2016.

Czynne: pon.-czw. 18:00-1:00, pt.-sob. 18:00-3:00; +65 9621 1074.
jiggerandpony.com

The Secret Mermaid

Bar o wystroju na wskroś industrialnym ze ścianą z butelek przypominającą biblioteczkę oraz wykończeniami z drewna i metalu. Jednak warto tu przyjść z powodu bogatego wyboru amerykańskich alkoholi oraz wyszukanych zestawów degustacyjnych. Obowiązkowo należy spróbować żytniej whisky, a także innych wyrafinowanych trunków, takich jak na przykład wódka o smaku łososia. Do każdego drinka serwowane są smaczne przekąski.

Czynne: pon.-pt. 17:00-23:00.
thesecretmermaid.com

28 Hongkong Street

Niewtajemniczeni mogą łatwo przegapić ten tętniący życiem bar, ponieważ wiedzie do niego niepozorne wejście między dwoma sklepami. Koktajle sporządza się wyłącznie ze składników uprawianych w sposób ekologiczny, a na szczególną uwagę zasługują fantazyjne drinki na bazie whisky. Nic dziwnego, że w 2016 lokal ten znalazł się na liście Najlepszych Barów Azji, a rok później uplasował się w pierwszej piątce tego zestawienia.

Czynne: pon. 12:00-14:00 i 18:00-2:00, wt.-śr. 18:00-2:00, czw.-sob. 18:00-3:00; +65 6533 2001. 28hks.com

1-Altitude

Ten najwyżej położony w mieście bar na świeżym powietrzu oferuje spektakularne, zapierające dech w piersiach widoki na dzielnicę Marina Bay Sands oraz tereny w jej najbliższej okolicy. Goście mają tu do dyspozycji aż trzy piętra budynku. Na najwyższym piętrze mieści się bar, natomiast niższe kondygnacje zajmują – restauracja i klub nocny. To zdecydowanie jedno z najlepszych miejsc na nawiązanie znajomości z zamożnymi mieszkańcami miasta i wyśmienitą zabawę do białego rana.

Czynne: niedz.-wt. 18:00-2:00, śr., pt.-sob. 18:00-4:00, czw. 18:00-3:00; +65 6438 0410.
1-altitude.com

Manhattan

Zwycięzca ubiegłorocznego plebiscytu na Najlepszy Bar Azji, który mieści się w lobby hotelu Regent Singapore, znany jest przede wszystkim z wyśmienitych drinków, wywodzących się z amerykańskiej złotej ery koktajli (koniec XIX wieku), a jego ogromnym atutem jest własna, zasobna piwniczka z najlepszymi, wybornymi gatunkami whisky. Warto wpaść tu także na niedzielny pyszny brunch (przeznaczony tylko dla osób dorosłych).

Czynne: niedz.-czw. 17:00-1:00, pt.-sob. 17:00-2:00; +65 6725 3377.
regenthotels.com

Level 33

Głównymi atutami tego lokalu są malownicze widoki z jego okien, jak również własny minibrowar. Nowoczesne wnętrze baru utrzymane jest w barwach ziemi z drewnianymi akcentami. Oprócz piw własnej produkcji i importowanych z Europy Level 33 posiada także menu restauracyjne (w wielu daniach używa się składników wykorzystywanych w procesie warzenia piwa). Jest tu także specjalne menu piwosza z przekąskami, które idealnie współgrają ze złotym trunkiem.

Czynne: pon.-czw. 11:30-00:00, pt.-sob. 11:30-2:00, niedz. 12:00-00:00; +65 6834 3133.
level33.com.sg

Party Room at Mezza9

Mieszczący się w restauracji hotelu Grand Hyatt Singapore bar Party Room at Mezza9 specjalizuje się w drinkach na bazie dżinu i toniku. W jego ofercie znajduje się ponad 60 gatunków jałowcowego trunku, w tym azjatycki Paper Lantern. Wnętrze baru jest przestronne, a zarazem przytulne. Warto zajrzeć także do sąsiedniego Martini Baru, gdzie na liście koktajli pojawiło się ostatnio siedem nowych pozycji, w tym intrygujące martini o smaku żelków.

Czynne: niedz.-czw. 17:00-00:00, pt.-sob. 17:00-1:00; +65 6732 1234.
singapore.grand.hyatt.com

Pięć klasycznych koktajli

Oto kilka propozycji koktajli, które można łatwo przygotować w domu lub w zaciszu hotelowego pokoju. W końcu nie każdy z nas ma czas na zwiedzanie singapurskich barów…

1.Margarita
Niewiele drinków cieszy się tak ogromnym uwielbieniem, jak ten klasyczny koktajl rodem z Meksyku, w którym nuta kwaśnej limonki i słodycz likieru pomarańczowego dopełnione są wyrazistym smakiem tequili.

● 50 ml tequili
● 25 ml likieru cointreau
● 30 ml soku z limonki
● sól gruboziarnista
● kruszony lód

Wsyp sporą ilość soli do naczynia z szerokim dnem. Nawilż brzeg kieliszka sokiem z limonki
i zanurz go w soli. Przelej do shakera sok z limonki, cointreau i tequilę. Dobrze wymieszaj. Nałóż do kieliszka garść kruszonego lodu i zalej go przygotowanym napojem.

2. Manhattan
Według popularnej legendy ta mieszanka żytniej whisky, słodkiego wermutu i bittersa (gorzkiej wódki) wzięła swoją nazwę od nowojorskiego klubu Manhattan Club, gdzie powstała w latach 70. XIX wieku.

● 50 ml żytniej whisky
● 25 ml słodkiego wermutu
● 50 ml wódki angostura bitters
● garść lodu
● wisienka koktajlowa

Przełóż wszystkie składniki do shakera i dobrze wymieszaj. Przelej do schłodzonego kieliszka
i udekoruj wisienką.

3. Cosmopolitan
Ten koktajl owocowy na bazie wódki powstał w latach 70., ale największą popularnością cieszył się pod koniec lat 90. ubiegłego wieku dzięki serialowi
„Seks w wielkim mieście”.

● 50 ml wódki
● 25 ml likieru cointreau
● 25 ml soku żurawinowego
● 25 ml soku z limonki
● kruszony lód
● skórka z pomarańczy lub cytryny do dekoracji

Umieść wszystkie składniki w shakerze, dodaj lód i mieszaj przez 20 sekund. Przelej zmieszany napój do schłodzonego kieliszka do martini. Udekoruj skórką pomarańczową lub cytrynową.

4. Negroni
Jedna z legend głosi, że ojcem tego drinka jest pewien Włoch, który poprosił znajomego barmana o wzmocnienie jego ulubionego koktajlu o nazwie Americano. Barman, chcąc spełnić życzenie kolegi, zastąpił wodę gazowaną dżinem. W ostatnich latach Negroni znów cieszy się ogromną popularnością.

● 25 ml campari
● 25 ml dżinu
● 25 ml słodkiego wermutu
● garść kostek lodu
● skórka z pomarańczy

Przełóż wszystkie składniki do shakera i dobrze wymieszaj. Przelej do schłodzonego kieliszka
i udekoruj skórką pomarańczową.

5. Mojito
Ten kubański koktajl to idealna alkoholowa propozycja na gorące wieczory.

● 65 ml białego rumu
● 8 listków mięty plus gałązka do dekoracji
● garść lodu
● sok z połowy limonki
● 2 łyżeczki cukru pudru
● 65 ml wody gazowanej

Rozgnieć w wysokiej szklance listki mięty i przełóż je do shakera. Dodaj cukier, sok z limonki, rum i lód. Dobrze wymieszaj i przelej z powrotem do szklanki. Całość uzupełnij wodą mineralną, a na koniec udekoruj gałązką mięty i plasterkiem limonki.

 

 

Mieszczący się w hotelu Grand Hyatt Singapore bar Party Room at Mezza9 specjalizuje się w drinkach na bazie dżinu.

 

 

Głównymi atutami Level 33 są malownicze widoki z jego okien, jak również własny minibrowar. Nowoczesne wnętrze baru utrzymane jest w barwach ziemi z drewnianymi akcentami.