Pekin od kuchni

, Data publikacji:

Nowa fala eleganckich restauracji i tętniących życiem barów otwartych niedawno w stolicy Chin dowodzi, że kuchnia tego kraju również przechodzi metamorfozę. Wybierającym się do Pekinu radzimy spróbować już nie tylko kaczki po pekińsku. Oto najmodniejsze pekińskie lokale.

The Courtyard

Brian McKenna jest jednym z najznamienitszych szefów kuchni w Pekinie, a jego potężna postura kontrastuje z delikatnością i wyczuciem, jakim wykazuje się w kuchni, przygotowując dania słynące z idealnego połączenia składników i smaków.
Irlandczyk wniósł powiew świeżości do restauracji, która wcześniej miała doskonałą lokalizację i nie najlepszą kuchnię. Courtyard szczyci się teraz klasycznym menu, dopasowanym kulinarnie do okolicy z widokiem na Zakazane Miasto. Jeśli dania kuchni molekularnej McKenny to dla was zbytnia ekstrawagancja, zawsze możecie tu zamówić pyszny stek z frytkami.

● Okolica: Najlepsza dzielnica w mieście, w której niegdyś (przez ponad 500 lat) zamieszkiwali cesarze z dynastii Ming i Qing.
● Klienci: Zamożni. Restauracja nastawia się przede wszystkim na pekińskie „grube ryby”.
● Godne polecenia: Krab w tempurze; łosoś z patelni z soczewicą pachnącą imbirem i grillowanym foie gras; deser czekoladowy w kształcie wojownika z terakoty.
● Średni koszt na osobę: 700 ¥/350 zł
● Kontakt: 95 Donghuamen Avenue, Wschodnia Brama Zakazanego Miasta; tel +86 10 6526 8883; bmktc.com

The Big Smoke

Przytulne miejsce, na które składa się pub i smażalnia mięs. Goście poczują się tu jak w… typowej amerykańskiej knajpce. Znajduje się ono w dosyć niepozornej części miasta, na nieco zaniedbanej ulicy pełnej mało reprezentacyjnych barów i knajpek. Za to samo wnętrze The Big Smoke wygląda dużo szykowniej.
Co ciekawe, główny dostawca piwa dla the Big Smoke – firma Capital Brewing Company – ma swoją siedzibę w lokalu, który jest zarazem jej głównym klientem. Produkowane przez nią piwa to m.in. Workers Pale Ale z charakterystycznym logo przedstawiającym uniesioną pięść.

● Okolica: Zaniedbana, z eklektyczną architekturą wokół, ale stopniowo pojawia się tu coraz więcej naprawdę przyzwoitych barów i restauracji.
● Klienci: Obcokrajowcy tęskniący za domowym jedzeniem oraz (coraz częściej) mieszkańcy Pekinu ciekawi świata i wszelkich zachodnich nowości.
● Godne polecenia: Wolno gotowane żeberka, jagnięcina, oraz burgery – do tego przepyszne piwo Workers Pale Ale.
● Średni koszt na osobę: 200 ¥/100 zł
● Kontakt: Lee World Building, 57 Xingfucun Zhonglu, Dzielnica Chaoyang; tel +86 10 6416 5195

Janes and Hooch

To prawdopodobnie najmodniejszy koktajlbar w mieście, będący ciekawą alternatywą dla saloników hotelowych. Właściciele przeszli samych siebie, by upodobnić to miejsce do nielegalnego baru z czasów prohibicji, urządzając go w ciemnym zaułku z mało zauważalnym wejściem. Przyciemnione światło, kelnerzy we frakach oraz starannie dobrana muzyka cicho sącząca się w tle sprawiają, że Al Capone i jego przyjaciele przemytnicy z lat 20. ubiegłego wieku poczuliby się tu jak u siebie w domu. Warto tu wpaść na niezobowiązującego drinka, ale także, aby uczcić wyśmienitym alkoholem udaną transakcję.

● Okolica: Labirynt zaułków, więc warto mieć przy sobie zapisane po chińsku wskazówki dojazdu dla taksówkarza. Bar ukryty jest między dziesiątkami innych lokali w południowej części Sanlitun.
● Klienci: Zamożni mieszkańcy Sanlitun.
● Godne polecenia: Earl Grey z ginem oraz Fernet z colą – gorzki argentyński drink popularny w czasach przed prohibicją.
● Średni koszt na osobę: 200 ¥/100 zł
● Kontakt: Gong Ti Bei Lu, Courtyard 4, Sanlitun, Dzielnica Chaoyang; tel +86 10 6503 2757; janeshooch.com

Jing Yaa Tang

Najnowszy pretendent do tytułu najlepszej restauracji w mieście serwującej kaczkę po pekińsku, mieszczący się w podziemiach hotelu the Opposite House. Głównymi konkurentami Jing Yaa Tang są trzy inne finezyjne restauracje – pobliska Duck de Chine, Made in China – w hotelu Grand Hyatt oraz 19492 Jin Bao Jie. We wszystkich czterech piece opalane są drewnem z drzew owocowych, dzięki czemu podawana tu kaczka posiada niepowtarzalny smak. Restauracje te oferują także szeroki wybór innych uznanych dań kuchni chińskiej.

jing_yaa_tang_beijing

● Okolica: W dzielnicy Sanlitun, tuż przy Sureno – restauracji hotelu Opposite House serwującej dania kuchni zachodniej; na piętrze znajduje się modny bar Mesh.
● Klienci: Restauracje należące do hotelu przyciągają głównie artystyczną śmietankę okolicy, projektantów oraz modelki.
● Godne polecenia: Kaczka, a także przegrzebki gotowane na parze podawane z serem sojowym.
● Średni koszt na osobę: 300 ¥/150 zł
● Kontakt: Building 1, Taikoo Li Sanlitun North, 11 Sanlitun Road, Dzielnica Chaoyang; tel +86 10 6417 6688; theoppositehouse.com

Opera Bombana

Opera Bombana to najnowsza i najznamienitsza zachodnia restauracja w Pekinie. Jej właścicielem jest zamieszkały w Hongkongu szef kuchni Umberto Bombana, wielokrotnie nagradzany gwiazdkami przewodnika Michelin. Restauracje Bombany w Hongkongu i Szanghaju są uwielbiane przez miłośników prawdziwej kuchni włoskiej, a Opera jeszcze bardziej podniosła poprzeczkę dla lokalnej konkurencji.