Abu Zabi. Przewodnik kulinarny

Autor tekstu: , Data publikacji:

Nasza korespondentka Samanta Wood odwiedziła kilka z najlepszych restauracji w Abu Zabi, z których roztacza się wspaniały widok na Zatokę Perską i panoramę miasta.

Stolica Zjednoczonych Emiratów Arabskich leży na rozległej wyspie w kształcie litery T, nad usianą wieloma innymi wysepkami Zatoką Perską. Wszystkie te elementy tworzą malowniczy krajobraz, który można docenić zwłaszcza pod koniec dnia, kiedy słońce chowa się za horyzontem. Oto osiem najlepszych restauracji w Abu Zabi, z których okien roztaczają się niezapomniane widoki.

Cipriani

Włoska restauracja mieszcząca się przy przystani na sztucznej wyspie Yas to idealny wybór dla fanów szybkich samochodów, ponieważ z jej okien rozpościera się widok na tor Formuły 1. Z tego względu rezerwacje na weekend wyścigowy (zwykle przypada on w połowie listopada) dokonywane są ze sporym wyprzedzeniem. Lokal serwuje głównie tradycyjne włoskie potrawy, takie jak zapiekane tagliolini, risotto primavera czy też carpaccio alla Cipriani i bakłażan alla Parmigiana. Warto zostawić sobie miejsce na bezę waniliową, a posiłek zacząć od aperitifu Bellini, przygotowywanego na bazie musu ze świeżych brzoskwiń i prosecco.

Czynne codziennie w godzinach 18:00-00:00. Trzy dania: 450 dirhamów (ok. 440 złotych). Yas Marina, Yas Island; tel.: +971 2657 5400. ciprianiyasisland.com

Butcher and Still

Ta najnowsza restauracja steakhouse w Abu Zabi, która mieści się w hotelu Four Seasons na wyspie Al Maryah, posiada ruchomą ścianę, po której rozsunięciu można podziwiać panoramę miasta i promenadę Corniche. Wystrój nawiązuje do chicagowskich knajpek z lat 20. ubiegłego wieku, czyli czasów prohibicji i Ala Capone. Wszystkie steki i kotlety pochodzą z wołowiny typu Black Angus, pozyskiwanej z bydła hodowanego na farmie w Kansas, i posiadają certyfikat USDA. Polecam 1,2-kilogramowy stek rib eye o nazwie Tomahawk. Jedna taka porcja wystarczy dla co najmniej dwóch osób.

Butcherandgrill

Warto wejść do baru, by zobaczyć, jak barman wprawia w ruch ogromny, 1,5-metrowy shaker o nazwie Tanqueray No 10 Imperial Martini Shaker. Jest to jeden z zaledwie pięciu egzemplarzy tej niezwykłej maszyny na świecie. Możemy także zjechać windą do podziemnej prywatnej sali jadalnej, urządzonej w stylu speakeasy (nielegalnego baru z czasów prohibicji), gdzie znajduje się kolekcja luksusowych whisky.

Czynne codziennie 18:00-00:00. Trzy dania: 500 dirhamów (ok. 480 złotych). Four Seasons Abu Dhabi, Al Maryah Island; tel.: +971 2333 2222. butcherandstill.com

Sambusek

Sambusek to popularna libańska restauracja mieszcząca się w hotelu Rosewood, której niezaprzeczalnym atutem jest duży, odkryty taras z widokiem na nabrzeże Al Maryah oraz panoramę miasta. Jest to także idealne miejsce na spokojny lunch, choć wieczorami, kiedy na kolację przybywa tu libańska śmietanka towarzyska, zaczyna robić się dość gwarno. Jak sama nazwa wskazuje („sambusek” to mały pieczony pierożek), serwowane są tu głównie tradycyjne potrawy, przygotowywane przez doświadczonego libańskiego szefa kuchni. Oprócz lunchu biznesowego w menu znajdziemy także cztery zestawy kolacyjne oraz dania
à la carte. Uwaga: najlepiej odwiedzić to miejsce z pustym żołądkiem.

Czynne codziennie w godzinach 12:00-15:30 i 19:00-00:30. Trzy dania: 270 dirhamów (ok. 260 złotych). Rosewood Abu Dhabi; tel.: +971 2813 5550. rosewoodhotels.com

Coya

Peruwiańska restauracja, której dwa siostrzane lokale znajdują się w Londynie, została otwarta w marcu bieżącego roku na wyspie Al Maryah. Niezależnie od tego, czy wybierzemy stolik na tarasie, czy przy oknie, możemy liczyć na fantastyczne widoki na panoramę stolicy. Główna sala jadalna urządzona jest w stylu budowli starożytnych Inków, a w oddzielnym, nieco mniejszym saloniku pobrzmiewa gorąca muzyka latynoska, która zachęca gości do pląsów na parkiecie. Jedzenie jest odzwierciedleniem panującej tu żywiołowej atmosfery. Wszystkie dania są smakowicie aromatyczne i przepięknie podane. Polecam sałatkę ceviche, tiraditos (surowe owoce morza w pikantnym sosie), a także tacos, szaszłyki anticucho i duszonki zwane cazuela.

Czynne codziennie 12:30-17:00 i 19:00-00:00. Trzy dania: 300 dirhamów (ok. 290 złotych). The Galleria, Al Maryah Island; tel.: +971 2306 7000. coyarestaurant.com

Catch

Jak sama nazwa wskazuje, ta restauracja z widokiem na główną plażę Abu Zabi i turkusowe wody zatoki specjalizuje się w owocach morza. W wystroju lokalu wyróżniają się elementy wykonane z masy perłowej, które nawiązują do wielowiekowej rybackiej tradycji kraju, a dodatkową atrakcją jest przeszklona, otwarta kuchnia oraz przestronne patio. Catch serwuje przede wszystkim potrawy kuchni bliskowschodniej z azjatyckimi akcentami. Oprócz typowych dań z ryb i owoców morza do wyboru są także sushi, sashimi, kawior i ostrygi. Nie brakuje również potraw dla mięsożerców. Polecam genialnego tatara z kraba w towarzystwie żółtego pomidora i dressingu z limonek.

Czynne codziennie 12:00-1:00. Trzy dania: 320 dirhamów (310 złotych). Nation Riviera Beach Club, Abu Dhabi Corniche (naprzeciw St Regis); tel.: +971 2611 0909. catch.ae

Asia de Cuba

W tym samym klubie plażowym co Catch mieści się również znana restauracja Asia de Cuba. Co prawda widoki z okien obu lokali są dość podobne, ale Asia de Cuba ma też swoje niezaprzeczalne atuty w postaci większego tarasu z barem koktajlowym i lożami przypominającymi kabiny plażowe. Dania, będące połączeniem tradycyjnych kubańskich potraw z azjatyckim akcentem, opracował renomowany szef kuchni kubańskiego pochodzenia. W menu à la carte znajdziemy m.in. przepyszne sałatki ceviche, smakowite przekąski i autorskie dania z woka. Warto odwiedzić to miejsce choćby po to, by spróbować obłędnych churro z krewetkami oraz bułeczek bao z kurczakiem po kubańsku.

Czynne codziennie w godzinach 18:00-00:00, w pt. i sb. dodatkowo 12:00-15:00. Trzy dania: 270 dirhamów (ok. 260 złotych). Nation Riviera Beach Club; tel.: +971 2699 3333. asiadecuba.com/abu_dhabi

Ray’s Grill

Ten nowoczesny steakhouse, mieszczący się na 63. piętrze wieżowca Etihad Towers, jest doskonałym miejscem na obiad i kolację choćby ze względu na przyprawiający o zawrót głowy 360-stopniowy widok na Zatokę Perską i Abu Zabi.

Mięso pozyskiwane jest z hodowli z całego świata: od Argentyny i Australii po Nową Zelandię, Francję i Stany Zjednoczone. Przed podaniem wszystkie steki dojrzewają na sucho przez 28 dni, a następnie grilluje się je na ruszcie opalanym węglem drzewnym. Polecam także doskonałego tatara, przygotowywanego bezpośrednio przy stoliku.

Czynne codziennie 19:00-23:00. Trzy dania: 400 dirhamów (380 złotych). Jumeirah w Etihad Towers; tel.: +971 2811 5666; jumeirah.com

Inakaya

Wioska Wenecka (Venetian Village) to dzielnica Abu Zabi należąca do ogromnego kompleksu Ritz-Carlton i będąca niemalże lustrzanym odbiciem swojego włoskiego odpowiednika. Znajdziemy tu także wiele znakomitych lokali, w tym japońską restaurację marki Inakaya, która posiada oddziały w Japonii i Nowym Jorku. Z tutejszego przytulnego tarasu rozciąga się niczym niezakłócony widok na kanał i falujące wody zatoki. W całej swojej krasie prezentuje się stąd także wspaniałe arcydzieło architektoniczne, jakim jest Wielki Meczet Szejka Zayeda.

Posiłek w Inakai to swoisty teatr interaktywny. Cała uwaga skupia się tu na robatayaki – japońskiej sztuce grillowania, w której oprócz potrawy liczy się także akt jej przygotowania. Tym samym goście uczestniczą w niezwykłym spektaklu, którego efektem są prześlicznie podane sushi i sashimi.

Czynne codziennie 12:30-23:00. Trzy dania: 260 dirhamów (250 złotych). Ritz-Carlton Abu Dhabi Grand Canal; tel.: +971 2404 1921. venetianvillage.ae/inakaya

Nowe restauracje w Abu Zabi

Oto lista nowych restauracji w Abu Zabi,w których oprócz wyśmienitego jedzenia można także liczyć na niebanalne widoki.

Cho Gao Marina Walk w hotelu InterContinental Abu Dhabi. Kuchnia panazjatycka
z Indonezji, Japonii, Wietnamu i Tajlandii.

Toro Toro w hotelu Jumeirah (wieżowiec Etihad Towers). Restauracja znanego szefa kuchni Richarda Sandovala, specjalizująca się w daniach regionu Ameryki Południowej.

● 99 Sushi Bar i francusko-śródziemnomorska restauracja La Petite Maison. Oba lokale mieszczą się na wyspie Al Maryah.

● Jeszcze w tym roku swoje podwoje otworzy Buddha Bar Beach w hotelu St Regis Saadiyat Island, specjalizujący się w kuchni panazjatyckiej.