Restauracje Magdy Gessler. Nasz przewodnik

Autor tekstu: , Data publikacji:

„Polka”

Choć nazwa jest mocno żeńska, to wcale nie oznacza , że restauracja „Polka” jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla pań. Wręcz przeciwnie. Magda Gessler stworzyła ten lokal z myślą o gościach wszystkich płci, a szczególnie zagranicznych turystach. ”Polka” to lokal bez zbędnych obrusów, za to z nieco szybszą atmosferą. Właścicielka chciała stworzyć przyjazną restaurację z tradycyjna kuchnią, oddającą wielokulturowy klimat dawnej Polski. Dlatego „Polka” nie jest propozycją zarezerwowaną wyłącznie dla zamożniejszych klientów.

Serwowane są tu dania na bazie ekologicznych produktów. Goście maja do dyspozycji jedną z kilku przestronnych sal i słoneczne patio. Królują w szerokiej gamie potrawy przygotowywane według tradycyjnych polskich przepisów. Obok schabów, kaszanek i golonek warto się pokusić o kaszę z sosem grzybowym lub oscypkiem. Rozczarowane nie będą również osoby stroniące od mięsa. W menu znajdziemy takie pozycje jak leniwe pierogi czy naleśniki.

Wnętrza w restauracji „Polka”. Fot. Restauracja „Polka”

Dlatego w „Polce” można nie tylko poczuć iście polskiego ducha, ale naprawdę dobrze zjeść. I, co także ważne, zjeść bez specjalnego uszczuplenia zawartości portfela. Przystawki zaczynają się od kilkunastu złotych: wątróbka w gorczycy marynowana podana na prażonych jabłkach z cebulką – 16zł. Danie prosto z pieca, jak choćby kaszanka na okrągło z pieca podana z musem z jabłek i musztardy, to wydatek 20zł. Za schabowy z ziemniakami zapłacimy 35 złotych.

Restauracje Magdy Gessler: zobacz „GAR” i „VENEZIĘ„»