Kuchnia inspirowana czystą naturą

Jeśli hotel słynie ze staranności z jaką dba o każdy detal, to można założyć, że przed kucharzami jego restauracji stoi nie lada wyzwanie. Z miłości do szczegółu, lokalności, natury i niezwykłych połączeń powstała kuchnia hotelu ProVita, której główną zasadą jest najwyższa jakość. Oto kuchnia bez kompromisów!

Jeśli hotel słynie ze staranności z jaką dba o każdy detal, to można założyć, że przed kucharzami jego restauracji stoi nie lada wyzwanie. Z miłości do szczegółu, lokalności, natury i niezwykłych połączeń powstała kuchnia hotelu ProVita, której główną zasadą jest najwyższa jakość. Oto kuchnia bez kompromisów!

Lokalnie lub własnoręcznie

Kucharze restauracji ProVita hołdują zasadom slow food. Menu jest sezonowe, dostosowane do pór roku i oferty lokalnych dostawców. Dzięki takiemu podejściu produkty są zdrowsze, a źródła ich pochodzenia – pewne. Tutaj stawia się na żywność nieprzetworzoną. Ciasta oraz chleby (także bezglutenowe) wypiekane są na miejscu, kucharze przyrządzają własne musli, dżemy, hummusy oraz wędliny. Wszystkie przysmaki tworzone są według autorskich przepisów i z niezwykłą uwagą.

Dla wymagających

Kucharze ProVita przysłuchują się nie tylko gastronomicznym instynktom, ale także potrzebom klientów, dlatego menu dostosowane jest do różnych diet i preferencji. ProVita w swojej ofercie ma dania bez glutenu, laktozy i alergenów oraz opcje dla wegetarian i wegan. Specjalne menu czeka także na najmłodszych smakoszy.
Oprócz menu sezonowego, dodatkowo w ciągu roku tworzonych jest 52 specjalnych menu na weekendy, do których sommelierzy dobierają wina z selekcji restauracji. Dzięki temu co tydzień zaskoczą gości nowe, doskonale przemyślane kompozycje kulinarne.

Dla koneserów i przyszłych koneserów

Winiarnia ProVita dysponuje niezwykłą kolekcją z różnych regionów świata. W ofercie na stałe znajduje się 135 etykiet, a ponad 100 kolejnych rotuje w ciągu roku. Znaczna większość pozycji to wina z małych butikowych winnic oraz regionalne wina z Polski. Jednak w ofercie znajdują się także etykiety od znanych, topowych producentów.

We współpracy z kucharzami z kołobrzeskich restauracji, dwa razy w roku, ProVita organizuje kolacje tematyczne „ProVita & Przyjaciele”. Są one wspaniałą okazją do spotkania zarówno przy stole jak i w kuchni.

20 kwietnia odbyła się już piąta edycja tego wydarzenia. Inspirowane wiosennym przebudzeniem menu degustacyjne składało się 8 dań i 8 wyselekcjonowanych win i zostało skomponowane tak, by jak najintensywniej wpływać na wszystkie zmysły gości. Dominowały orzeźwiające i wyraźne smaki: kwaśne, słodkie i pikantne, a w kompozycjach pojawiły się m.in.: yerba mate, chrzan, strzelający cukier, matcha, chilli, kumkwat, mięta, czerwone pomarańcze czy kawa.

Kolejna Kolacja ProVita Team & Przyjaciele zaplanowana jest na 8.12.2018r. Po raz kolejny kucharze dołożą wszelkich starań by odczarować klasyczną wizytę w restauracji, zmieniając ją w prawdziwe przeżycie.

Hotel organizuje też comiesięczne „Wieczory przy winie”. Zimowe i jesienne spotkania odbywają się w lobby barze przy kominku. Wiosną i latem ProVita zaprasza swoich Gości na degustacje do ogrodu, na plażę, a także pod żagle na pełne morze. Także personel restauracji stale rozwija wiedzę w temacie win, a przy tym chętnie dzieli się nią z gośćmi. Dlatego nawet laik, pod opieką sommalierów ProVita ma potencjał, aby stać się przyszłym koneserem.

Sztuka gaszenia pragnienia

Nie tylko wina robią wrażenie. Amatorzy koktajlów na pewno docenią tutejsze bittersy. Mimo, że nadające balans „gorzkie krople” to coraz modniejszy składnik, rzadko można spróbować tych własnoręcznie robionych przez barmanów. Dlaczego? Głównie chodzi o czas – bittersy od ProVity macerują ponad 40 dni.

W ofercie restauracji dostępny jest także szeroki wachlarz napojów bezalkoholowych. Z dużym wyczuciem przygotowywane są mrożone herbaty, napoje botaniczne i lemoniady, do których syropy gotowane są na barze z naturalnych składników – skórek cytrusów, fermentowanego rabarbaru, pędów lukrecji i innych.

Kawosze z kolei mogą wybierać spośród ziaren z różnych rejonów świata – Etiopii, Kongo, Gwatemali, Brazylii i Kolumbii. Wszystkie kawy wyróżniają się jakością Speciality, a oprócz tradycyjnego parzenia, możliwe jest spróbowanie alternatywnych sposobów – chemex i drip.

Wakacyjny odpoczynek

ProVita to miejsce idealne na wakacyjny urlop z bliskimi. Hotel proponuje, by spędzić ten czas nad morzem na letnich animacjach, spacerach, wycieczkach rowerowych oraz relaksowaniu się w basenie i strefie saun.

Wakacyjni goście na pewno docenią zdrowe i wyśmienite śniadania niemal od początku do końca przygotowywane na miejscu oraz wystawne, wielodaniowe kolacje z gorącymi przekąskami, zimnym bufetem, zupami do wyboru oraz mięsnymi, rybnymi, wegańskimi lub bezglutenowymi daniami głównymi. Wisienką na torcie będą desery i wypieki prosto od cukierników ProVita.

Slow food doceniony

Taka staranność w tworzeniu i komponowaniu menu nie mogła zostać niezauważona. Dlatego restauracja ma się czym chwalić. Od trzech lat kuchnia ProVita otrzymuje kolejne wyróżnienia w przewodniku Gault&Millau Polska. W 2016 roku była to jedna czapka, a w 2017 i 2018 roku – dwie czapki! Tak duży sukces kołobrzeskiej restauracji nie dziwi, gdy pozna się wyznawane przez nią zasady, a przede wszystkim, skosztuje serwowanych dań.