Restauracja Zielnik Café, Warszawa

Autor tekstu: , Data publikacji:

Od powstania Zielnik Café mija 10 lat. Lokal założyła Magdalena Gessler z Mariuszem Diakowskim. Rok później pojawił się stały już element – letni ogród, otwierany w pierwszych dniach maja i pracujący do końca września, w mieszczącym się naprzeciwko parku Dreszera.

Jest to jeden z najładniejszych ogródków w Warszawie. Mały, przytulny, urządzony w bardzo dobrym guście – prosto, wygodnie. Wygodne fotele, ładne dodatki. Miejsce dla kucharzy wydzielono w małym pawilonie – dyskretnie, nie czuć zapachów. Gdy wieczorem pojawiają się komary obsługa jest na to przygotowana – są środki odstraszające, świece i koce. To takie miejsce, które chciałoby się pokazać i gościom z zagranicy, i samemu przyjść na lunch z rodziną – obok znajduje się plac zabaw dla dzieci.

Lokalizacja

Zielnik Café mieści się przy ulicy Odyńca na Mokotowie, nieopodal jednej z głównych arterii stolicy, ulicy Puławskiej. Stąd kłopot – nieustanny brak wystarczającej liczby miejsc parkingowych.

Wystrój

To da się opisać krótko: jest po prostu ładnie. Bez zbędnych fajerwerków, z klasą i wysublimowanym smakiem. Główna restauracja ma cztery sale, każda utrzymana w lekko sielankowym nastroju.

Domowy klimat. Tak można się w „Zielniku” poczuć

Ręcznie malowane zioła na ścianach, obrazy, wszędobylskie kwiaty i patery zasłane owocami – daje to poczucie swojskiego klimatu domowego rozleniwienia, ma jednak przy tym sznyt dokładnie przemyślanego, lekko ascetycznego, dającego ukojenie myślom po całodziennym biegu, oddechu.

Znajdź szczegół na zdjęciu i wygraj podwójne bilety lotnicze!

Menu

W karcie nie ma finezji i fantazji Magdy Gessler, za to jest dobry gust i solidność Mariusza Diakowskiego. Wszystko jest świeże i przyrządzane z dobrych produktów. Wśród przystawek są m.in. kruche babeczki z wędzonym łososiem na musie z chrzanu w sosie musztardowo-miodowym, szpinak na gorąco z gorgonzolą i białym pieprzem, raki w sosie koniakowym ze śmietaną i grzankami, a także doskonały tatar z łososia z kruszonymi sezamkami i koprem, musztardą, kwaśną śmietaną i fasolką.

Zupy są w Zielniku sezonowe, i to działa zdecydowanie na korzyść klientów. Bo mogą o tej porze roku spróbować rosołu koperkowego z domowym makaronem, szczawiowej z jajkiem na twardo czy kremu z groszku z grzankami. Wśród sałat znajdziemy wiele ciekawych dodatków, podkreślających smak. Grillowane krewetki, rukola, plastry piersi kurczaka, a do tego sos z anchois i parmezanu.

ZOBACZ nasz ranking wszystkich restauracji Magdy Gessler


Zielnik Cafe

Ul. Odyńca 15, Warszawa, Polska.
Tel. +48228443500