Tried and Tested. Papaya w nowej odsłonie

Autor tekstu: , Data publikacji:

Restauracja Papaya, którą warszawiacy znają już od 7 lat – zmieniła wystrój. Nowoczesna, przestronna, z wyrafinowanym menu, jest dobrym miejscem zarówno na lunch, jak i na kolację. Soki ze świeżego mango i papai, steki Kobe, tuńczyk toro lub akami, ostrygi przechowywane w specjalnym akwarium i dania z japońskiego grilla teppanyaki wyróżniają to miejsce spośród wielu innych.

Biała podłoga i ściany, duże lustra, bar z czarnym kontuarem, amarantowe podkładki pod talerze, kanapy w kolorze grafitu, a we wnękach na suficie – podświetlona wieczorem – trawa! Miejsce zmieniło się na korzyść i warto się o tym przekonać.

Można tu zjeść lunch w minimalistycznie urządzonej sali głównej, wstąpić na przekąskę do ogródka, który już rozpoczął działalność i wybrać się na niedzielny obiad do pomieszczenia, w którym podawane są dania teppanyaki. Tajski mistrz Teppanyaki urządza prawdziwe kulinarne show – wrzuca dania na gorącą blachę na oczach gości, podrzuca noże, podczas gdy jedzenie staje w płomieniach!

Menu

Dania przygotowywane są według oryginalnych receptur, przez kucharzy pochodzących z Tajlandii. Szefowa kuchni nie tylko świetnie gotuje, ale jest również mistrzynią carvingu – sztuki wycinania w owocach. Potrawy są pięknie dekorowane kwiatami, liśćmi i  owocami.

– Stawiamy na zdrową żywność – mówi Katarzyna Kakowska, menadżerka Papai. – Sprowadzamy z Tajlandii świeże owoce i warzywa. Nie używamy glutaminianu sodu.

Na przystawkę spróbowałam tatara z tuńczyka z chilli i awokado (na zdjęciu poniżej), łososia tataki (obsmażonego z ziołami), pierożków samosas, roladek z krewetkami i wegetariańskich, sałatki z mango z krewetką i miętą. Z zup polecam Tom Khaa Kai i Tom Yum Kung. Pomiędzy daniami, dla odświeżenia kubków smakowych, podano sorbet cytrynowy własnej produkcji.

ppaja4

Trudno wyobrazić sobie restaurację orientalną bez Pad thai (na zdjęciu poniżej), potraw w sosie curry czy Mee goreng. Z dań głównych na uwagę zasługują: kaczka prawie po pekińsku, kurczak tricolore z orzechami nerkowca, okoń morski grillowany w liściu bananowca, krewetki w mleku kokosowym z imbirem i chilli, a dla smakoszy – homar z grilla i stek Kobe z polędwicy.

ppaja3

Na deser: banan w cieście kokosowym, czekoladowy wulkan lub ryż z mango i mlekiem kokosowym. Na duży wybór mogą liczyć wielbiciele sushi i sashimi. Do potraw podawane są soki ze świeżych owoców, doskonale dobrane wina i kawy.

Ryżowy deser z mango

Ryżowy deser z mango

Ocena

Bardzo dobra restauracja w nowej odsłonie. Dania serwowane są z dużą starannością, zarówno jeśli chodzi o ich jakość, jak i wygląd. Rozsądna relacja jakości do ceny, choć są potrawy wyjątkowe, a więc i drogie (homar, stek Kobe z polędwicy). Fachowa obsługa, odpowiedni czas oczekiwania na zamówienie, możliwość zjedzenia lunchu na świeżym powietrzu w centrum Warszawy – bezcenne.


Papaya

Ul. ul. Foksal 16, Warszawa, Polska.
Tel. tel. 022 826 11 99

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Brak możliwości komentowania.

Zapisz się na nasz Newsletter

Bądź na bieżąco!
Nasze wiadomości w Twojej poczcie.