Tried and Tested. Restauracje w Sofitel Warsaw Victoria

Autor tekstu: , Data publikacji:

Hotel Victoria już przed laty był synonimem luksusu i wielkiego świata. Śpiewano o nim w piosenkach, grywał w filmach i gdzie jak nie tutaj mógł łapać złoczyńców polski James Bond, czyli serialowy porucznik Borewicz? Czy do tej legendarnej opinii da się jeszcze coś dodać? Okazuje się, że owszem. W dzisiejszej Victorii można nie tylko komfortowo mieszkać, ale też zjeść smakowicie i oryginalnie.

Wnętrza

Niedawno zakończona modernizacja objęła cały hotel, ale najlepiej widać to w przestrzeni publicznej. Restauracje Le Victoria Brasserie Moderne i Kitchen Gallery, bar Victoria Lounge i lobby zaprojektował światowej sławy francuski projektant Didier Gomez, znany z projektów butików m.in. Kenzo i Celine oraz rezydencji gwiazd, m.in. Harrisona Forda czy Pierre’a Bergé.
„Flagowa” restauracja hotelu Le Victoria Brasserie Moderne zachwyca wyrafinowanym wystrojem w kolorach beżowym, kremowym i szarym. Gdy spojrzymy w górę, zobaczymy błysk światła z lustrzanych ścian otaczających jasną jadalnię. Czarno–białe oprawy oświetleniowe, pomarańczowe plamy światła oraz komfortowe, geometryczne siedzenia zapewniają poczucie ciepła i przestrzeni. No i największa atrakcja – otwarta kuchnia. Można przyjrzeć się pracy szefa kuchni Macieja Majewskiego i jego zespołu podczas przygotowywania potraw będących połączeniem tradycyjnej kuchni – polskiej i francuskiej – w modernistycznym wydaniu.

Z kolei Kitchen Gallery to połączenie jasnej, eleganckiej przestrzeni i nowoczesnych, geometrycznych kształtów. Zestawienie faktur i kolorów wprowadza domową atmosferę, a najmłodsi goście mogą miło spędzić czas przeglądając książeczki dla dzieci.

Menu

W restauracji Le Victoria Brasserie Moderne kłopot możemy mieć tylko jeden – z wyborem. Spróbować pasztetu w cieście – słynnego pâté en croûte, kurczaka w rieslingu czy też zapiekanej zupy cebulowej? A może skusić się na polski krupnik z jajkiem i gęsiną lub ręcznie siekany tatar wołowy z polskiej wołowiny? Dużym powodzeniem cieszą się też wolno gotowane policzki cielęce, które robią wrażenie nawet na największych smakoszach.

Dla miłośników deserów francuskich szef poleca tartę tatin flambirowaną Calvadosem i babę au rhum z kremem Chantilly. Kitchen Gallery jest natomiast restauracją śniadaniową, w której hotelowi goście mogą w niemal domowej atmosferze rozpocząć dzień od pysznego i różnorodnego posiłku. W menu przewidziano także propozycje dla osób na diecie.

Kitchen Gallery

Kitchen Gallery

Ocena

Znakomita kuchnia oparta na najświeższych składnikach najlepszej jakości. A przy tym w Le Victoria Brasserie Moderne osoby ceniące maksimum przyjemności przy minimum kalorii znajdą w karcie dania oznaczone symbolem De-Light.

Otwarte

Le Victoria Brasserie Moderne – od poniedziałku do soboty w godz. 12–24
Kitchen Gallery – w niedziele w godz. 12.30–16.30; w pozostałe dni oraz po 15 czerwca tylko dla gości hotelowych


Sofitel Warsaw Victoria

Warszawa, Polska.

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Brak możliwości komentowania.

Zapisz się na nasz Newsletter

Bądź na bieżąco!
Nasze wiadomości w Twojej poczcie.