Autorska kuchnia Karola Okrasy w centrum stolicy

Autor tekstu: , Data publikacji:

Znany mistrz kuchni wrócił do prowadzenia restauracji. Tym razem jednak pod własnym szyldem. Oto Platter w hotelu Intercontinental.

Jest szansa, że stanie się to jednym z najbardziej popularnych miejsc odwiedzanych, zarówno przez zabieganych biznesmenów, jak również obcokrajowców odwiedzających Polskę.

Karol Okrasa znany jest z ekranów telewizyjnych i programów o gotowaniu. Jest również autorem książki kulinarnej „Gotuj z Okrasą”, zawierającej ponad sto autorskich przepisów. Był współzałożycielem kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni – organizacji skupiającej najlepszych mistrzów tego fachu w Polsce. Doświadczenia nabierał w wielu miejscach, nie tylko w Polsce, więc teraz ze zdwojoną siłą ruszył do ataku.

DOBRE BO POLSKIE

Platter otwarto we wrześniu, w miejscu, gdzie jeszcze niedawno funkcjonował dość popularny lokal o nazwie Frida w pięciogwiazdkowym hotelu Intercontinental. Jest prosto ale z klasą. Otwarta kuchnia, trend coraz częściej pojawiający się w restauracjach sprawia, że gość może obserwować, co dzieje się w trakcie powstawania potrawy.

Karol Okrasa, jak sam stwierdził – nie chce, by goście przychodzili do jego restauracji jedynie, aby zjeść, ale żeby każde danie było dla nich swoistą przygodą i indywidualnym przeżyciem.

Propozycje to fuzja kuchni polskiej i nowoczesnych smaków. Karta lunchów, lekkich i szybkich – gość w godzinę będzie po posiłku – zmieniać się będzie co kilka, kilkanaście dni. Karta kolacyjna nabiera rytmu pór roku i zmiany będą się w niej pojawiać raz na kwartał.

Początek to karta jesienna. We wstępie Karol Okrasa napisał do swych gości: „Zapraszam na jesienną porę kuchni polskiej widzianej moimi oczami. Widzianej przez pryzmat kasz, kiszonek i wędzonych kawałków mięsiwa okraszonych słodkimi sosami z nalewek i likierów. Poznajcie regionalne produkty z polskiej ziemi lub produkty obce polską ziemią umajone”.

A co w propozycjach? Jako przystawka może: mini pierożki z pieczoną kaczką, upaloną kaszą gryczaną zatopione w maślanej emulsji żurkowo-borowikowej aromatyzowanej świeżym majerankiem; pośród zup: rosół z ogonów wołowych i gęsiny podany z kluseczkami z kaszy jęczmiennej i sera wołoskiego lub Velouté szczawiowy z chrupiącymi chipsami z szynki parmeńskiej i glazurowaną gruszką Klapsą; zaś daniem głównym może być: pieczony jeleń w porzeczce, marynowany w likierze akacjowym, podany z pasztetem grzybowym z kaszy manny i prażonego siemienia lnianego albo pieczony jesiotr, marynowany w zsiadłym mleku i smażony na tymianku w kompozycji glazurowanej salsefii i racuszków ziemniaczanych.

Restauracja Platter czynna jest w dni powszednie w godzinach 12:00-23:00, zaś w weekendy od 17:00 do 23:00.

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Dołącz do dyskusji