Nowe menu w restauracji in Azia w Hotelu Sheraton w Warszawie

Autor tekstu: , Data publikacji:

W uchodzącej za najlepszą w Warszawie reastauracji in Azia, mieszczącej się w Hotelu Sheraton, pojawiło się nowe menu. Jak nam powiedział Marcin Sasin, Executive Chef, w nowej edycji egzotycznych potraw znajdziemy wyjątkowo dużo owoców morza, skorupiaków i ryb. Sam mistrz kuchni szczególnie poleca ogon z langusty oraz przegrzebki i z przyjemnością odpowiada na kilka naszych pytań.

Business Traveller Poland: Co było dla Pana inspiracją do stworzenia nowego menu?Marcin Sasin: Kuchnia francuska. Wiem, że to duże zaskoczenie, ale tak naprawdę wszystko zaczęło się dzięki francuskim kolonizatorom. Kilkaset lat temu podbili kraje Dalekiego Wschodu i pozostawili po sobie elementy swojej kuchni – właśnie w Chinach i w Wietnamie. Sam miałem okazję próbować żabich udek w restauracjach w Szanghaju. Były wyborne.

Business Traveller Poland: Jakie nowe skladniki, potrawy, ingrediencje znajdziemy tej jesieni w restauracji in Azia?
Marcin Sasin: Na smakoszy czekają ślimaki, ostrygi, zielone chilli, avocado. Będziemy przygotowywali pyszne kalmary i grillowanego tuńczyka, stawiamy na szybkie stir-fry i potrawy z grilla, dużo orientalnych warzyw i grzybów azjatyckich, np. grzyby shimeji, które fantastycznie wpływają na nasz organizm.

Business Traveller Poland: Jakie potrawy poleca Pan szczególnie w tym sezonie?Marcin Sasin: Polecam przede wszystkim dania z woka, w menu al’a carte mamy całą jedną stronę poświęconą klasycznym daniom z woka, które są popularne na całym świecie. Znajdziemy tam curry, smażone makarony z owocami morza i kaczką oraz szeroki wybór dań bezmięsnych i bezglutenowych, które stają się coraz popularniejsze w naszej kulturze.

Business Traveller Poland: Jakie są ulubione dania Klientow inAzia?
Marcin Sasin: To te potrawy, które szef kuchni lub kucharz azjatycki przynoszą do stołu. Bardzo często dania, które przygotowujemy, sami podajemy w restauracji, opowiadając z pasją jak zostały przyrządzone. Musze przyznać, że sprawia nam to dużo przyjemności. Jeżeli chodzi o same potrawy, to nasi goście szczególnie preferują ośmiornicę i tatara z tuńczyka z trawą.

Dziękujemy za rozmowę!


Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Dołącz do dyskusji