Południowotyrolska restauracja z trzema gwiazdkami Michelina

Autor tekstu: , Data publikacji:

Szef kuchni Norbert Niederkofler i jego restauracja St. Hubertus we włoskich Dolomitach zostali nagrodzeni 3. gwiazdką Michelin – najwyższym wyróżnieniem przyznawanym w świecie kulinariów. 

– Jestem niezmiernie zaszczycony nagrodą przyznaną mi dzisiaj przez kapitułę Michelin. To wyróżnienie tym cenniejsze, że docenia zapał i zaangażowanie całego mojego zespołu, który codziennie dba o obsługę najwyższym poziomie każdego gościa odwiedzającego St. Hubertus. Jestem także niezwykle dumny, ponieważ ta nagroda to wyraz uznania dla historii kulinarnej restauracji hotelu Rosa Alpina i całego Południowego Tyrolu – powiedział po odebraniu nagrody Norbert Niederkofler.

Po ponad 20 latach kierowania restauracją St. Hubertus w Dolomitach, Norbert Niederkofler wraz z zespołem dołączyli do elitarnego grona posiadaczy 3 gwiazdek Michelin, stając się jednocześnie pierwszą tak wysoko ocenioną restauracją w Południowym Tyrolu.

Przy tworzeniu kolejnych menu, szef Norbert Niederkofler niezmiennie hołduje tradycji opierającej się na zasadach uczciwości, prostoty i powrotu do lokalnych smaków. Inspirację czerpie z otaczających go gór, będących swoistą naturalną spiżarnią. Ta kulinarna filozofia zyskała już nawet oficjalną nazwę „Ugotuj góry” (Cook The Mountains).
Podczas wręczenia nagród, które odbyło się w Teatro Regio di Parma w towarzystwie pozostałych włoskich szefów kuchni odznaczonych gwiazdkami Michelin, premierę miał także nowy Przewodnik Michelin 2018, zaprezentowany przez Michaela Ellisa, dyrektora międzynarodowego tej słynnej publikacji.

 

Norbert Niederkofler jest również autorem eventów, których celem jest pogłębienie wiedzy na temat zrównoważonych działań w obszarze gastronomii, takich jak wspomniana wcześniej filozofia „Ugotuj góry” czy Care’s, na które przybywają restauratorzy, producenci wina i żywności, dziennikarze i szefowie kuchni z całego świata. Kolejna edycja Care’s, wydarzenia poświęconemu tematowi innowacyjnego, etycznego i zrównoważonego podejścia do sztuki kulinarnej, odbędzie się w dniach 14-17 stycznia 2018 r. Tematem przewodnim nadchodzącej edycji będzie międzynarodowa debata szefów kuchni o przyszłości uczciwego gotowania wśród przedstawicieli następnej generacji.

Norbert Niederkofler

Norbert Niederkofler