– Cieszymy się, że możemy brać czynny udział w edukowaniu młodych kucharzy i pokazywaniu im, na czym polega specyfika gastronomii w hotelu – mówi Maciej Duszka, szef kuchni w Vienna House by Wyndham Mokotow Warsaw.
„Szef dla młodych talentów” to program, w którym biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych wyłonieni w konkursie kulinarnym. Uczniowie przez rok uczestniczą w warsztatach kulinarnych i biznesowych w Akademii Inspiracji Makro. Zwieńczeniem tegorocznego projektu był cykl szkoleń, które odbyli m.in. w hotelu na Mokotowie pod okiem Macieja Duszki i jego zespołu. Uczestnicy akademii poznali gastronomiczne life hacki, proces przygotowywania dań z karty, czynnie uczestniczyli w całym życiu hotelowej kuchni. Projekt został zakończony uroczystą kolacją dla rodzin uczniów, nauczycieli, mentorów, przedstawicieli Makro i Vienna House by Wyndham Mokotow Warsaw, m.in. menadżerki HR Urszuli Cierzniewskiej i Tomasza Murawskiego, dyrektora hotelu. Kolacja graduacyjna została przygotowana w całości przez młodych finalistów, od pomysłu po serwis.
„Inwestowanie w przyszłych hotelarzy, w tym pracowników kuchni, to jedna z naszych ważnych misji, tym bardziej cieszę się, że mogliśmy być częścią tak angażującego projektu” – podkreśla Tomasz Murawski.
Tegoroczny „Szef dla Młodych Talentów” był 2. edycją programu – pierwsza miała miejsce w 2024 w Krakowie. W październiku rusza kolejna krakowska edycja.




