Trentino jest położone między prowincją Bolzano (Alto Adige) a Lombardią, a jego niepowtarzalne piękno w dużym stopniu tworzą fragmenty Dolomitów, masyw Brenta, Adamello-Presanella, Pale di San Martino, Gruppo Sella i Val di Fassa.
Narty z widokiem w tle
Region ten słynie z urody, ale też z profesjonalnych warunków, jakie zapewnia amatorom białego szaleństwa. Oferuje bardzo dużą różnorodność stoków, od prostych tras dla początkujących, po wymagające czerwone i czarne dla zaawansowanych, freeride’y, snowparki, trasy skialpowe i trasy biegowe. Dolomiti Superski – to ogromny system łączący wiele rejonów, w tym cztery z Trentino: Val di Fassa-Carezza, Val di Fiemme-Obereggen, Alpe Lusia / San Pellegrino i San Martino di Castrozza / Passo Rolle. W całym Dolomiti Superski na narciarzy czeka 1 200 km tras zjazdowych i blisko 450 wyciągów!
Skiarea Campiglio Dolomiti di Brenta / Val Sole / Val Rendena – to największy obszar w Trentino jeśli chodzi o połączone stoki. Madonna di Campiglio, Pinzolo, Folgarida‑Marilleva i inne dają razem około 150 kilometrów tras zjazdowych, wzajemnie ze sobą powiązanych. Paganella, to mniejszy rejon, bardziej kameralny, odpowiedni dla rodzin i początkujących. Stoków w Paganella jest mniej, ale za to infrastruktura jest bardzo dobrej jakości. Monte Bondone blisko Trento – oferuje 20 kilometrów tras zjazdowych różnej trudności, przede wszystkim średnie i łatwe, plus jedna trudniejsza.
Ile kosztuje przyjemność?
Ceny skipassu w Trentino zależą od regionu, typu skipassu (lokalny, całosezonowy, multiregion), sezonu (wysoki lub niski) i od wieku (dzieci, juniorzy, seniorzy). Dla przykładu: Superskirama (obszar 8 resortów, 150 wyciągów, blisko 380 kilometrów tras) – cena 2-dniowego skipassu w niskim sezonie to 154 euro, a w wysokim 167 euro. Za karnet 6-dniowy zapłacimy 386/439 euro.
Regionalne przysmaki
Trentino to nie tylko narty, ale też bogata kuchnia regionalna, która pięknie łączy tradycje alpejskie, tyrolskie i włoskie. Gdy zgłodniejemy między zjazdami, w refugi czyli schroniskach górskich rozgrzejemy się pożywną zupą, polentą z mięsem lub grzybami, gulaszem, czy daniem na bazie dziczyzny. Specjalności lokalne, to m.in. speck (wędzona szynka), formaggi di malga (sery górskie), canederli (knedle) w rosole lub z masłem, polenta z dodatkami, risotto, placki ziemniaczane i lokalne warzywa. Na stoku zjemy również panini, makarony, pizzę, hamburgery, sałatki, ale z lokalnym twistem, a więc z dodatkiem świeżego sera, czy mięsa. A na deser lokalne słodkości, takie jak strudel lub ciasto z owocami leśnymi.
Dlaczego właśnie Trentino?
Trentino ma co najmniej kilka cech, które czynią go wyjątkowym regionem dla fanów nart. Przede wszystkim krajobraz i dziedzictwo naturalne, które tworzą Dolomity, z pięknymi widokami, ścieżkami i panoramicznymi trasami. Na narciarzy czeka tu duży wybór tras. Mamy do wyboru zarówno ogromne regiony, takie jak Dolomiti Superski, Skirama, jak i mniejsze, bardziej spokojne obszary dla rodzin i początkujących. Kolejnym atutem jest dobra infrastruktura – nowoczesne wyciągi, gondole, dobre połączenia między stokami (np. gondola Pinzolo‑Campiglio Express), oraz snowmaking (dośnieżanie) umożliwiające stabilność sezonu. Nie bez znaczenia jest również oferta kulinarna, a więc duża ilość dobrych restauracji w miasteczkach i na stokach oferujących tradycyjne dania na najwyższym poziomie. W Trentino sezon trwa dość długo – dzięki wysokości, na jakich pną się narciarskie trasy, a więc stokami sięgającymi do 3 000 m n.p.m., w niektórych rejonach można tu szusować od końca listopada, aż do początków maja.
Zimowe atrakcje
Trentino jest naturalnie sportowe. Z górami i jeziorami na wyciągnięcie ręki, łatwo poczuć inspirację do ruchu. Ten region przyciąga zarówno wielkich mistrzów, jak i entuzjastów, którzy przyjeżdżają, aby cieszyć się aktywnym wypoczynkiem w tym rejonie.
W Trentino, od stycznia do lutego, odbywa się wiele prestiżowych wydarzeń narciarstwa biegowego, w tym Tour de Ski w Val di Fiemme, który jest częścią przygotowań do Igrzysk Olimpijskich w Mediolanie Cortina 2026. W regionie odbywa się również Marcialonga di Fiemme e di Fassa, maraton narciarstwa biegowego na dystansie 70 kilometrów oraz Skiri Trophy XCountry, międzynarodowe wydarzenie dla narciarzy biegowych. Narciarze alpejscy również w tym sezonie będą rywalizować w Folgarii podczas Alpe Cimbra Children Cup. Od stycznia do kwietnia, Trentino, w tym Dolomity Brenta i Lagorai, jest gospodarzem ważnych wydarzeń w narciarstwie wysokogórskim, takich jak Sellaronda Ski Marathon.
Dzięki doskonale przygotowanym stokom, wysokiej jakości infrastrukturze i usługom, Trentino pozostaje atrakcyjne dla reprezentacji narodowych najpopularniejszych sportów zimowych. Norweska drużyna narciarska od kilku lat wybiera śniegi Paganelli, podczas gdy drużyna narciarska USA trenuje na śniegu Alpe Cimbra. Dzięki projektowi Piste Azzurre włoska drużyna narodowa wybrała śniegi Val di Fassa, aby trenować męskie i żeńskie drużyny narciarstwa zjazdowego, slalomu i slalomu giganta. Altopiano di Pinè jest z kolei miejscem treningów włoskich reprezentacji narodowych w łyżwiarstwie i curlingu.
Z sześćdziesięcioma wyścigami i stu osiemdziesięcioma medalami do zdobycia, ponad 30 procent konkurencji Zimowych Igrzysk Olimpijskich i Paraolimpijskich 2026 w Mediolanie i Cortinie odbędzie się w Val di Fiemme w Trentino. Region odegra znaczącą rolę w organizacji biegów narciarskich, skoków narciarskich i biathlonu.
Jak dotrzeć, gdzie zamieszkać?
Do Trentino najlepiej – samolotem!
Ja wybrałam lot z Warszawy do Wenecji Polskich Linii Lotniczych LOT, połączenie w dogodnych godzinach, bez przesiadki; lot.com. Dalej – wynajętym autem aż do San Martino, gdzie przywitały mnie szczyty Dolomitów wyłaniające się właśnie zza chmur.
Polecam czterogwiazdkowy Hotel Colbricon usytuowany w samym sercu San Martino, blisko wypożyczalni sprzętu narciarskiego i dobrych restauracji. Hotel jest prowadzony przez rodzinę od pokoleń, pokoje są wyposażone w wygodne łóżka nad którymi wiszą małe baldachimy. Oferuje bardzo dobre śniadania i obiadokolacje; hotelcolbricon.it.
Przetestowałam też kilka restauracji w miasteczku i dwie z nich polecam szczególnie. Są to: Enobistrot Belvedere, w którym można zjeść prawdziwe alpejskie klasyki i specjały regionalne oraz Drei Tannen, specjalizującej się w pizzy. Polecam to danie z dodatkiem świeżych trufli.




