Gdzie w takim razie zatrzymać się na Cyprze, który kojarzy się bardziej z tanią wakacyjną destynacją? Wybór może być tylko jeden – Hotel Amara! Wybudowany w 2019 roku, doskonale położony i bardzo przestronny pięciogwiazdkowy hotel stworzony został z myślą o najbardziej wymagających klientach, lubiących nowoczesny designerski przepych, wygodę i elegancję. W jaki typ klienta celował właściciel? Naturalnie w bardzo zamożnych Rosjan. Sankcje sprawiły jednak, że Rosjan w hotelu jest mało.
Kiedy najlepiej odwiedzić Cypr? Oczywiście po sezonie. Temperatura jest wtedy przyjemniejsza, a słońca nie brakuje. Wybrzeże Cypru może się pochwalić średnio aż 340 słonecznymi dniami w roku! Opady występują sporadycznie. Między marcem a listopadem deszcz praktycznie nie pada.
Z lotniska w Larnace trafimy do Hotelu Amara w 45 minut. Spektakularne wejście do hotelowego lobby od razu pozwoli odczuć klimat 5 gwiazdek na najwyższym poziomie. Wysokie, przeszklone przestrzenie, nowoczesny styl oraz dodające fasonu ozdoby sprawiają, że słowo „przepych” nabiera tu pozytywnego znaczenia, idąc w parze z elegancją.
Pokoje z panoramicznym widokiem 180 stopni
Widok ze wszystkich 207 pokoi skierowano na morze, a ukształtowanie linii brzegowej pomogło słońcu znaleźć się w idealnym miejscu podczas zachodu. Można go podziwiać co wieczó,r relaksując się w pokojowej wannie. Projektanci hotelu postawili na to, żeby gość wychodząc na balkon czuł się właścicielem roztaczającego się przed nim horyzontu.
Pokój Deluxe ma powierzchnię 45 metrów kwadratowych i pomieścić może trzy osoby. Wrażenie robi puszczona na powitanie muzyka. Marmury i nastrojowe oświetlenie dodają mu elegancji. Pokoje inspirowane są estetyką i kulturą dziedzictwa Cypru. Szafki z naturalnego drewna i marmuru, plecione ławki, białe ścianki z żaluzjami, efekt niebieskiej akwareli tworzą proste lecz subtelne i wysublimowane miejsce do wypoczynku.
Amara oferuje też szeroki wybór apartamentów. Junior Suite o powierzchni 80 metrów kwadratowych to dobre rozwiązanie dla rodzin z dziećmi 2+2. 32 metrowy taras, oddzielna część dzienna i jadalna pozwoli spędzać czas w miłej, rodzinnej atmosferze.
Apartamenty Deluxe Suite dzielą się na 4 i 6-osobowy. Mniejszy – o powierzchni 90 metrów kwadratowych, większy – 135 metrów kwadratowych. Można je połączyć z Junior Suite, tworząc w ten sposób przestronne mieszkanie. ROOFTOP DUPLEX SUITE z prywatnym basenem przeznaczony jest wyłącznie dla 2 dorosłyc,h pragnących luksusu i prywatności. 101 metrów kwadratowych i duży 60-metrowy taras to wyjątkowe miejsce, z którego podziwiać można całą okolicę.
Do wyboru mamy jeszcze apartamenty SEAFRONT CABANA z prywatnym basenem. Ten rodzaj zakwaterowania proponowany jest w rozmiarach 3, 5 i 6 osobowych. Ze względu na spory basen pokoje znajdują się na parterze skąd tez jest najbliżej do morza. Hotel ma w zanadrzu także coś dla najbardziej wymagających gości – apartament AMARA SUITE. To aż 230-metrowy apartament, mogący pomieścić 6 gości. 100-metrowy taras, prywatny bar, pokój dla gości, prywatne jacuzzi i basen to tylko niektóre z udogodnień.
Kulinarna rozkosz
Amara to typowy hotel SPA dla par, zapraszający gości w kulinarną podróż. Wysoko wykwalifikowany zespół szefów kuchni wyraża swoją pasję do jedzenia każdego dnia, gotuje przy użyciu tylko najświeższych składników, łącząc delikatne smaki o subtelnych aromatach. Goście wybierać mogą spośród różnych przygód kulinarnych, wiedząc, że niezależnie od menu, zjedzą zaskakujące i pyszne dania przyrządzone z dbałością o szczegóły.
Każdy szef kuchni cieszy się nieskrępowaną swobodą wyrażania siebie w prezentowanym menu, a każda restauracja łączy w sobie oświetlenie, muzykę, kolory i zapachy, tworząc w ten sposób unikatowe, niepowtarzalne miejsce. Restauracji jest aż 5, a menu układają szefowie kuchni odznaczeni gwiazdkami Michelin.
Matsuhisa Limassol to restauracja proponująca dania kuchni japońsko-peruwiańskiej, ulubionej kuchni szefa NOBU Matsuhisy. Zjemy tu doskonałe sushi.
Ristorante Locatelli proponuje włoską kuchnię od cenionego szefa kuchni Giorgio Locatelli – włoskiego kulinarnego celebryty i specjalisty od dań z truflami. Skosztujemy tu specjałów doprawionych świeżo tartą truflą. Na uwagę zasługuje znakomity deser ze słodkim sosem z dodatkiem świeżej trufli.
ARMYRA BY PAPAIOANNOU jest grecką restauracją zlokalizowaną na świeżym powietrzu. Oferuje znakomite, świeże owoce morza serwowane przy szumie morskich fal. Armyra to pomysł szefa kuchni GEORGE PAPAIOANNOU.
Nerea to restauracja, gdzie zjemy typowe dania kuchni greckiej. Uważajmy na przystawki ze wspaniałymi, świeżymi i pachnącymi produktami – możemy się nimi najeść do syta zanim sięgniemy po dania główne. Wśród nich króluje grillowana ryba, koniecznie z Morza Egejskiego. Na deser można z kolei zjeść czekoladowe imitacje prawdziwych …cygar.
Beefbar to restauracja, której koncepcja narodziła się u wybrzeży Monte Carlo. Nawiązuje do kultowych dań ulicznych. Beefbar jest pomysłem restauratora Riccardo Giraudo, który wraz ze swoim szefem kuchni Thierrym Paludeto stworzył niesamowicie smaczne, a jednocześnie proste dania z najlepszych kawałków wołowiny z Australii, Japonii i Stanów Zjednoczonych.
Oprócz tego znakomite śniadania serwuje restauracja śniadaniowa, gdzie ciepłe promienie porannego słońca ogrzeją nas na rozległym tarasie. Ser halloumi pozwoli nam smacznie i zdrowo zacząć dzień.
Ciekawe zakątki Cypru
Między jedzeniem i spotkaniami biznesowymi dobrze jest wyskoczyć na krótką wycieczkę i zwiedzić wyspę. Wypożyczając samochód pamiętajmy o tym, że ruch jest lewostronny. Lefkara to miasteczko położone 500 m n.p.m. Znajdziemy tu urocze, spokojne uliczki, gdzie w możemy napić się doskonałej cypryjskiej kawy. Lefkara słynie też z wyrobów tkackich. Otóż panie, nie mając co robić w długie i upalne lata, tkały piękne tkaniny dla urozmaicenia czasu.
Na Cyprze znajdziemy też wyższe góry, gdzie od stycznia do marca potrafi spaść sporo śniegu. Wyciąg narciarski na górze Olimp 1951 m. n.p.m. pozwala cieszyć się białym szaleństwem w otoczeniu Morza Śródziemnego. Miasto Pafos na zachodnim wybrzeżu to z kolei ciekawe miejsce dla miłośników antycznej mozaiki. Podupadłe w ruinę i zapomniane przez piasek antyczne wille skrywały do niedawna misternie układany na posadzkach skarb. W niektórych z nich podłogi składały się tylko i wyłącznie z przepięknych układanek z bardzo ciekawą symboliką.
Na lunch warto odwiedzić hotel Elysium. W zacienionym patio restauracji Bacco zjemy dania kuchni greckiej, siedząc wygodnie w otoczeniu drzew grapefruitowych. Hotel otwiera w 2025 roku nowoczesne przestronne wille, które będą świetnym wyborem dla rodzin z dziećmi.
Z kolei Limassol to nowoczesne, portowe miasto pełne wciąż to nowych inwestycji. Słynie z ulicznego, wieczornego życia oraz jednej z najdłuższych nadmorskich promenad o długości aż 17 km.
Relaks w SPA
Po wycieczce najlepiej skoczyć do spa. Amara oferuje szeroka listę zabiegów i masaży, w tym Cypryjski Starożytny Rytuał, w którym organiczna oliwa z oliwek, pokruszone nasiona chleba świętojańskiego i cytrusy złuszczają skórę. Po tym zabiegu następuje masaż oliwą z oliwek z rozmarynem i cytryną. W strefie relaksu znajdziemy 25-metrowy basen, infinity jacuzzi oraz obszerną i doskonale nagrzaną saunę. Na zewnątrz możemy wskoczyć do dużego basenu bez krawędzi. To oaza pośród hotelowych ogrodów i zarazem serce hotelu AMARA.
Plaża charakteryzuje się przyjemnym, drobnym, miękkim i ciemnym piaskiem. Woda jest krystalicznie czysta i trzyma temperaturę sprzed 2 miesięcy. Dzięki temu na Cyprze można kąpać się nawet zimą, a na jesieni woda jest wręcz przyjemna.