W Zakopanem chętnie odpoczywają narciarze po całym dniu na stoku – można tu udać się na spokojny spacer po Krupówkach, zrobić zakupy czy odwiedzić lokalne knajpy. Tatry to kierunek, którego popularność nie maleje w trakcie żadnej z pór roku, ale trzeba przyznać, że zima jest tam wyjątkowo bajeczna. Jak więc zaplanować ferie zimowe w sercu Tatr, by były niezapomniane? Jakie miejsca szczególnie warto odwiedzić? Która restauracja w Zakopanem jest godna polecenia? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.
Magia niepowtarzalnego miejsca na turystycznej mapie Polski
Zaspy śniegu, panorama szczytów pokrytych białym puchem, dobiegające zewsząd odgłosy kuligów, nietuzinkowy folklor i architektura – to wszystko, co tworzy wyjątkową atmosferę tego miejsca. Tutaj zima trwa zdecydowanie dłużej i łatwiej jest poczuć klimat świąt. Bez względu na to, czy jesteśmy fanami jazdy na nartach/snowboardzie, Zakopane to miejsce, które każdy powinien odwiedzić zimą. Liczba atrakcji, które ma w zanadrzu to niewielkie miasto, jest naprawdę imponująca. Niezależnie od tego, czy planujemy wyjazd z rodziną lub z paczką znajomych, czy chcemy spędzić romantyczny czas z drugą połówką, Zakopane jest miejscem odpowiednim dla każdego. Kurort ten, jak mało który oferuje rozrywki dla osób w każdym wieku. Atrakcji nie zabraknie, nawet jeśli nasz pobyt będzie nieco dłuższy. Spacery po klimatycznych Krupówkach, kuligi, niezapomniany wjazd kolejką liniową na Gubałówkę czy Kasprowy Wierch to tylko część z możliwych opcji. Czego można chcieć więcej?
Co sprawia, że Zakopane jest wyjątkowe?
Przepiękne widoki, którymi możemy nacieszyć nasze oczy i mikroklimat niezmiennie przyciągają turystów z całego kraju. Ale nie tylko panorama majestatycznych gór wprawia w zachwyt. Rzeczą unikatową, której nie spotkamy w żadnym innym miejscu, jest folklor. Opiera się on o muzykę, taniec, śpiew i przepiękne stroje, a dopełnia go gwara niezrozumiała dla mieszkańców pozostałych części Polski. Wszystko to tworzy klimat niepowtarzalności i autentyczności tego miejsca. Poczuć również możemy to w wystroju miejsc, takich jak lokalne knajpy czy urocze pensjonaty. Wszystko to sprawia, że chce się z tym obcować oraz poznawać tę kulturę, niecodzienną dla mieszkańców innych regionów. Nieodłączną jej częścią jest także kuchnia, która skradła serca turystów. Bogaty wybór dań regionalnych sprawia, że każdy turysta ma swoje ulubione smaki Podhala, do których z utęsknieniem wraca.
Poznajmy więc bliżej Zakopane od kuchni! Gdzie zjemy pyszny obiad w Zakopanem i czego warto spróbować?
Niech to będzie prawdziwa uczta dla naszego podniebienia!
Żaden wyjazd nie może się obyć bez poznawania nowych smaków i testowania lokalnej kuchni. Zakopane to istny raj dla fanów dobrego jedzenia. Oczywiście znajdziemy tu cały przekrój kuchni, nie tylko oferującej dania rodem z Podhala, ale również z różnych odległych zakątków świata. Na pytanie, o to która restauracja w Zakopanem zdecydowanie się wyróżnia, odpowiedź jest jedna. Każdego turystę głodnego wrażeń i doznań kulinarnych warto zaprosić do Góralskiego Browaru, który znajduje się w najbardziej znanym i klimatycznym miejscu tego miasta – to miejsce to oczywiście Krupówki. Sama ulica stanowi obowiązkowy punkt na mapie miasta, który trzeba odwiedzić za każdym razem, będąc u podnóża Tatr. Panuje tam ciekawy klimat i pogodny gwar – można udać się na spacer deptakiem, zaopatrzyć w regionalne pamiątki i oczywiście obowiązkowo odwiedzić Góralski Browar! Knajpa ta, to połączenie tradycyjnej kuchni regionalnej i europejskiej, a wszystko to w nowoczesnym wydaniu. Czym wyróżnia się ta restauracja na tle innych lokali zakopiańskich?
Wyjątkowe chwile w samym centrum Zakopanego
Góralski Browar przemawia do nas estetyką wnętrz o zdecydowanych góralskich akcentach oraz doskonale wyważonym smakiem dań podawanych z dbałością o każdy detal. Odwiedzając to miejsce, mamy szansę spróbować regionalnych potraw, rozkoszować się pięknym widokiem panoramy Tatr, ogrzać się gorącą herbatą lub grzanym winem w zimowe dni. Tamtejsze menu to propozycje na śniadanie, lunch, obiad oraz deser i… naprawdę jest w czym wybierać! Jagnięcina w różnych odsłonach, podhalańskie przystawki, aromatyczne placki po zbójnicku, a także wiele rodzajów past czy pierogów. To, czym zdecydowanie może się poszczycić Góralski Browar, to także piwo rzemieślnicze. Każdy fan tego rodzaju trunku powinien mieć na swojej liście to miejsce, jako punkt obowiązkowy. Oferta składa się z różnych piw, najnowszą propozycją jest aromatyczny i rozgrzewający Góralski Mróz – piwo o smaku piernikowym idealne na zimowe dni. Dodatkowo ciekawą opcją jest zakup gotowego 6-paka piwa rzemieślniczego. To idealny pomysł na prezent z Zakopanego dla bliskiej osoby. Smaczne jedzenie, piwo rzemieślnicze, piękne widoki ośnieżonych gór z tarasu – czy to nie brzmi, jak idealna opcja na spędzenie zimowych ferii? Teraz, gdy już wiesz, która restauracja w Zakopanem serwuje pyszną regionalną i europejską kuchnię w wielu odsłonach, nie czekaj dłużej i zaplanuj zimowy wyjazd już dziś.