Połączenie Warszawy z Lyonem otwiera szereg korzyści zarówno dla sektora turystycznego, jak również biznesowego, stymulując wymianę handlową i współpracę międzynarodową. Dla podróżnych to również doskonała okazja do odwiedzenia kulinarnej stolicy Francji, docenianej przez wybitnych ekspertów z całego świata. Jestem przekonany, że mnogość atrakcji i malownicze położenie nad dwoma rzekami, przyciągnie podróżnych na pokłady naszych gościnnych samolotów – mówi Michał Fijoł, prezes zarządu Polskich Linii Lotniczych LOT.
Lyon oczarowuje nie tylko swoim urokiem, ale przede wszystkim niezwykłą, lokalną kuchnią. Spacerując po mieście na każdym kroku czuć jego historię i dziedzictwo kulturalne, co czyni je jednym z najbardziej wyjątkowych miejsc w Europie. Przechadzając się labiryntami lyońskich uliczek, nie sposób nie zachwycić się wszechobecnymi zapachami pysznego, lokalnego jedzenia. Tutejsze restauracje, zwane bouchons swoją sławę zawdzięczają kobietom – les mères lyonnaises – które odpowiedzialne są za stworzenie fundamentów kuchni Lyonu. Choć ich historia sięga przełomu XIX i XX wieku, to dziś dzięki nim, raczyć można się tu wyjątkowymi przysmakami. Coś dla siebie znajdą tu również miłośnicy słodkich smaków. Tutejsze cukiernie i sklepy ze słodyczami to crème de la crème światowego cukiernictwa. Nie sposób oprzeć się pralinkom czy czekoladowym wyrobom.
Odwiedzając Lyon warto wybrać się również do serca tego miasta – dzielnicy Presqu’ile, będącej swoistą wyspą, położoną między rzekami Rodan i Saona. Zaskakuje ona licznymi zabytkami, instytucjami kultury, restauracjami i kawiarniami. W jej centrum znajduje się Plac Terreaux z bogato zdobioną fontanną oraz muzeum sztuk pięknych, zwanym „Małym Luwrem”.