Do końca roku goście hotelu DoubleTree by Hilton we Wrocławiu otrzymają 23 tys. słynnych ciasteczek, a do pokoi zostanie dostarczonych łącznie ok. 29 tys. butelek wody mineralnej (0,5 l). Hotel zamówił też partię 8 tys. kart magnetycznych (do otwierania drzwi w pokojach), 10 tys. długopisów (do pokoi i sal konferencyjnych) czy 7 tys. podkładek pod napoje.
– Jesteśmy w momencie tuż przed otwarciem. Skompletowaliśmy już całe wyposażenie
i niezbędne sprzęty. Obecnie dopracowujemy szczegóły. Dbamy o każdy detal, który wpływa na przyjazną atmosferę oraz dobry nastrój gości – mówi Matthias Herd, dyrektor generalny DoubleTree by Hilton Wroclaw.
400 gości, 1 tys. poduszek
We wrocławskim hotelu DoubleTree by Hilton jest 189 pokoi, w tym 54 o podwyższonym standardzie: 14 Deluxe, 28 Executive i 12 apartamentów (najbardziej ekskluzywny ma powierzchnię 113 mkw.). W sumie hotel może przyjąć 400 gości.
Czekają na nich m.in. 264 komfortowe, zaprojektowane na miarę materace – to jeden z wyróżników sieci DoubleTree by Hilton. Przygotowane jest już wszystko, czego potrzebują goście, m.in.: 210 żelazek, 500 szlafroków, 400 kołder, 2,2 tys. wieszaków, 1000 poduszek czy 4,7 tys. ręczników.
500 osób na konferencji, 317 mkw na bal
Do dyspozycji hotelowych gości jest również 7 sal konferencyjnych. Razem z salą bankietową mogą pomieścić równocześnie do 500 osób. W salach konferencyjnych ściany są mobilne, dzięki czemu powierzchnię można zmieniać i aranżować przestrzeń do aktualnych potrzeb.
Sala balowa robi duże wrażenie. Ma powierzchnię 317 mkw. (powierzchnia parkietu tanecznego to 30 mkw), a wysokość 5,5 m.
– Zajmuje po części dwie podziemne kondygnacje i umożliwia organizację eventów różnego rodzaju. Mogą się tu odbywać nie tylko bale i podobne imprezy, lecz również pokazy mody lub na przykład premiera nowego modelu auta. Możemy je nawet podwiesić pod sufitem na specjalnych, bardzo wytrzymałych hakach – opowiada Matthias Herd.
250 strojów dla 100 pracowników
Specjalnie dla pracowników wrocławskiego DoubleTree by Hilton zaprojektowana została pełna, unikatowa kolekcja strojów. Główna idea jest wspólna dla całej linii, ale projekty dla poszczególnych stanowisk różnią się w zależności od ich charakteru i miejsca.
– W hotelu będzie pracować blisko 100 osób. Łącznie przygotowanych zostało ok. 250 kompletów odzieży, w tym na przykład 12 sukienek dla hostess, 40 strojów dla kucharzy i tyle samo dla obsługi recepcji. Kolekcja akcentuje klimat wrocławskiego hotelu, a jednocześnie odzwierciedla najważniejszej wartości sieci DoubleTree by Hilton, czyli gościnność i otwartość – mówi Matthias Herd.
W pełni wyposażona jest już hotelowa kuchnia, m.in. w ponad 2 tys. sprzętów kuchennych takich jak deski, tarki, garnki i garnuszki, patelnie, chochle itd. Przygotowano także ponad 1 tys. bawełnianych, białych serwetek dla gości.
– Nawiązaliśmy już współpracę z 16 dostawcami produktów spożywczych. Wybór kooperantów ma dla nas bardzo duże znaczenie, ponieważ stawiamy na menu sezonowe z dużym udziałem produktów regionalnych – podkreśla Matthias Herd.
Na parterze hotelu powstaje OVO Bar & Restaurant, miejsce, jakiego dotąd we Wrocławiu nie było. Będzie je wyróżniać najwyższej jakości obsługa, otwarta atmosfera, jak również bogaty wybór koktajli. W tym przypadku liczby nie są jeszcze znane.