Restauracja Belvedere, Warszawa

Autor tekstu: , Data publikacji:

Od niemal dwudziestu lat restauracja Belvedere należy do najciekawszych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy.

Usytuowana jest w obrębie sławnego Parku Łazienkowskiego, w zabytkowej Nowej Oranżerii, budynku, który liczy sobie ponad półtora wieku. Został on wzniesiony jako ogród mieszczący drzewa pomarańczowe, a autorami jego projektu byli Adam Adolf Loeve i Józef Orłowski. Oranżeria to przykład bardzo ciekawej architektury – duże przeszklone powierzchnie nadają masywnej budowli niezwykłej lekkości i swoistego stylu. Od 2008 roku restauracja znajduje się na liście rekomendowanych miejsc przewodnika Michelin.

LOKALIZACJA

Belvedere znajduje się w Łazienkach Królewskich, w miejscu prestiżowym. Niedaleko stąd do wielu instytucji rządowych, blisko do licznych w okolicy ambasad, a także Sejmu, stąd popularność restauracji wśród wielu osobistości życia publicznego. To środek Warszawy, a jednocześnie miejsce kameralne i wyciszone, nie dociera tu miejski zgiełk.

WYSTRÓJ

Wnętrza to bez wątpienia jedna z mocniejszych stron Belvedere. Dzięki dużym, przeszkolnym powierzchniom ścian, restaurację zawsze wypełnia światło. Widok przez okna jest kojący, zwłaszcza w porach wiosenno-letnich, kiedy mamy okazję patrzeć na ogród. Zieleni nie brak i wewnątrz, wszak historia miejsca zobowiązuje. Obiad czy kolację w otoczeniu tropikalnej roślinności spożywa się naprawdę przyjemnie. Belvedere oferuje miejsce nawet dla 300 osób (w przypadku bankietów), salę główną można podzielić na cztery części.

Restauracja to nie jedyne miejsce, oferowane gościom. Tuż obok sali głównej znajduje się salonik Venue, a ciekawy koncept zapewnia Klub Cavallo, miejsce urządzone w pałacowych stajniach, w stylu staroangielskim, udostępniane poprzez specjalne rezerwacje. Jest to bardzo dobry wybór dla wszystkich, którzy chcą uhonorować swoich gości w oryginalny sposób.

MENU

W Belvedere zawsze możemy liczyć na ciekawe i interesująco skomponowane potrawy. Menu obejmuje dania kuchni polskiej oraz międzynarodowej, z elementami tak popularnego ostatnimi czasy fusion. Jego autorami i szefami kuchni są Henryk Nieciejowski i Adam Komar. Restauracja oferuje dwa rodzaje menu – polskie oraz autorskie.

W polskim wśród przekąsek zwraca uwagę talerz tradycyjnych polskich smakołyków, a znajdziemy wśród nich śledzia z pieczonym ziemniakiem, tatara z polędwicy wołowej, pasztet z sarny z żurawiną oraz roladę z białego sera z konfiturą z pomidorów. Nie brak pierogów z kapustą i grzybami lub kaczką i jarzębiną, a także sałaty z polędwicą z sarny i jeżynowym vinaigrette. Zupy to najlepsze polskie akcenty, a są tu i żurek, i zupa borowikowa, i rosół z raków. Z dań głównych nie sposób się oprzeć czemuś, co nosi nazwę polędwicy z duszonymi borowikami według receptury Kuchmistrza Stanisława Augusta – Jegomościa Tremo.

Inne propozycje to m. in. mazurski sandacz i kaczka pieczona w płatkach majeranku z konfiturą z czerwonej porzeczki i musem z gruszki. Menu autorskie przeznaczone jest dla tych, którzy lubią nieco poeksperymentować ze smakami. Tatar z przegrzebków z sashimi z halibuta, z sosem imbirowym z kolendrą czy pianka z foie gras z galaretką Sauternes i słodką brioche – to propozycje przekąsek.

Dania główne to między innymi risotto z zielonymi szparagami i borowikami czy policzki wołowe z sosem Jus, podane z kluskami z ricotty i parmezanu oraz duszoną czerwoną kapustą. W karcie deserów znajdziemy między innymi szarlotkę z lodami, chłodnik z melona z sorbetem limonkowym i pianką z poziomek, a także piankę z białej czekolady z żubrówką, wiśniami w Amaretto i lodami z gruszki.

CENY

Za przystawki w Belvedere (menu polskie) zapłacimy od 26 do 44 zł, zupy kosztują 26-36 zł, natomiast przyjemność smakowania dań głównych wymagać będzie od gościa pozbycia się od 49 do 86 zł (ta ostatnia cena za polędwicę z czasów Stanisława Augusta). W przypadku menu autorskiego ceny kształtują się na podobnym poziomie. Od poniedziałku do piątku restauracja serwuje tzw. Bellunche w cenie 55 zł (za dwa dania) lub 65 zł (za trzy dania).

OCENA

Elegancka restauracja z ciekawym menu, dobrą obsługą, znajdująca się w niezwykle interesującym otoczeniu. Świetna propozycja na spotkanie biznesowe.

KONTAKT

Restauracja Belvedere,

ul. Agrykoli 1,

00–460 Warszawa,

tel. + 48 22 558 67 00,

http://www.belvedere.com.pl


Ul. Agrykoli 1, Warszawa, Polska.
Tel. +48225586700

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Dołącz do dyskusji