Region Avelengo-Verano-Merano bywa nazwany „Słonecznym tarasem Merano”. Na zboczach uprawiane są winogrona, a produkowane z nich wina znane są w całej Europie. Na wysokości 1200 m n.p.m., w miejscowości Meltina, znajduje się najwyżej położona w Europie wytwórnia win musujących.
Hotel Falkensteiner położony jest na wysokości 1621 m n.p.m. na płaskowyżu Hafling u stóp Alp w miejscowości Falzeben. Można z niego dojechać busem do oddalonego o 15 km Merano, znanego z klimatu śródziemnomorskiego, bardzo czystego powietrza i gorących źródeł termalnych, zajmujących łącznie ze spa i ogrodem powierzchnię niemal 2 ha. W Merano temperatura jest zawsze wyższa o 7–10 st. C, niż na górze.
W okolicy hotelu nie brakuje możliwości spędzania wolnego czasu. Zimą znajdziemy tu ponad 40 km tras narciarskich, a wiosną, latem i jesienią ponad 25 km szlaków na piesze wędrówki, nordic walking, jazdę konną i rowery górskie. Na osoby pragnące poznać okolice czeka ponad 800 historycznych budowli, zamków, pałaców, kościołów i kapliczek.
Pokoje
W hotelu jest 59 pokojów i apartamentów. Wszystkie mają balkony z widokiem na pasma górskie masywu Brenta, Ortler i Texel, okoliczne drzewostany i kolejkę. W ofercie jest 39 pokojów dwuosobowych o pow. ok. 20 m2, 12 pokojów rodzinnych o pow. ok. 35 m2, składających się z sypialni dla 2 osób, pokoju gościnnego z rozkładanym łóżkiem na 2 osoby, aneksem kuchennym i łazienką oraz 8 apartamentów rodzinnych o pow. 45 m2. Wszystkie pomieszczenia są klimatyzowane, mają dostęp internetu (brak wi-fi).
Aneks kuchenny jest wyposażony w lodówkę, płytę grzewczą, ekspres do parzenia kawy lub herbaty oraz podstawową zastawę. Zazwyczaj goście wykupują wyżywienie half board, ale ze względu na różne upodobania dzieci można dodatkowo przygotować niezależne posiłki.
Pokoje są urządzone w jednym stylu: jasne podłogi, proste sosnowe meble, nowoczesne oświetlenie. Duże łazienki wyposażone są w suszarki do włosów, lusterka powiększające, a także szlafroki i kapcie.
Restauracja i Bar
Restauracja 1600 specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej i tyrolskiej. Rano serwowane są tu śniadania, wyróżniające się dużym wyborem potraw (szampan w ofercie).
W południe lekki lunch, a wieczorem wyjątkowo elegancka kolacja, podawana przez przemiłych kelnerów. Posiłki są bardzo smaczne i finezyjnie przygotowane. Codziennie w ofercie inne propozycje przystawek, zup, dań głównych oraz deserów. Zawsze do wyboru mięsa i ryby. Dodatkowo ponad 200 gatunków win. Serwis bardzo profesjonalny, a dyrektor hotelu Heiko Neumann osobiście wita gości i asystuje przy posiłkach. Kawiarnia i bar oferuje także różne rodzaje kawy, drinki i wina.