Restauracja Villa Nuova, Warszawa

Autor tekstu: , Data publikacji:

To jedna z najbardziej eleganckich restauracji w Warszawie. Mieści się w zabytkowym, starannie odrestaurowanym polskim dworku, z pięknym, kameralnym ogrodem.

W zimie jest tu ogród zimowy w całkowicie oszklonej oranżerii, pachnącej rosnącymi tam owocami cytrusów, w lecie — taras z miejscami na słońcu lub pod parasolami. Od niemal 10 lat Villa Nuova cieszy się uznaniem i opinią miejsca doskonałego na zorganizowanie prestiżowego przyjęcia firmowego, niepowtarzalnego przyjęcia weselnego, nastrojowego wieczoru z najbliższymi, a dzięki kameralnym gabinetom można tu z powodzeniem odbyć biznesowe spotkania w dyskretnej atmosferze.

LOKALIZACJA

Villa Nuova znajduje się w miejscu tak urokliwym, jak i prestiżowym – w Wilanowie, zaledwie kilkanaście metrów od Pałacu Wilanowskiego. Nieopodal mieści się Muzeum Plakatu, do którego można zajrzeć, by podziwiać ciekawe ekspozycje, dojazd z centrum miasta – dzięki niedawno ukończonym remontom dróg – nie nastręcza problemów.

WYSTRÓJ

Nawet gdybyśmy chcieli, to nie sposób tego budynku nie dostrzec. Masywny dworek w stylu typowo polskim, w porach zimnych z „doczepką” w postaci oszklonego ogrodu zimowego. Wnętrza można właściwie określić jednym słowem – elegancja. Stylowo udekrowane okrągłe stoły, przykryte opadającymi na podłogę obrusami, na ścianach obrazy i lustra, masywne żyrandole, a w części klubowej – wygodne fotele i sofy. Nie brak tu i kominka, sale są pełne kwiatów, a obrazu całości dopełniają drewniane, wahadłowe drzwi. O ile parter udekorowany jest w kolorach jasnych, to sala na piętrze ma wystrój nieco ciemniejszy. Villa Nuova może poszczycić się także gabinetami, urządzonymi stosownie do nazw – Chińskim oraz Angielskim.

MENU

Villa Nuova serwuje przede wszystkim polskie dania (choć nie tylko) w nowoczesnej, lekkiej formie, w dodatku pięknie podane. Nawet niezbyt wyrafinowany żurek smakuje tu wyśmienicie, a krem grzybowy zachwyca zapachem. Wśród przystawek znajdziemy np. czerwony kawior z Alaski, wiejską, białą kiełbasę z konfiturą czy grasicę cielęcą w białym winie z gruszką. Zupy to choćby krem z maślaków lub rosół z makaronem. Wśród dań rybnych uwagę zwraca filet z karmazyna, podawany z cytrynowym sosem, bazylią i pomidorami. Z mięs godne polecenia są kotleciki jagnięce z sosem pesto i grillowaną cukinią, kaczka po polsku z żurawiną w jabłku i czerwoną kapustą, a także stek z polędwicy z pieczoną czerwoną papryką i pieczonym ziemniakiem. Po sycącym posiłku obsługa kusi kartą deserów. Trudno odmówić, zwłaszcza że w karcie, oprócz tradycyjnych polskich smakołyków, znajdziemy choćby krem Brulee.

CENY

Ceny, jak na tej klasy restaurację, są dość przystępne. Przystawki kosztują 27-46 zł, zupy 16-19, dania rybne są w cenach od 49 do 67 zł, dania mięsne kosztują 46-76 zł. Villa Nuova może poszczycić się bogatą kartą win. Butelkę białego lub czerwonego wina argentyńskiego można kupić już za 50 zł, kieliszek od 10 zł.

Restauracja posiada także pokaźny zbiór wysokiej klasy drogich win.

OCENA

Nowe, eleganckie spojrzenie na polską kuchnię, idealne miejsce na spotkanie, zwłaszcza jeżeli chcemy zaimponować cudzoziemcom naszymi przysmakami.

KONTAKT

Restauracja Villa Nuova,

ul. Stanisława Kostki Potockiego 23,

02-958 Warszawa (Wilanów),

tel. +48 22 885 15 02,

villanuova.pl


Ul. Stanisława Kostki Potockiego 23, Warszawa, Polska.
Tel. +48228851502