Tried and Tested. Smaki restauracji Amber Room

Autor tekstu: , Data publikacji:

Najpiękniejszy Pałacyk w Warszawie, położony w najbardziej prestiżowym miejscu – Alejach Ujazdowskich, pięknie odrestaurowany i urządzony. Tutaj swą siedzibę ma Polska Rada Biznesu. Tu odbywają się najbardziej ekskluzywne, kameralne imprezy biznesowe i towarzyskie. Poza tymi wydarzeniami, wnętrza zajmuje wyjątkowa restauracja Amber Room.

Wnętrza, taras i ogródek restauracji są tak piękne i przytulne, że jedzenie mogłoby być kiepskie. Z drugiej strony jedzenie jest tak pyszne, że wnętrza nie miałyby znaczenia.

Połączenie tych dwóch atutów sprawia, że jest to – moim subiektywnym zdaniem – najlepsza restauracja w Warszawie. Z telewizji wiemy, że jednak nie tylko moim. Najważniejsi polscy politycy, najwięksi biznesmeni i wielu ważnych cudzoziemców tu wydają korporacyjne pieniądze. Wszystkim śmiertelnikom polecam to miejsce na ważne, osobiste wydarzenie: dyskretne zaręczyny, „okrągłe” rocznice, przypieczętowanie ważnej umowy.

amber room

Od założenia restauracji w 2009 roku, szefem kuchni był Wojciech Modest Amaro, jedyny zdobywca gwiazdki Michelina w Polsce. Następnie Jacek Grochowina, także rekomendowany przez przedstawicieli Michelina. Obecnie szefem kuchni jest Robert Skubisz, który przez wiele lat doskonalił swoje umiejętności pod Okiem Wojciecha Modesta Amaro i chyba jak w znanym przysłowiu: uczeń przerósł mistrza.

Menu w Amber Room

Karta dań jest sezonowa, stale wzbogacana nowymi darami sadów i lasów. Obecnie królują kurki, młody bób i jagody. Znajdziemy w niej potrawy na każdy gust, choć na szczęście, nie jest zbyt długa, co mogłoby budzić obawę, czy aby wszystko jest świeże. Przystawki – 10 do wyboru, ceny 36-69 zł, m. in. tatar z tuńczyka, smażone foie gras, krewetki, łosoś. Mnie zachwyciły zielone pierożki z farszem z młodego bobu i sera ricotta z rucolą w maślanym sosie. Obłędnie dobre! Cena 36 zł. Zupy też sezonowe, m. in. chłodnik z rakami, latte z młodego groszku, ceny 28 zł.

Po cztery dania główne do wyboru z mies i ryb. Właśnie optymalna ilość, a mimo tego wybór trudny. Comber jagnięcy, polędwica, perliczka, kaczka czy filety z mięsistych ryb. Wspaniałe dodatki, takie jak kurki, puree z kasztanów, karmelizowane warzywa no i oczywiście sosy, serwowane w ślicznych sosjerkach, obok.

poledwica_wolowa_szpinak_salsefia_szalotka-6

Długa lektura

Karta win jest za to tak obszerna i bogata, przeczytanie jej, zwłaszcza w ciemnym świetle w ogródku, trwa ponad 2 godziny. Warto więc zdać się na radę sommeliera. Mottem karty jest sławne zdanie Sir Roberta Scott Caywooda „compromises are for relationships, not wine….”, tak więc trzeba nastawić się na picie najlepszych trunków, bardzo drogich, choć marże wcale nie są wysokie. Wspaniałe czerwone wino La Grange Neuve De Figeac 2005, serwowane w pierwszej i business klasie linii Emirates, kosztuje tu jedyne 470 zł. Jak na tej klasy wino, ceny są przyzwoite.

Ocena restauracji Amber Room

Obsługa idealna, tylko męska, elegancka, troskliwa, dyskretna. Szkoda, że wsiadając do taksówki bajka o Kopciuszku mija i znów otacza nas rzeczywistość. Jeśli ktoś lubi wejść w taki idealny, bajkowy świat, warto przeliczyć to tak: lepiej jeden magiczny wieczór w Amber Room, niż kilka innych w „zwykłej restauracji”. Mam nadzieję, że nie zabrzmiało to jak reklama proszku do prania.


Restauracja Amber Room Warszawa

Ul. Aleje Ujazdowskie 13, Warszawa, Polska.
Tel. tel. 22 523-66-64