Jubileuszowy Czerwony Michelin

Autor tekstu: , Data publikacji:

Pojawił się, wydany już po raz 30, Czerwony Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2011”. Opisuje najlepsze restauracje i hotele na kontynencie.

Po raz kolejny znalazły się tam jedynie dwa polskie miasta: Warszawa i Kraków, a w nich, w sumie, 36 restauracji. Jeszcze żadna nie dorobiła się pierwszej gwiazdki, a jedyna, która miała oznaczenie Bib Gourmand, czyli miejsce, w którym można zjeść dobre jedzenie w rozsądnej cenie, niestety je utraciła. Jednak sama obecność w przewodniku jest olbrzymim wyróżnieniem i sygnałem, że dana restauracja jest zdecydowanie godna odwiedzenia. Najwyżej oceniana w stolicy (4 symbole sztućców) jest restauracja Pod Gigantami oraz Amber Room, która pojawiła się w zestawieniu po raz pierwszy. Nowymi restauracjami w przewodniku są także Platter by Okrasa, Concept, La Rotisserie, La Table i Michel’s Brasserie (właśnie zamknięta). W Krakowie nie ma nowych miejsc a najwyższą ocenę (trzy symbole sztućców) mają restauracje: Wentzl, Cyrano de Bergerac, Copernicus, Pod Różą oraz Trzy Rybki. Najwyżej ocenianym hotelem (5 symboli budynku) jest warszawski InterContinental.