Goście panelu dyskusyjnego, na który zaproszeni zostali dziennikarze, mówili sporo na temat koncepcji pierwszego w Warszawie obiektu grupy.
– Vienna House Mokotow Warsaw jest nietypowym hotelem biznesowym. Jest miejscem, gdzieśpieszący się podróżujący, zarówno biznesowi, jak i turystyczni, będą mogli się zatrzymać, zrelaksować inaładować akumulatory z dala od tętniącego życiem centrum miasta – mówiła Marta Karteczka, dyrektor generalna hotelu. – Lobby jest jak salon w domu, gdzie można usiąść i porozmawiać lub popracować. Restauracja to przyjazna przestrzeń pełna bujnej roślinności z zacisznym tarasem, a łazienki w pokojach tworzą małe strefy spa. Cały hotel został zaprojektowany z myślą o unikalnych doświadczeniach i komforcie gości oraz z dbałością o każdy detal.
Inwestorem jest firma Garvest Real Estate, zaś za projekt architektoniczny odpowiada doskonale znana pracownia JEMS Architekci, autor takich jak projektów budynek Agory w Warszawie czy zespół biurowców Pixel w Poznaniu. Wystrój wnętrz to efekt współpracy inwestora, projektantki Agaty Pleśniarowicz oraz Vienna House.
Siedmiokondygnacyjny budynek skonstruowany z powtarzalnych betonowych ram nawiązuje do historii przemysłowej dzielnicy Służewiec i wyróżnia się spośród okolicznej biurowej zabudowy swoim – jak mówią projektanci – brutalistycznym charakterem. Betonowe i stalowe elementy tworzące industrialny wystrój łączą się z ocieplającą wnętrza bujną zielenią oraz dużymi oknami od podłogi do sufitu. Nie brakuje unikatowych perełek w skali europejskiej, takich jak lampy z kolekcji Gras, wiszące żyrandole DCW editions In The Tube Solar 6, sofa Fogia Tiki czy krzesła Fermob z kolekcji Luxembourgh, będące reinterpretacją modelu z 1923 roku.
Lobby jest miejscem tworzącym społeczne życie hotelu. Znajdują się tutaj dwa stoły do samodzielnegozameldowania i pracy, jedenaście kameralnych miejsc spotkań ze stolikiem kawowym i fotelami oraz bar połączony z recepcją. Lobby naturalnie łączy się ze strefą konferencyjną oraz restauracjąGreenhouse.
Vienna House Mokotow Warsaw jest hotelem zlokalizowanym zaledwie dziesięć minut jazdy samochodem od lotniska. Goście mogą zameldować się samodzielnie za pomocą smartfona, zamówić kolację do pokoju przy użyciu hotelowej aplikacji Mobile Concierge, skorzystać ze śniadania na wynos już od 5:30 rano czy potrenować w sali fitness z widokiem na miasto 24/7.
Wszystkie 164 pokoi zostało wyposażone w duże łóżka z dwoma materacami o wymiarach 1 x 2,1 moraz w Smart TV z inteligentnym systemem sterowania oraz szeroką ofertą kanałów telewizyjnych w tym HBO, kanały obcojęzyczne oraz dla dzieci. W pokojach superior znajdują się designerskie przelewowe ekspresy do kawy, a w łazience – wanna. 19 pokoi można łączyć z jednym lub dwoma sąsiadującymi, a 6 jest przeznaczone dla alergików.
Specjalnie dla gości biznesowych przygotowano również strefę konferencyjną, która łączy się z lobby. 180 m2 powierzchni podzielone zostało na trzy sale z możliwością łączenia oraz boardroom. Wszystkie mają wysokie okna od podłogi do sufitu, nowoczesny sprzęt technologiczny oraz oferują kreatywne rozwiązania konferencyjne. Goście mogą również korzystać z 50 miejsc w parkingu podziemnym.
Restauracja Greenhouse jest „zielona” nie tylko z nazwy. Menu bazuje na świeżych produktach odlokalnych producentów – zarówno jeżeli chodzi o roślinne, jak i mięsne specjały. W karcie znajdziemy zarówno tatar z buraków i wołowiny, sałatkę z cytrynowego jarmużu i oryginalny sznycel wiedeński, talerz grillowanych, sezonowych warzyw i wyśmienite steki. Wołowina, z której są one przygotowywane, pochodzi od lokalnego farmera, leżakuje w specjalnej lodówce, a następnie jestgrillowana w temperaturze 800 stopni. W menu lunchowym restauracja Greenhouse postawiła na modne bowle. Każdego dnia szef kuchni proponuje inny zestaw bazujący na zbożach i świeżychwarzywach.
Śniadania to znak rozpoznawczy Vienna House i nie inaczej jest w nowym warszawskim hotelu. Są inspirowane wizytami na rynku, gdzie kupuje się sezonowe produkty i lokalne specjały. Świeże soki i koktajle, domowe przetwory, takie jak marynowane warzywa i dżemy, kiszonki, regionalne pieczywooraz aromatyczna kawa z ekspresu dostępne są dla gości codziennie do godz. 10:00, w weekendy aż do 11:00 i w sezonie letnim można się nimi delektować na zacisznym tarasie w stylu włoskiego placu.