Gran Canaria ma wiele do zaoferowania. To prawdziwy „Miniaturowy Kontynent” – specyficzna cecha, która skłoniła UNESCO do ogłoszenia Światowym Rezerwatem Biosfery ponad 40 procent terytorium wyspy. Jest miejscem pełnym kontrastów, słynącym z bajecznych plaż, dobrej infrastruktury hotelowej i możliwości uprawiania niemal wszystkich sportów wodnych. Fakt, że na wyspie panuje wiosenny łagodny klimat, sprzyja podróży w to miejsce przez 365 dni w roku. Odludne zatoczki z przezroczystą wodą, spektakularne wąwozy, a także tradycja spa i talasoterapii, zachęcają do wyprawy na Gran Canarię. To również dobre miejsce na wakacje z dziećmi.
Morze możliwości
Żeglarstwo, surfing, bodyboard, nurkowanie, wędkarstwo sportowe – nic dziwnego, że Gran Canaria to prawdziwa kuźnia talentów, z której wywodzi się 30 mistrzów świata i 6 złotych medalistów olimpijskich. Ponad 236 km linii brzegowej, krystalicznie czyste wody i łagodne wiatry sprzyjają uprawianiu morskich pasji. Na wyspie jest aż 128 plaż! Można tu również wybrać się na trekking, wspinaczkę górską lub wyprawę rowerową. Gran Canaria to także idealna sceneria dla każdego golfisty, tym bardziej, że od 1891 roku działa tu Real Club de Golf de Las Palmas – pierwszy klub golfowy w Hiszpanii. Na fanów tej dyscypliny czeka 8 wspaniałych pól golfowych, zlokalizowanych w promieniu zaledwie 50 km.
Wyspa smaków z historią
Gran Canaria, niczym swoisty most łączący trzy kontynenty, była świadkiem największej w historii przygody – odkrycia Nowego Świata. Miasta na wyspie mają 500-letnią historię, słyną z architektury w stylu kolonialnym, a przy tym cechuje je silna atlantycka tożsamość.
Spiżarnia Gran Canarii jest pełna znakomitych produktów, takich jak pomidory, sery, oliwki, owoce tropikalne, słodki sos migdałowy zakrapiany lokalnym winem – bienmesabe, słodkie banany i oczywiście owoce morza. Jedyna kawa uprawiana na terenie Europy, stuletni rum i wina wyprodukowane z unikalnych odmian winogron towarzyszą wykwintnej gastronomii, łącząc pyszne jedzenie z piękną pogodą.