Wyspy Jońskie rozproszone są wzdłuż zachodniego wybrzeża Grecji Środkowej oraz na południe od Peloponezu. Zakynthos, Itaka, Korfu, Kefalonia, Lefkada, Paksos i Kythira to siedem największych i najpopularniejszych wysp archipelagu, ale znajdziemy tu również liczne mniejsze i rzadziej odwiedzane wysepki takie jak choćby Antikythira, Antipaksos, Ereikousa, Mathraki, Othonoi, Meganisi czy Strofades. Umiarkowany, sprzyjający odpoczynkowi klimat, piękne plaże i zielone górskie stoki sprawiają, że Wyspy Jońskie każdego roku przyciągają wielu odwiedzających. To wprost wymarzony kierunek dla wszystkich spragnionych wypoczynku.
Bogactwo przyrody
Trwające niezliczone tysiąclecia procesy geologiczne ukształtowały wyjątkowy krajobraz Wysp Jońskich. Znajdziemy tu zachwycające nadmorskie klify, urzekające piaszczyste wybrzeża i wysokie górskie szczyty. Tutaj też zmiany tektoniczne doprowadziły do wytworzenia się najgłębszego punktu na Morzu Śródziemnym – głębi Calypso – o oszałamiającej głębokość 5,267 m.
To właśnie na Wyspach Jońskich odkryjemy wiele spośród najbardziej znanych i jednocześnie najbardziej dziewiczych plaż Grecji. Plaże Egremnoi i Porto Katsiki na wyspie Lefkada, plaża Navagio na wyspie Zakynthos czy plaża Myrtos na wyspie Kefalonia to tylko kilka miejsc, które oczarują Was swym naturalnym pięknem.
Raj dla poszukiwaczy przygód
Warto spróbować swych sił w żeglarstwie i wyruszyć w rejs, aby odkryć niezbadane skarby Wysp Jońskich. Zaciszne, ukryte śród skał zatoczki i niesamowite jaskinie morskie, takie jak Błękitne Groty na wyspie Zakynthos i Jaskinie Grahves na wyspie Paxi to obowiązkowy punkt programu podczas waszej podróży. Przy odrobinie szczęścia na terenie parku morskiego na wyspie Zakynthos zobaczyć można dwa lokalne gatunki chronione: żółwia karetta (Caretta Caretta) i fokę mniszkę Monachus Monachus.
Jeśli kochacie sporty wodne, takie jak nurkowanie, windsurfing czy kitesurfing, wybierzcie się koniecznie na Vasiliki i Agios Giannis na wyspie Lefkada. Miłośnikom pieszych wędrówek polecamy natomiast wyprawę w głąb zielonej Itaki oraz jaskinie Melissani i Drogarati na wyspie Kefalonia. Niezapomnianym przeżyciem będzie też orzeźwiająca kąpiel w kryształowych wodach wodospadu Neraida na wyspie Kythira.
Śladami historii
Podczas gdy pozostałe tereny Grecji znajdowały się pod panowaniem tureckim, Wyspy Jońskie pozostawały pod wpływem sił europejskich. Ta ekspozycja na zachodni styl życia doprowadziła do kulturowego i artystycznego rozwoju, który jest dziś widoczny w ich dziedzictwie architektonicznym, czarującym dialekcie, zwyczajach i tradycjach.
Na kosmopolitycznej wyspie Korfu polecamy m.in. zwiedzanie Starego Miasta Korfu (wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO), Starej Cytadeli i Nowego Fortu, spacer po placu Spianada i pobliskim Liston, wizytę w świątyni Agios Spyridonas, a także wycieczkę na maleńką wysepkę Pontikonisi. Inne miejsca, które trzeba zobaczyć poza granicami miasta, to Pałac Achilleion i Klasztor Panagia Palaiokastritsa.
Na malowniczej wyspie Paxi trzeba odwiedzić imponującą wenecką twierdzę Agios Nikolaos a we wrześniu wziąć udział w festiwalu muzycznym Paxos. Na wyspie Lefkada warto wybrać się na wycieczkę do weneckiego zamku Santa Maura, Muzeum Archeologicznego i Biblioteki Publicznej.
Na Kefalonii, największej wyspie archipelagu, żelaznym punktem programu jest wycieczka do Zamku Świętego Jerzego, Twierdzy Assos, katavothres (po położone nad morzem niezwykłe formacje geologiczne – rodzaj rozpadlin, które pochłaniają morską wodę) oraz odwiedziny w latarni morskiej Agioi Theodoroi.
Na wyspie Zakynthos lista miejsc których nie można pominąć obejmuje między innymi: kościół Agios Dionysios, pozostałości fortu weneckiego w Bochali, centrum wystawowe ochrony lokalnego żółwia morskiego w parku morskim Zakynthos oraz Muzeum Morskie Milaneio.
Na Kythirze, najbardziej wysuniętej na południe wysepce, najciekawsze zabytki to trzynastowieczny Zamek Wenecki (Fortezza), Muzeum Archeologiczne i Klasztor Myrtidiotissa.
Od kuchni
Lokalne produkty obejmują oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, miód tymiankowy, pachnące zioła i rzadkie owoce cytrusowe. To tylko niektóre z podstawowych składników pysznych tradycyjnych potraw i słodkości, których można spróbować w tej części kraju.
Na wyspie Kythira warto spróbować słynnych delikatnych sucharków z oliwą z oliwek. Spróbujcie też wybornych serów i wędlin, takich jak salami robione na wyspie Lefkada, ladotyri-aromatyczny ser dojrzewający w oliwie wytwarzany na wyspie Zakynthos i nouboulo – wyjątkowo delikatna, wędzona a następnie dojrzewająca polędwica wieprzowa produkowana na wyspie Korfu.
Tutejszy smak to także pastitsada (mięso koguta gotowane z przyprawami i pomidorami, podawane z długim, grubym makaronem rurkowym) i bourdeto (danie rybne gotowane z pomidorami i aromatycznymi ziołami) na wyspie Korfu; sofigado, danie z wołowiny gotowane z pigwą, pomidorami i melasą z winogron oraz zupa fasolowa z salami – specjalność wyspy Lefkada. Spróbujcie też wyśmienitych pasztecików z mięsnym farszem podawanych na wyspie Kefalonia. Będąc na Zakynthos pamiętajcie też o aliada ( rodzaj puree ziemniaczanego z dodatkiem oliwy, czosnku i soku z cytryny, które podawane jest tradycyjnie do dań rybnych) oraz stifado, wyśmienitym gulaszu z królika.
Do posiłku najlepiej wybrać jedno z wybornych lokalnych win. Spróbujcie doskonałej białej roboli wyrabianej na wyspie Kefalonia bądź wyjątkowo aromatycznego, czerwonego vertzami z Lefkady. Z kolei Korfu kusi niebiańskim smakiem likieru wyrabianego z owoców kumkwatu. Warto też spróbować tradycyjnego lokalnego napoju tsitsibira, który produkuje się z imbiru oraz cytryn.
Więcej o wakacjach w Grecji tutaj:
https://endlessgreeksummer.gr/
Materiał powstał przy współpracy z Grecką Narodową Organizacją Turystyczną w Polsce
Zdjęcia: visitgreece.gr