Jak to się robi w Kopenhadze?

Autor tekstu: , Data publikacji:

Kopenhaga ma wszelkie dane po temu, by być atrakcyjna dla polskiego biznesu. Blisko, doskonała infrastruktura, a do tego niepowtarzalny klimat i urok miasta o bogatych tradycjach i kulturze.

Stolica Danii znajduje się w czołówce rankingu miast europejskich, jeśli chodzi o organizację kongresów i konferencji. Takich rankingów jest wiele, są sporządzane przez różne organizacje, ale Kopenhaga zawsze plasuje się w pierwszej dziesiątce. Nieprzypadkowo. Tak liczba obiektów konferencyjnych, jak i infrastruktura hotelowa oraz gastronomiczna decydują o tym, że Kopenhaga jest atrakcyjna dla organizatorów spotkań biznesowych. Do końca roku 2011 liczba oferowanych przez hotele miejsc noclegowych wzrośnie o ponad 30 procent do 19 000 pokoi.

Powodów, dla których warto wziąć pod uwagę Kopenhagę przy organizacji biznesowego przedsięwzięcia, jest wiele. Po pierwsze, położenie. Lot do stolicy Danii z Polski to tylko około 2 godzin (transfer z lotniska do centrum trwa zaledwie 12 minut). Po drugie, wysoki poziom usług. Istotne jest również to, że zagęszczenie obiektów biznesowych jest tu bardzo duże, dlatego nie potrzeba jakiejś wielkiej logistyki, by sprawnie przeprowadzić spotkanie. Rocznie w Kopenhadze odbywa się 90 dużych imprez, w rodzaju klimatycznej konferencji ONZ. Mniejszych imprez odbywa się tu cała masa.

Kopenhaga jest bardzo dumna ze swoich osiągnięć w dziedzinie ochrony środowiska. To nie jest tylko puste hasło. Samoloty, dolatujące do lotniska Kastrup, stosują tzw. ekologiczne lądowanie – lądują z silnikami na biegu jałowym. Jeden samolot jest w stanie dzięki temu „zaoszczędzić” 300 kg dwutlenku węgla. Stolica Danii jest także znana z bardzo czystej wody – kanały portowe mają wodę tak czystą, jak morskie kąpieliska przy plażach cieśniny Øresund.

Konferencja duża czy mała? W Kopenhadze wszystko jest możliwe. Bella Center to największe centrum wystawowe i konferencyjne w Skandynawii. Ma powierzchnię aż 115 tys. m2, doskonałe połączenie między lotniskiem oraz centrum miasta.

Propozycją z zupełnie innej bajki jest Louisiana. To muzeum sztuki nowoczesnej, które jest jednocześnie wysokiej klasy obiektem konferencyjnym. Może sprostać bardzo różnym wymaganiom, jeśli chodzi o pojemność – w sali koncertowej zmieści się nawet 300 osób, w mniejszych pomieszczeniach od kilkunastu do kilkudziesięciu.

Park Tivoli to jedna z wizytówek duńskiej stolicy. Karuzele, rollercoastery, salony strachu – jest tu wszystko, co charakterystyczne dla tego typu miejsc. Ale w Tivoli można też pracować, a nie tylko się bawić. Ot, choćby w Nimb, to doskonała restauracja, ale i budynek konferencyjny, w którym znajdzie miejsce nawet 2 tysiące gości.

Bardzo atrakcyjnym miejscem jest Dansk Arkitektur Center (Duńskie Centrum Architektury), które znajduje się w strefie portowej Christianshavns. Mieści się w kompleksie spichlerzy portowych z XVIII wieku. Dysponuje dużą salą na około 150 osób oraz mniejszymi, które pomieszczą od 12 do 60 gości.

Hoteli jest w Kopenhadze mnóstwo, a tych naprawdę dobrych – bardzo wiele. Od kilku lat wszelkie rankingi na dobre hotele biznesowe wygrywa Hilton, który znajduje się w obrębie lotniska Kastrup. Szczyci się nie tylko jakością, przynależną sieci, ale i tym, że ma największe małe pokoje w mieście – mierzą 33 m2. Hotel dysponuje 29 pokojami konferencyjnymi, które mogą pomieścić od 4 do 450 osób. Ma także znakomitą ofertę kulinarną, trzy restauracje oferują wiele smakowitych specjałów duńskich.

Bardzo oryginalnym wyborem jest hotel Nimb, znajdujący się w obrębie Parku Tivoli – historia tego miejsca sięga końca XIX wieku. Oferuje 13 pokoi, zapewniając domową atmosferę, a to dzięki antykom, kominkom i stylowym meblom. Świetne jest tu także jedzenie – ostrygi, wędzona pierś kaczki czy eskalopki to specjały, których warto tutaj spróbować.

Firma konsultingowa BCRC przeprowadziła sondaż wśród tysiąca osób z Norwegii, Szwecji, Finlandii i Danii, pytając je o to, jaki hotel spełnia najlepiej wymogi biznesu. Wygrała sieć Radisson Blu – zdobyła pierwsze miejsce we wszystkich kategoriach, i to po raz szósty z rzędu, bowiem badanie odbywa się każdego roku.

Niezależnie od tego, jakiego rodzaju imprezę biznesową chcemy urządzić, możemy być pewni jednego: Kopenhaga sprosta każdym, nawet najbardziej wygórowanym wymaganiom.

Dania w liczbach

  • W skład Danii wchodzi 407 wysp.
  • Dania liczy 5,5 mln obywateli. W Kopenhadze mieszka 1,2 mln.
  • Ponad 1000 lat trwa monarchia w Danii, co czyni ją najstarszą na świecie.
  • W sektorze usług pracuje 73 procent Duńczyków.
  • Chłodne lata (średnio 16 stopni) i łagodne zimy (średnia temperatura 0,5 stopnia) to charakterystyczna pogoda dla Danii.
  • Walutą duńską są korony. Jeden euro to około 7,4 korony.

Kopenhaski Top

  • Mała Syrenka Pozycja obowiązkowa. Pomnik, upamiętniający słynną bajkę Hansa Christiana Andersena, odsłonięty w 1913 roku. Znajduje się przy nabrzeżu w porcie.
  • Galeria Narodowa Europejskie i duńskie dzieła sztuki, najstarsze pochodzą z XV wieku. Sølvgade 48, www.smk.dk
  • Rejs po kanale Jedna z największych atrakcji w Kopenhadze – 60 minut na łodzi pozwala zatopić się w niezwykłej atmosferze miasta. www.canaltours.com
  • Zamek Kronborg Renesansowy zamek, znany z szekspirowskiego „Hamleta”. Kronborg 2 C, www.kronborgslot.dk
  • Park Tivoli Ogromny park rozrywki, w którym dorośli bawią się jak dzieci, a dzieci mogą być naprawdę sobą. Vesterbrogade 3,  www.tivoli.dk
  • Muzeum Narodowe Historia od czasów antycznych do dnia dzisiejszego. Plus znaleziska archeologiczne. Ny Vestergade 10, www.natmus.dk
  • Stroget Składający się z kilku ulic deptak, pełen markowych sklepów.  www.kcc.dk
  • Obserwatorium Okrągła wieża, która jest najstarszym działającym obserwatorium w Europie – od 1642 roku. Købmagergade 52 A, www.rundetaarn.dk
  • Louisiana Muzeum sztuki nowoczesnej. Gammel Strandvej 13,  www.louisiana.dk

Na stole

Od marynowanego renifera po homary, od tajskich przysmaków po tradycyjne duńskie „frikadeller”, czyli mięsne kulki, od sushi do smørrebrød (malowniczo zdobionych kanapeczek) – Kopenhaga znana jest z klimatycznych restauracji. Świadczy o tym choćby całkiem spora liczba restauracji, polecanych przez przewodnik Michelina. Jest ich dwanaście, a wśród nich specjalizująca się w daniach morskich Noma, Era Ora z włoskim jedzeniem, Kong Hans Kælder ze znakomitymi ostrygami czy Kiin Kiin, oferująca tajskie jedzenie.

Kopenhaga ma wiele świetnych restauracji rybnych, jak choćby Krogs czy Acquamarina (znakomite śledzie!). Bardzo dużym powodzeniem cieszą się także mini browary, w których można nie tylko skosztować wybornego lokalnego piwa, ale i najeść się do syta. BrewPub czy Brygerriet Apollo to miejsca, do których chce się wracać.

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Dołącz do dyskusji

Zapisz się na nasz Newsletter

Bądź na bieżąco!
Nasze wiadomości w Twojej poczcie.