Bistro to brzmi dumnie

Autor tekstu: , Data publikacji:

John Brunton odwiedza paryskie knajpki chłonąc ich niezwykły klimat i zachwycając się daniami w zaskakujących cenach.

Paryż może uchodzić za kulinarną stolicę świata, ale wcale nie tak łatwo znaleźć tu miejsce, gdzie wieczorem można skosztować oryginalnych dań za przystępną cenę. Na szczęście miasto przeżywa ponowny rozkwit prostych bistro, gdzie młodzi i innowacyjni szefowie kuchni udoskonalają stare przepisy, zachowując jednocześnie unikalny charakter i nieformalną atmosferę tych restauracji. Bistra zawsze słynęły z tanich lunchowych zestawów, obecnie zamówienie obiadu również nie wiąże się z ubytkiem w portfelu, gdyż większość lokali zamiast dań z karty serwuje wysokiej klasy trzydaniowe zestawy obiadowe.

Chez CÉcile

Okolice L’Opera i Madeleine to za dnia gwarna dzielnica biznesowa, jednak liczba lokali gastronomicznych serwujących jedzenie w przystępnych cenach wieczorami, jest zaskakująco niska. Zasługującym na uwagę wyjątkiem jest schowany w wąskiej bocznej uliczce Chez Cécile. Szefowi kuchni udało się stworzyć menu, które czyni z tego miejsca bardziej lokal haute cuisine niż tradycyjne bistro. Można tu zamówić pomidorowe gazpacho z ostrym sosem guacamole i gnocchi z serkiem ricotta czy comber z jagnięcia nadziewany suszonymi owocami, podawany razem z sałatką tabbouleh i kaszą pszenną.

Regis Mongin pracował wcześniej w dzierżącej trzy gwiazdki Michelin restauracji Le Bristol, w której szefem kuchni jest Eric Fréchon. Jednak tu prawdziwą królową jest owa ekstrawagancka Cécile – ci, którym uda się zarezerwować stolik na czwartkowy wieczór mogą (za dopłatą ok. 39 zł) posłuchać na żywo jej jazzowego tercetu wykonującego swingowe kawałki z lat sześćdziesiątych i tradycyjne piosenki francuskich musettes.

GODZINY OTWARCIA: od 12:15 do 14:00 i od 19:15 do 22:00; w niedziele nieczynne

CENA: około 137 zł za trzydaniowy zestaw obiadowy

KONTAKT: 17 Rue Vignon, tel. 33 142 664 639

CafÉ Burq

Montmartre uchodzi za typową paryską dzielnicę, jednak restauracje mieszczące się przy Sacré Coeur i Place du Tertre są zazwyczaj głównym celem wycieczek autokarowych, dlatego należy ich unikać. Tym bardziej, że w bocznych uliczkach można natrafić na rewelacyjne bistra oferujące mnóstwo rozrywki. W końcu to stąd wywodzi się słynna paryska cyganeria. Najlepiej zarezerwować stolik w utrzymanej w stylu retro Café Burq, jednak, by lepiej wtopić się w tłum modnej klienteli lokalu, krawat i garnitur zostaw w hotelu.

Energiczni właściciele, Patrick i Yann, robią tu również za barmanów i podają wyśmienite koktajle i organiczne wino, przy barze zawsze roi się od gości. Młody szef kuchni, Laurent Cardillac, pochodzi z południowo-zachodniej Francji, co ma wyraźny wpływ na jego kuchnię. By się o tym przekonać, wystarczy zamówić takie potrawy jak świeże foie gras podsmażone z figami i orzeszkami piniowymi.

GODZINY OTWARCIA: od 18:00 do 2:00; w niedziele nieczynne

CENA: około 125 zł za trzydaniowy zestaw obiadowy

KONTAKT: 6 Rue Burq, tel. 33 142 528 127

La Boulangerie

Zwiedzanie barwnych okolic Belleville i Ménilmontant może być nie lada przygodą, zwłaszcza, że na każdym kroku czuć tu obecność Edith Piaf i Maurice Chevaliera. Dziś jest to tętniąca życiem dzielnica, zamieszkała przez chińskie i północno-afrykańskie społeczności, wielu artystów i muzyków, ale warto się tu wybrać chociażby po to, żeby odkryć kolejne fantastyczne bistro – La Boulangerie.

Od czasu, gdy ta była piekarnia, została przejęta przez braci Nidhsain, stała się wzorem i wyznacznikiem trendów dla innych nowych lokali tego typu w Paryżu. Po wejściu do środka gości wita Nordin Nidhsain, zabawiając ich przy urządzonym w stylu art deco barze, podczas gdy królujący w kuchni Hassan, zaskakuje kociołkiem cynaderek cielęcych duszonych na wolnym ogniu z potrawką z leśnych grzybów.

Największy problem to wybór między serem a deserem. Hassan przygotowuje wyśmienite lody jaśminowe i czekoladowy fondant, z kolei Nordin dobiera sery – na jego deskę trafia dojrzały Cantal, pikantny Roquefort, miękki Camembert oraz niewielkich rozmiarów ser kozi Picadon z Ardèche.

GODZINY OTWARCIA: od 12:00 do 14:00 i od 20:00 do 23:00; w niedziele nieczynne

CENA: około 117 zł za trzydaniowy zestaw obiadowy

KONTAKT: 15 Rue des Panoyaux, tel. 33 143 584 545

Le Plomb du Cantal

Ulica Rue de la Gaîté, znajdująca się w samym sercu Montparnasse, wieczorami rozbłyska neonami barów i restauracji. Ale Le Plomb du Cantal to całkiem przyziemny lokal, którego klientami są zarówno aktorzy, jak i biznesmeni z Owerni, którzy wpadają, by spróbować lokalnych specjałów. Możesz tu zapomnieć o wyszukanej nouvelle cuisine – restauracja serwuje prostą wiejską kuchnię: ale za to licz na duże porcje chou farci (kapusta nadziewana domowej roboty kiełbaskami) i steki z wołowiny. Każde danie podawane jest z aligot – kremowym puree ziemniaczanym z roztopionym serem i czosnkiem lub z truffade – chrupiącymi smażonymi ziemniaczkami z serem. Wina pochodzące z wioski Saint Pourçain w Orwenii nie mogą się równać z tymi produkowanymi w Burgundii czy Bordeaux, jednak doskonale komponują się z klasyczną wiejską kuchnią.

GODZINY OTWARCIA: czynne codziennie od 14:00 do 24:00; brak możliwości rezerwacji

CENA: brak gotowego menu; około 117 zł za trzy dania

KONTAKT: 3 Rue de la Gaîté, tel. 33 143 351 692

Le PrÉ Verre

Lewobrzeżny Paryż to jedna z najbardziej nastrojowych dzielnic miasta, jednak próżno szukać tu najlepszych lokali gastronomicznych, gdyż wiele restauracji serwuje potrawy typowo „pod turystów”. Położona tuż przy Sorbonie restauracja Le Pré Verre jest wyjątkiem od powyższej reguły – to jeden z najmodniejszych adresów w mieście. Wszystko za sprawą energicznego szefa kuchni Philippe Delacourcelle, wyjątkowej karty win, ułożonej przez jego brata Marca oraz rozsądnych cen.

Kuchnia bazuje na tradycyjnych francuskich przepisach, subtelnie podkreślonych użyciem azjatyckich przypraw i metod gotowania – Philippe pracował na Dalekim Wschodzie, a niedawno otworzył nowy lokal Le Pré Verre w Tokio. Wystrój jest minimalistyczny, na ścianach głównej sali wiszą okładki jazzowych płyt, natomiast ściany piwnic ozdobione są awangardowymi freskami. Menu zmienia się codziennie ale niektóre ze specjałów, czyli prosięta w pikantnym sosie z chrupiącą kapustą czy delikatne filety ze skorpiona, duszone w cynamonie z wędzonym purée ziemniaczanym, podawane są zawsze.

GODZINY OTWARCIA: od 12:00 do 14.00 i od 19:30 do 22:30; w niedziele i poniedziałki nieczynne; konieczna jest rezerwacja stolików

CENA: około 110 zł za trzydaniowy zestaw obiadowy

KONTAKT: 8 Rue Thénard, tel. 33 143 545 947,   www.lepreverre.com

Bistro au Vieux ChÊne

Wchodząc to tego starodawnego bistro, poczujesz się jak w filmie o Paryżu z dawnych lat. Imponujące wnętrze wyposażone jest w ocynkowaną ladę, lampy w stylu art deco i mozaikową podłogę – jedyne czego brakuje, to śpiewająca Edith Piaf.

Dawniej był tu podupadający bar, serwujący wiejskie dania. Zmiana nastąpiła kiedy lokal został przejęty przez Stéphane’a Chevassusa, który zachował oryginalny wystrój ale zmienił kuchnię. Ponieważ pracował u znanych paryskich szefów, takich jak Guy Savoy czy Michel Rostang, dużą wagę przykłada do jakości produktów. To widać, kiedy przyjrzeć się potrawom, wśród których można znaleźć kawałki żabnicy polane gęstym sosem z małży i soczewicy czy też pieczoną przepiórkę podaną z zielonymi główkami szparagów i suszonymi pomidorami.

Vieux Chêne jest niedaleko Bastylii, w okolicy która słynie z nastrojowych i innowacyjnych bistro, takich jak l’Ebauchoir, la Cotte Rôtie czy le Duc de Richelieu – jednak przesiadując tutaj, masz poczucie, że jesteś kilka kroków przed wszystkimi.

GODZINY OTWARCIA: od 12:00 do 14.00 i od 20:00 do 22:30; w soboty i niedziele nieczynne

CENA: około 130 zł za trzydaniowy zestaw obiadowy

KONTAKT: 7 Rue du Dahomey, tel 33 143 716 769,   www.vieuxchene.fr

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Dołącz do dyskusji

Zapisz się na nasz Newsletter

Bądź na bieżąco!
Nasze wiadomości w Twojej poczcie.