EQ.7, tak smakuje kawa

Autor tekstu: , Data publikacji:

Dla dobrej kawy warto żyć, za dobrą kawę warto dać duże pieniądze. Miłośnicy tego aromatycznego napoju wiedzą to doskonale. Na szczęście nie tylko oni. Siemens wie to także. Nowy ciśnieniowy ekspres jest na to najlepszym dowodem.

Firma poddała analizie wszystkie etapy przygotowywania kawowego naparu oraz czynniki mające wpływ na jego smak (gatunek ziaren kawy, stopień zmielenia, temperaturę i ciśnienie parzenia). Dodano do tego najnowszą technologię, design dający doskonały efekt i stworzono w ten sposób pierwszy całkowicie automatyczny ekspres ciśnieniowy EQ.7. Dowodem, że mamy do czynienia z prawdziwym novum jest zastosowanie w nim ponad sześćdziesięciu patentów. To zarazem najmocniejszy ekspres do kawy o mocy 1700 W i jedyny na rynku wytwarzający ciśnienie 19 bar.

Krok po kroku

Zaczyna się od podstaw, czyli właściwego zmielenia ziaren kawy. To przecież jest jedną z podstawowych zasad sporządzania chociażby doskonałego espresso. Znajdujący się w tym ekspresie specjalnie skonstruowany dwutarczowy młynek ceramiczny silent ceram drive robi to perfekcyjnie, a dzięki podwójnemu zamknięciu pracuje wyjątkowo cicho. W odróżnieniu od tradycyjnych młynków stalowych jest odporny na zużycie i niezawodny.

Bogaty aromat i gęsta, wysoka, orzechowej barwy pianka – system aroma pressure zapewnia, że niezależnie od ilości wsypanej zmielonej kawy w komorze parzenia jest ona zawsze doskonale prasowana. Łukowaty kształt wałka dociskowego umożliwia wirowanie wody przez zmielone ziarna kawy wyzwalając więcej smaku i aromatu.

Za sprawą sterowanego czujnikami podgrzewacza przepływowego – senso flow system – EQ.7 jest jedynym ekspresem utrzymującym optymalną temperaturę 90-95 stopni Celsjusza przez cały czas parzenia. Do tej pory było to możliwe tylko w profesjonalnych ekspresach używanych przez najlepszych baristów. System grzewczy włącza się tylko w razie potrzeby. Specjalne czujniki wielokrotnie mierzą temperaturę wody i gwarantują w ten sposób precyzyjne parzenie espresso. Dzięki temu przygotowywanie kawy jest wyjątkowo energooszczędne.

Jeden przycisk

EQ.7 wyposażono w dystrybutor kawy o regulowanej wysokości, odchylany na bok. Prosty, ale jakże praktyczny zabieg. Innowacyjna dysza pary do spieniania mleka wytwarza delikatną piankę o kremowej konsystencji. Wysokość dyszy jest również regulowana, pozwala to na korzystanie ze szklanek o wysokości nawet do 15 centymetrów.

Opcja cream center sprawia, że można wyczarować napar o dowolnym wariancie smakowym a przyrządzanie rozmaitych rodzajów kawy z pianką lub bez, jest jeszcze łatwiejsze i bardziej wygodne. Dzięki funkcji one touch za jednym dotknięciem przycisku otrzymujemy wyśmienity napój –  od cappuccino do latte macchiato. O właściwe proporcje kawy, mleka i pary, niezbędne do przygotowania różnych napojów dba, dozując składniki automatycznie, auto valve. Ten bardzo złożony system zaworów jest sercem ekspresu EQ.7. Warto dodać, że pojemnik na mleko ma termoizolację utrzymującą do siedmiu godzin niską temperaturę i świeżość.

Do czyszczenia i mycia urządzenia również opracowano inteligentne rozwiązanie. Program one touch service łatwo i w nieskomplikowany sposób uruchamia proces czyszczenia i usuwania kamienia. Ponadto EQ.7 wyposażony został w praktyczną funkcję cream center cleaner do szybkiego mycia dyszy do spieniania mleka. Uruchomimy ją jednym naciśnięciem przycisku. Dyszę można również zdemontować i myć w zmywarce.

Dodając doskonały wygląd urządzenia (a można go łatwo dopasować do wnętrza własnej kuchni, bowiem jest w kolorze czarnym piano, jak również srebrno-antracytowym), obsługiwany intuicyjnie wyświetlacz LCD z menu w języku polskim, funkcję indywidualnego ustawienia „My Coffee” (do programowania ustawień ulubionej kawy zgodnie z własnymi preferencjami) oraz filtr wody Brita, EQ.7 staje się kwintesencją tego co dla kawosza niezbędne. Smacznego.

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Dołącz do dyskusji