5 wskazówek, jak obniżyć cholesterol za pomocą diety?

Autor tekstu: , Data publikacji:

Stosowanie zaleceń żywieniowych opartych na zasadach zdrowego żywienia pozwala znacznie obniżyć cholesterol. Redukcja stężenia cholesterolu jest najważniejszą metodą w zapobieganiu miażdżycy.

Podwyższony poziom cholesterolu może doprowadzić do zawału serca, udaru mózgu lub miażdżycy kończyn dolnych. By obniżyć cholesterol zaleca się wprowadzenie kilku podstawowych zaleceń:

  1. Zmniejsz w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych
  • wybieraj chude produkty mleczne zamiast tłustych, czyli mleko, jogurt, kefir, maślankę o zawartości tłuszczu do 1,5%, sery białe chude; unikaj serów żółtych, topionych i pleśniowych.
  • śmietanę do zabielania zup zastąp chudym jogurtem np. typu greckiego lub maślanką, do sałatki dodaj olej rzepakowy
  • do smarowania pieczywa zamiast masła użyj margaryny miękkiej, najlepiej wzbogaconej w sterole roślinne. Innymi smarowidłami może być koncentrat pomidorowy, chrzan, pasta z awokado lub z chudego twarożku.
  • zamiast tłustych mięs korzystaj z chudych, z drobiu zdejmuj skórę. Z wędlin wybieraj te typu szynki z chudych części mięsa.
  • tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina, boczek) zastąp olejami roślinnymi.
  1. Wyeliminuj produkty będące źródłem izomerów trans
  • zrezygnuj ze spożywania słodyczy przemysłowo produkowanych (większość z nich zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans). Przygotowując domowe ciasto zamiast masła użyj oleju roślinnego lub margaryny miękkiej.
  • nie korzystaj z zup i sosów w proszku, przygotowuj je samodzielnie na bazie naturalnych składników.
  • unikaj żywności typu fast-food, słonych przekąsek typu paluszki czy krakersy.
  1. Zamień szkodliwe tłuszcze na tłuszcze roślinne
  • wprowadź do diety oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany lub z pestek winogron – są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.,
  • przynajmniej dwa razy w tygodniu zamiast dań mięsnych przygotuj jarskie na bazie nasion roślin strączkowych,
  • zamiast niezdrowych przekąsek sięgnij po orzechy, pestki dyni lub nasiona słonecznika, które dostarczają cennych dobroczynnych kwasów tłuszczowych
  1. Wprowadź do diety 2g steroli roślinnych
  • naturalnie fitosterole zawarte są olejach roślinnych, soi, nasionach sezamu, kiełkach pszenicy, orzechach, migdałach, a także w żytnich, jęczmiennych i owsianych przetworach zbożowych. Podaż z dietą za pomocą naturalnych źródeł nie dostarcza ilości o działaniu terapeutycznym (obniżającym poziom cholesterolu).
  • uwzględnij w diecie margaryny i jogurty wzbogacone w sterole roślinne. Wystarczy posmarować trzy kromki lub wypić jedną butelkę jogurtu dziennie, by dostarczyć odpowiednią ilość tych związków.
  1. Jedz to, co bogate w błonnik
  • pełnoziarniste produkty zbożowe – ciemne pieczywo, grube kasze, brązowy ryż, razowe makarony, płatki owsiane i otręby. Produkty te są również źródłem magnezu, pozytywnie działającego na serce.
  • różnorodne warzywa i owoce, najlepiej w postaci surowej. Rozdrabnianie i gotowanie zmniejsza zawartość cennego błonnika, ale również witamin i minerałów. Warzywa i owoce są źródłem antyoksydantów (witamina C, β-karotenu, witaminy E) oraz potasu pozytywnie wpływającego na układ sercowo-naczyniowy.