Szyk, styl, smak

, Data publikacji:

Na warszawskiej mapie kulinarnej przybyła nowa, ekskluzywna restauracja, która natychmiast stała się miejscem biznesowych i towarzyskich spotkań.

W stylowych wnętrzach Pałacu Sobańskich w Warszawie, gdzie mieści się siedziba Klubu Polskiej Rady Biznesu, swoje podwoje otworzyła restauracja Amber Room. Doskonałe menu autorstwa Wojciecha Modesta Amaro już zyskało renomę, przyciągając smakoszy z Polski i ze świata. Bez wątpienia restauracja Amber Room ma swój charakter. Wystrój wnętrz przywodzi na myśl najlepsze polskie tradycje. Stylowe meble, bogato zdobione żyrandole i kominki, rzeźbione futryny, do tego eleganckie nakrycia – to miejsce dla osób, które cenią sobie szyk, styl i smak, nie tylko na talerzu. A na talerzu w restauracji Amber Room dzieje się bardzo dużo. Szef kuchni, Wojciech Modest Amaro, jako pierwszy Polak został laureatem „kulinarnego Nobla” – prestiżowej nagrody Chef de l’Avenir, przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Ułożone przezeń propozycje to autorska kompozycja, i to autorska dosłownie – szef kuchni osobiście nadzoruje przygotowywanie każdej potrawy. „Kuchnia Polska XXI wieku” – takie hasło przyświecało twórcy menu. Jest ono połączeniem najlepszych tradycji polskiego stołu z tym, co najbardziej „trendy” na świecie. Wśród przystawek znajdziemy m.in. pierożki cielęce z sosem z suszonych pomidorów i pianą z parmezanu, foie gras z borowikami oraz sielawę z Mazur z piklowanymi warzywami i zupą z pieczonych ziemniaków. Wśród zup uwagę przyciąga zdekonstruowany żurek oraz krem z selera, podawany ze sferycznym ravioli z jabłka. Pstrąg łososiowy duszony w oliwie z kapustą w szampanie oraz gorącą pianą z jałowcówki albo dorsz bałtycki w cassoulet z boczkiem i zieloną fasolką – to przykłady znakomitych dań rybnych.Potrawy mięsne to m.in. filet z polędwicy wołowej z ziemniakami zapiekanymi z borowikami oraz szalotkami w glazurze z czerwonego wina lub talerz pełen cielęciny po polsku. Miłośników słodyczy zadowoli tysiąc płatków czekolady i lody z nutą rumu. Restauracja oferuje, poza daniami a la carte, trzy opcje set menu na kolacje, w cenie od 149 do 189 zł oraz lunche biznesowe, serwowane do godziny 15 (menu zmienia się codziennie). Amber Room czynna jest w godzinach 12:00 – 15:00 i 18:00 – 22:00 (od poniedziałku do piątku) oraz od 19:00 do 22:30 w soboty.

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Dołącz do dyskusji