Nieodkryte skarby Cypru

Autor tekstu: , Data publikacji:

Piaszczyste plaże, krystalicznie czysta woda, gościnni mieszkańcy, bogata historia i wspaniała kuchnia – to tylko niektóre z oczywistych zalet wyspy, która od wielu lat znajduje się w czołówce miejsc najchętniej wybieranych na wakacyjny urlop.

Wszystkie kąpieliska Cypru rok do roku otrzymują niebieską flagę, plaże łagodnie schodzą do morza, dobra baza sportów wodnych znajduje się w każdym kurorcie, a ośrodki wczasowe w Limassol, Larnace, Agia Napa czy Pafos nie przesadzają z cenami. Cypryjczycy dobrze znają przepis na udany aktywny wypoczynek.

Ale by poczuć prawdziwy klimat Cypru, trzeba wybrać się w głąb wyspy. Masyw gór Troodos wart jest co najmniej kilkudniowej wizyty, lecz dzięki dobrej infrastrukturze drogowej i stosunkowo niewielkim odległościom można zaplanować tę wyprawę jako jednodniową wycieczkę.

Zielone serce wyspy

Trudno to sobie wyobrazić, ale do lat 60. ubiegłego wieku – zanim upowszechniono klimatyzację – cały rynek turystyczny w lecie koncentrował się na Cyprze w górach. Każdy, kto mógł, uciekał od upału znad morza w zielone lasy i chłodne wodospady masywu Troodos. Do kurortu Platres, położonego między strzelistymi sosnami, zjeżdżały koronowane głowy, słynni politycy i ówcześni celebryci. W latach 30. powstawały tu hotele, budowano wille, a miasteczko tętniło życiem. Teraz, po latach względnego spokoju, to miejsce u stóp góry Olimp, najwyższego szczytu Troodos, znów przyciąga turystów. I to przez cały rok, ponieważ przez trzy zimowe miesiące można tu jeździć na nartach. Środki unijne idą na renowacje, wytyczanie szlaków pieszych i tras rowerowych czy wspieranie lokalnego rzemiosła. Miłośnikom kulinariów polecamy warsztaty z zastosowaniem lokalnych darów natury: bogactwa ziół, lawendy, wody różanej, sera halloumi czy jabłek. Region warto też zwiedzić szlakiem dziesięciu bizantyjskich kościołów, wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO, słynących z fresków, które zachowały się w doskonałym stanie przez blisko tysiąc lat.

Lekcja historii

Pobyt na Cyprze to jak wizyta w ogromnym muzeum na świeżym powietrzu. Greckie świątynie, rzymskie amfiteatry, wczesnochrześcijańskie kościoły, zamki krzyżowców, katedry gotyckie, weneckie forty czy brytyjskie budowle kolonialne – wszystko to razem tworzy niesamowitą mieszankę stylów i kultur. Miłośnicy archeologii znajdą tu liczne wykopaliska, a w mieście Pafos, umieszczonym na liście dziedzictwa UNESCO, zachwycą nas mozaiki przedstawiające sceny z życia i mitologii antycznych Greków. Zalicza się je do jednych z najpiękniejszych na świecie. W miesiącach letnich czasy antyczne przybliżają przedstawienia na otwartym powietrzu.

W truskawkowym raju

Cypryjską ciekawostką jest hydroponiczna uprawa truskawek, która jest tak wydajna, że praktycznie przez cały rok zaspokaja zarówno potrzeby mieszkańców, jak i turystów. Gdy wybierzemy się z wizytą do którejś z truskawkowych farm, możemy bezpłatnie i do woli częstować się owocami zerwanymi prosto z krzaka. Wrażenie przebywania w truskawkowym raju potęgują zwieszające się zewsząd z góry owocujące rośliny. W czerwcu na Cyprze w miejscowości Deryneia odbywa się też Festiwal Truskawek, który sam w sobie jest atrakcją wartą uczestnictwa.

Lokalne przysmaki

Kuchnia cypryjska odzwierciedla wpływy wydarzeń historycznych i sąsiedztwa Bliskiego Wschodu. Łączy smaki włoskie, greckie i arabskie. A na cały świat słynie z sera halloumi, który produkuje się wyłącznie tutaj. Smakuje wyśmienicie jako dodatek do sałatek lub na ciepło z grilla, podawany jako przystawka do dań głównych. Na upalne dni polecamy szczególnie pierożki z halloumi z dodatkiem chłodzącej mięty czy podawane na słodko z wodą różaną.
Tutejsza kuchnia zmienia się też w zależności od regionu. Na wybrzeżu królują owoce morza i ryby, lecz im dalej w głąb wyspy, tym na stole pojawia się więcej mięsa, szczególnie baraniny, i cięższych dań typu moussaka. Jedno łączy każdą ucztę – kolejność podawania dań, począwszy od sałatki nazywanej u nas grecką poprzez wszelkiego rodzaju przystawki meze aż po owoce w syropie i orzechy na deser, którym towarzyszy słodkie i mocne wino kommandaria.

Magnetyzm Wyspy Afrodyty

Cypr to wyspa prawdziwie magiczna – uśmiechnięci mieszkańcy, wspaniałe plaże i znakomita kuchnia tworzą unikatową mieszankę. Dzięki bezpośrednim połączeniom Wizzair z Warszawy i Katowic można tam dolecieć w zaledwie trzy godziny. Sezon na Cyprze trwa od kwietnia do października, jednym z najlepszych miesięcy na wycieczkę jest wrzesień, kiedy ruch turystyczny zdecydowanie spada, a temperatura powietrza jest nieco niższa. Dodatkową atrakcją jesiennego terminu jest winobranie, które na Cyprze ma charakter prawdziwego święta, z mnóstwem towarzyszących imprez kulturalnych. Goście mają okazję do degustacji miejscowych win, a także uczestniczenia w tradycyjnym ugniataniu winogron do produkcji szlachetnych trunków.