Carska uczta w Petersburgu

Autor tekstu: , Data publikacji:

Nasz brytyjski korespondent Marc Bennetts gościł w jednym z najważniejszych miast Rosji, gdzie delektował się miejscowymi specjałami: od wykwintnych blinów po wódkę chrzanową.

Malownicze widoki Petersburga i majestatyczna architektura z okresu carskiej Rosji to idealne tło dla kulinarnych eskapad po tym mieście. Każda wizyta, zarówno w restauracji położonej w zabytkowym centrum miasta i serwującej tradycyjną kuchnię rosyjską, jak i w przaśnej, acz przytulnej knajpce leżącej nad jednym z tutejszych kanałów, gwarantuje bogactwo wrażeń, również od strony estetycznej.

Co więcej, ostatnio notowany spadek wartości rubla oznacza, że wizyta nawet
w najbardziej luksusowych restauracjach Petersburga nie puści nas z torbami. Oto pięć lokali, które naprawdę warto odwiedzić w mieście carów.

View of the embankment of the city at night from the water of the river Neva.

Palkin

W tej wytwornej restauracji, działającej już od 1785 r. i mieszczącej się przy ulicy Nevsky Prospekt, stołowało się wielu znamienitych gości, w tym Fiodor Dostojewski i Mikołaj Gogol. Dziś lokal ten odwiedzają głównie biznesmeni, zamożni mieszkańcy miasta oraz turyści z pobliskich luksusowych hoteli, pragnący spróbować doskonale przygotowanych potraw kuchni rosyjskiej. Najbardziej godne polecenia są potrawy z ryb, takie jak na przykład pstrąg karelski gotowany w szampanie z cytryną (1690 rubli/100-110 zł) czy też czarny dorsz podawany z buraczanym risotto i przegrzebkami (1200 rubli/70-80 zł). W menu nie zabrakło także czarnego kawioru serwowanego z blinami (6840 rubli/400-470 zł).

Czynne codziennie w godz. 12:00-23:30; 47 Nevsky Prospekt; tel.: +7 812 703 5371; 
palkin.ru

Baklazhan

Baklazhan to restauracja serwująca smaczne i niedrogie potrawy kuchni regionu Azji Środkowej i Kaukazu. Mieści się ona na pierwszym piętrze dużego centrum handlowego, znajdującego się nieopodal ulicy Nevsky Prospekt i jak wskazuje nazwa, jej specjalnością są przede wszystkim sałatki na bazie bakłażana oraz dania kuchni gruzińskiej.

Warto spróbować tu choćby lobio, czyli smażonej czerwonej fasoli z ziołami (369 rubli/ok. 25 zł) lub adżarskiego chaczapuri – gorącego placka z serem i surowym jajkiem pośrodku (449 rubli/ok. 30 zł). Smakuje znacznie lepiej, niż można by przypuszczać.

Czynne codziennie w godz. 10:00-23:00; 30 Ligovsky Prospekt; tel.: +7 812 677 7372; en.ginza.ru/spb/restaurant/baklajan

Gogol

Petersburg chlubi się swą bogatą tradycją literacką, czego dowodem może być mieszcząca się przy ulicy Nevsky Prospekt restauracja Gogol, której wnętrza stylizowane są na mieszkania XIX-wiecznych rosyjskich pisarzy, a serwowane tu potrawy nawiązują do gustów kulinarnych dawnych mistrzów pióra.

Lokal ten podzielono na kilka gustownie urządzonych sal, a w menu znajdują się takie tradycyjne specjały, jak solona sieja syberyjska podawana z kieliszkiem wódki chrzanowej (420 rubli/ok. 30 zł) czy też kotlety de volaille’e nadziewane foie gras, orzechami i ziołami (690 rubli/ok. 45 zł).
Gogol to miejsce popularne zarówno wśród turystów szukających niesztampowych miejsc, jak i obeznanych w tutejszej gastronomii mieszkańców Petersburga.

Czynne codziennie w godz. 11:00-23:00 (w piątki i soboty do 24:00); 8 Malaya Morskaya; tel.: +7 812 312 6097; eng.restaurant-gogol.ru

Idiot

Restauracja, która swą nazwę zawdzięcza powieści Fiodora Dostojewskiego „Idiota”, otwarła swoje podwoje w 1997 r. i od tamtego czasu cieszy się popularnością.

Można tu spróbować tradycyjnych rosyjskich dań w przystępnych cenach, w tym ciekawych potraw wegetariańskich. Szczególnie warta polecenia jest zupa rybna o nazwie ukha (320 rubli/ok. 20 zł), a także pierożki z grzybami zwane pielemieni (390 rubli/ok. 25 zł).

Dogodne położenie w pobliżu soboru św. Izaaka i Ermitażu oraz niezwykłą atmosferę dopełniają zastawione książkami półki i gramofony, z których sączy się nastrojowa muzyka. Czynią one „Idiotę” mekką dla miejscowych artystów i intelektualistów. Nietrudno też usłyszeć tu język angielski.

Czynne codziennie w godz. 11:00-1:00; 82 Naberezhnaya Reki Moyki; tel.: +7 812 315 1675; idiot-spb.com

Tandoor

Jeśli podczas pobytu w Petersburgu nagle zechce się nam dobrego curry, to nie ma powodu do paniki – zawsze możemy wpaść do Tandoora, restauracji będącej prawdziwym weteranem tutejszej branży gastronomicznej. Można tu znaleźć smaczne i niedrogie potrawy kuchni indyjskiej, serwowane w bardzo eleganckich wnętrzach nieopodal Ermitażu.

Najciekawsze pozycje w menu to bengalskie curry rybne (600 rubli/ok. 40 zł) i rogan josh, czyli mięso pieczone w maśle (700 rubli/ok. 45 zł).

Uwaga: Serwowane tu curry przystosowano do gustów Rosjan, którzy w większości nie przepadają za zbyt intensywnym smakiem indyjskich potraw. Dlatego warto zawczasu poprosić obsługę o właściwe przyprawienie naszego dania.

Czynne codziennie w godz. 11:00-24:00 (w weekendy do 1:00); 10 Admiralteysky Prospect; tel.: +7 812 312 3886; tandoor-spb.ru