Londyn i gwiazdki Michelina

Autor tekstu: , Data publikacji:

Haute cuisine staje się mniej ekskluzywne i bardziej demokratyczne – zarówno dla szefów kuchni, jak i gości. Możemy udać się na przykład na pyszne owoce morza serwowane w barze Kaspar (kaspars.co.uk), mieszczącym się w hotelu Savoy, którego klienci noszą zarówno garnitury, jak i zwyczajne T-shirty – dress code po prostu już tam nie obowiązuje.

Restauracje wyróżnione przez Michelina muszą utrzymywać wysokie standardy, ale cała branża restauracyjna wydaje się teraz bardziej dostępna. Goście nie są już zainteresowani przesadnie sztuczną atmosferą, chcą czuć się bardziej na luzie. Nowa moda na tymczasowe restauracje zwane pop-up, jedzenie serwowane z furgonetek i progresywne dinner party również mają wpływ na przemysł restauracyjny. Restauracje hotelowe muszą więc śledzić nowe trendy i odpowiadać na zapotrzebowania gości – konkluduje Tony Fleming.

Nowe londyńskie restauracje

FERA W HOTELU CLARIDGE’S

Nowoczesna gastronomia powraca do naturalnych składników. Nagrodzony gwiazdką Michelina szef kuchni Simon Rogan oferuje artystyczne menu inspirowane naturą, kuchnię bogatą w zioła i jadalne kwiaty. Do tego lokalne piwo i misy rzeźbione z pni drzew. Nawet chleb podawany z filiżanką grzybowej zupy miso smakuje tu wybornie. Można również zamawiać dania z karty. Restaurację otwarto w maju. claridges.co.uk/fera

RIVEA W HOTELU THE BULGARI

Alain Ducasse i jego restauracja wyróżniona trzema gwiazdkami Michelina również obiera nowy kierunek. Obsługa Rivea w hotelu Bulgari, ubrana w niezobowiązujące stroje, serwuje tu włoskie cicchetti i niewielkie przystawki inspirowane Riwierą Francuską. Restaurację otwarto w maju. rivealondon.com

CHILTERN FIREHOUSE

Obecnie nie ma w mieście miejsca, w którym byłoby trudniej o rezerwację. Restauracja André Balazsa (Chateau Marmont w Hollywood) zajmuje część otwartego w maju hotelu Chiltern Firehouse w Marylebone, gdzie szefem kuchni jest Nuno Mendes. Szczególną popularnością cieszą się drogie i przyprawiające o zawrót głowy dania dla kilku osób. chilternfirehouse.com

TYPING ROOM

Restauracja mieści się w butikowym hotelu Town Hall w Bethnal Green. Kuchni szefuje Lee Westcott (wcześniej Nuno Mendes) przy wsparciu wyróżnionego gwiazdką Michelina Jasona Athertona (Pollen Street Social, Berners Tavern). Sala restauracyjna ma prosty i surowy charakter z wykończeniami z płytek i kamienia. Została otwarta w maju tego roku. typingroom.com

punktacja Michelin

Gwiazdki przyznaje się jedynie za jedzenie.

– Dobra kuchnia w swojej kategorii
– Wyśmienita kuchnia warta nadrobienia drogi w trasie
– Wyjątkowa kuchnia, dla której warto wybrać się w podróż

Łyżki i widelce przyznaje się za jakość udogodnień w lokalu.

– Dość wygodne
– Wygodne
– Bardzo wygodne
– Luksusowe

Luksusowe w tradycyjnym stylu (wyjątkowe dodatkowo wyróżnione na czerwono)