Hotele ibis tradycyjnie przyciągają gości gwarantowaną jakością, zunifikowanym, nowoczesnym stylem i umiarkowaną ceną. Sukces tej sieci spowodował wydzielenie marki ibis Styles, od koloru brandu zwanej „zieloną”, pozycjonującej się poziom wyżej niż tradycyjne „czerwone” ibisy. O wartości dodanej stanowią przede wszystkim indywidualny styl każdego z hoteli oraz poszerzenie bazowego poziomu usług o włączenie do standardu oferty noclegowej śniadania oraz nieograniczonego dostępu do internetu.
POŁOŻENIE
Hotel usytuowany jest 12 km od Gdyni, w Redzie przy ulicy Puckiej, czyli drodze wylotowej w kierunku Władysławowa i Półwyspu Helskiego. Od skrzyżowania z prowadzącą do Trójmiasta krajową E6 to tylko 200 m, od morza dzieli nas nieco ponad 10 km. Hotel położony jest na samym brzegu rzeki Redy, którą w lecie można spłynąć kajakami do Zatoki Puckiej. Współpracuje też z położonym w pobliżu Sierra Golf Club.
POKOJE
W hotelu są 84 dwuosobowe pokoje w wariantach twin i double oraz dwa dwupokojowe apartamenty rodzinne. Pokoje są jednolicie i nowocześnie wyposażone, każdy z siecią wi-fi, telewizorem i klimatyzacją. Łazienki są jasne, lśniące czystością, z dużymi kabinami prysznicowymi.
Każde piętro charakteryzuje się inną kolorystyką pokoi, np. na piętrze II dominuje kolor zielony. Osobiście polecam pokoje od strony rzeki, gdzie oprócz sielskiego widoku witają nas z rana promienie słońca. Ja nocowałam w pokoju 202, którego lokatorami byli niedawno Sara Carbonero i Iker Casillas, bramkarz drużyny Hiszpanii.
ZAPLECZE BIZNESOWE
Specjalnością hotelu są wszelkie imprezy grupowe. Obiekt jest do nich doskonale przystosowany. Dysponuje salą balową na 600 osób tak zaprojektowaną, by można było przygotować wszelkiego rodzaju ekspozycje, ze wstawieniem samochodu włącznie. Dodatkowo są dwie mniejsze sale konferencyjne na piętrze.
Wyposażenie techniczne umo-
żliwia prowadzenie konferencji, szkoleń, wesel czy studniówek. Ciekawostkami są futurystyczne, acz ergonomicznie zaprojektowane krzesła i oszklona salka do fitnessu mieszcząca się w wieży hotelu. Podczas Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej 2012 hotel gościł całą dziennikarską ekipę z Hiszpanii. To tu powstawały relacje o sukcesach Mistrzów Europy.
RESTAURACJA
Ambicją Hotelu ibis Styles jest oryginalna kuchnia serwowana w restauracji „Rzeka Smaków”. Jej szef, Artur Szymański hołduje zasadom gotowania naturalnego, czyli bez użycia chemicznych wzmacniaczy smaku, mieszanek w proszku itp. Wszystkie potrawy przyrządzane są na bieżąco, czasami z użyciem techniki konfitowania. Specjalnością restauracji jest zachwycająca miękkością i delikatnością gęsina. Na tym mięsie przygotowuje się też zupę brukwiową i czerninę.
OCENA
Sieć ibisa generalnie charakteryzuje się korzystnym stosunkiem jakości do ceny. Marka ibis Styles zachowuje to, podwyższając zakres standardowej usługi. Główne atuty to kolorowy, nowoczesny design, prostota i funkcjonalność. Hotel idealny do organizacji imprez grupowych i na wyjazdy służbowe. Także podróżujący przez zakorkowaną E6 znajdą tu przytulny nocleg. Po zrealizowaniu planów rozwojowych, hotel wzbogaci się o basen, saunę, salę do squasha i tory bowlingowe.
CENY
pokój dla jednej osoby – 220 zł
pokój dla dwóch osób – 260 zł
apartament rodzinny – 420 zł
przy rezerwacji we wtorek cena na weekend spada o połowę