Przestronne lobby z recepcją po prawej stronie i kilkunastoma wygodnymi sofami dla gości otwiera się na olbrzymi hall prowadzący do restauracji, sal konferencyjnych oraz Spa. Motywem przewodnim towarzyszącym hotelowym gościom jest podróż – a za jej symbol przyjęto łódź. W centralnym punkcie stoi więc olbrzymia drewniana łódź, która jest jednocześnie barem.
POŁOŻENIE
Czterogwiazdkowy hotel mieści się przy ulicy Puławskiej prowadzącej do centrum miasta. Dojazd z Warszawy nie powinien zabrać więcej niż 2,5 godziny. Niestety obecnie tuż przed wjazdem do Kazimierza trwają dość uciążliwe prace drogowe.
ZAPLECZE BIZNESOWE
Sercem centrum konferencyjnego są 4 klimatyzowane sale o powierzchni 101 metrów kwadratowych każda. Wysokie na 3,6 metra, wyposażone są we wszystko co niezbędne, by zorganizować spotkanie – bezprzewodowy Internet, ekrany, monitory, rzutnik, kamerę, pełne nagłośnienie a nawet zestawy do tłumaczenia symultanicznego. W jednej sali można, w zależności od sposobu rozstawienia stołów, przygotować miejsce dla około 100 osób. Modułowa budowa tych sal, z systemem ruchomych ścian, pozwala na łączenie ze sobą pomieszczeń – jest więc możliwość uzyskania ponad 400-metrowej przestrzeni dla kilkuset uczestników. Demontaż ścian nie zajmuje obsłudze więcej niż kwadrans. Jeśli potrzebna byłaby dodatkowa powierzchnia możliwe jest połączenie sal z wielkim patio, przedsionkiem oraz restauracją. Powstaje wówczas przestrzeń o powierzchni 1604 m2, gdzie można przygotować spotkanie dla tysiąca osób.
Wynajęcie jednej sali kosztuje 1900 złotych netto, gdy czas wynajęcia nie przekracza 5 godzin cena wynosi 1100 złotych.
WYPOSAŻENIE POKOI
Na gości czeka 110 pokoi i 5 apartamentów. W standardowym pokoju znaleźć można plazmowy telewizor, minibar, zestaw do przygotowywania herbaty i kawy oraz dostęp do bezprzewodowego Internetu. W kilku pokojach są nawet kominki. Część starego spichlerza zajmują luksusowe apartamenty – każdy z nich jest inny, indywidualnie urządzony.
RESTAURACJE I BARY
Kulinarnym centrum hotelu jest restauracja Ester dla 250 gości. Szefem kuchni jest Adam Kotomski – w karcie znaleźć można chociażby takie rarytasy jak „Stek z polędwicy wołowej w stylu Król Kazimierz z gratin ziemniaczano – bekonowym, chrupiącymi śliwkami z sosem z suszonych grzybów” lub „Kaczka pieczona w trzech odsłonach: udko confit, pieczona pierś, pyza z mięsem kaczki z jabłkami, sosem z dzikiej róży i żurawiny”. Do dyspozycji są też 2 bary i klub nocny mieszczący się w piwnicach.
RELAKS
Wolne chwile można spędzić w kręgielni lub klubie bilardowym, ale wizytówką hotelu jest doskonałe Spa.
OCENA
Doskonale wyposażone miejsce, pozwalające na zorganizowanie konferencji na najwyższym poziomie dla kilkuset osób. Dodatkowym atutem jest lokalizacja oraz działające w hotelu Spa.
FAKTY
Pokoje: Hotel dysponuje 110 pokojami i 5 apartamentami o oryginalnym i niepowtarzalnym wyglądzie.
Tipy: Baza konferencyjna na najwyższym poziomie, możliwość zorganizowania zjazdu lub imprezy integracyjnej dla kilkuset osób.
Koszty: Standardowy pokój jednoosobowy kosztuje 510 złotych, dwuosobowy 610 złotych. Do końca listopada trwa promocja jesienna, kilka pokoi dostępnych jest w specjalnej cenie 350 oraz 390 złotych.
KONTAKT
Hotel Król Kazimierz, Kazimierz Dolny,
ul. Puławska 86,
tel. + 48 81 880 99 99,
krolkazimierz.pl