W swojej pięcioletniej historii Papu zdobyła już sporą liczbę nagród, przyznawanych przez prestiżowe czasopisma. Na gości czekają dwie sale oraz kameralny kącik przy kominku. Wśród bywających tu osób znajdziemy wiele znanych postaci filmu, muzyki czy mediów.
LOKALIZACJA
Mokotowowi zdecydowanie brakuje oryginalnych miejsc, a restauracja Papu przecina wizualną szarość Alei Niepodległości, przy której została usytuowana. Mimo że mieści się przy bardzo ruchliwej ulicy, to nastrój panuje w niej kameralny – z drugiej strony to położenie ma zalety, bo łatwo do Papu dojechać, a jeśli ktoś porusza się metrem, to powinien pamiętać, że blisko tu ze stacji Rakowiecka.
WYSTRÓJ
To niewątpliwie najładniejsza restauracja na warszawskim Mokotowie i jedna z najładniejszych w całej Warszawie. Jest tu przytulnie, wnętrza są pełne kwiatów, mięsistych materiałów, dyskretnego światła budującego nastrój, dopracowane w każdym szczególe. Wnętrza są urządzone w klasycznym, „staromieszczańskim” stylu. Po tegorocznym remoncie zniknęło nieco bibelotów z dawnego, lekko przeładowanego wystroju. Nowe wnętrza mają bardziej elegancki charakter, ale nie straciły nic ze swojego dawnego charakteru.
MENU
Karta dań w Papu zmieniała się od początków istnienia restauracji bardzo często. Znajdziemy w niej zarówno dania sezonowe (szparagi, kurki, owoce leśne), jak i tradycyjne dania kuchni polskiej czy włoskiej – ta ostatnia ze swoistą, oryginalną nutą. Carpaccio jest na przykład podawane z masą pokrojonej zieleniny – rukoli i natki. Godny polecenia jest tatar z łososia. Zupy są domowe, głównie sezonowe, na przykład jesienią krem z dyni ze świeżo tartym imbirem, prażonymi pestkami dyni oraz śmietaną – innym wyborem może być zupa cytrynowa z krewetką oraz kolendrą. Najlepsze są sałatki, przygotowywane z chrupiących środkowych części sałat, z pysznymi dodatkami, np. kozim serem. Wśród drugich dań znajdziemy schabowego z kapustą i ziemniakami, a obok niego penne ze świeżymi liśćmi szpinaku, suszonymi pomidorami, smażonym boczkiem i parmezanem. Specjalnością restauracji są „dania z gorącej lawy”, czyli smażone na kamieniu – wszystkie są godne polecenia, na uwagę zasługuje tuńczyk na gorącym kamieniu z sosami. Ciasta w Papu są bardzo dobre, na przykład puszysty kremowy sernik.
OBSŁUGA
Oprócz wystroju to zdecydowanie jeden z mocniejszych punktów restauracji. Obsługa jest kulturalna, sprawna i szybka. Potrafi spełniać życzenia wykraczające poza ramy zwykłej obsługi.
CENY
Przystawki kosztują od 29 (mozarella z pomidorami i pesto) do 49 zł (carpaccio z polędwicy wołowej). Za zupy zapłacimy od 17 (chłodnik litewski) do 23 zł (zupa cytrynowa), sałaty to koszt rzędu 31 – 39 zł, dania główne kosztują od 29 (rigatoni z pomidorami) – do 59 zł (kaczka z pieca w śliwkowym balsamico). Firmowa specjalność, czyli „dania z gorącej lawy” kosztują od 49 zł (wachlarz białych mięs z sosami i frytkami) do 79 zł (stek z polędwicy z warzywami z rusztu).
OCENA
Przyjemna restauracja o domowej atmosferze, jedno z najciekawszych miejsc tego typu w Warszawie. Doskonała na spotkanie biznesowe. Godne polecenia „dania z gorącej lawy”.
KONTAKT
Restauracja Papu
Al. Niepodległości 132/136
02-554 Warszawa
tel.: +48 (0) 22 856 77 88