Tried & Tested: Restauracja Champagne & Caviar Lounge

Autor tekstu: , Data publikacji:

Grand, legendarny sopocki hotel, od zawsze kojarzy się z luksusem i elegancją. W tej kwestii niewiele się zmieniło. Dowodem jest nowo powstała część baru, gdzie piękno, luksus i bogactwo mogą być skonsumowane.

W Champagne& Caviar Lounge  skosztować można kilku rodzajów kawioru, popijając równie wyśmienitego szampana.

Wnętrze

Pomieszczenie jest kameralne, stylowo urządzone, zlokalizowane w głębi hotelowego baru. Okrągłe stoliki, fotele obite piękną tkaniną specjalnie sprowadzoną z Włoch tworzą przytulną atmosferę. Na ścianach wiszą zdjęcia osobistości, które były gośćmi hotelu, m.in. Charlesa De Gaulle, Fidela Castro, Grety Garbo, Marleny Dietrich czy Demisa Roussosa. Na dużym ekranie wyświetlane są stare filmy z Brigitte Bardot. .

Menu

Opiekę nad kartą dań sprawuje szef kuchni Leszek Patoka. Nad doborem szampanów czuwa  kierownik gastronomii Sebastian Magrian. W menu znaleźć możemy rosyjski czarny kawior z bieługi, o czarno-srebrnym  kolorze i ziarenkach jednakowej wielkości. odaje się go z szalotką, jajkiem, kwaśną śmietaną, tostami czy blinami (2640 zł za 100 g). Można też spróbować kawioru z siewrugi (Asetra Malossol, 1290 zł za 113 g) i polskiego kawioru z jesiotra hodowlanego (520 zł za 113 g).

Początkujący smakosze chętnie próbują czerwonego kawioru z łososia oraz kawioru z latającej ryby, podanych w rożku ze śmietaną i cytryną (95 zł i 45 zł). Interesującą pozycją w menu jest także ślimaczy kawior (625 zł za 50 g). Ziarenka są białe, lekko przezroczyste, a smak oryginalny – można w nim wyczuć wyraźną nutę dębowego lasu. Ciekawe przeżycie.

Trunki

Champagne&Caviar Lounge to miejsce ekskluzywne, ale dostępne dla wszystkich. Oferuje duży wybór szampanów, od Dom Pérignon przez Veuve Clicquot po Moët&Chandon. Trunki serwowane są w dużych  i mniejszych butelkach, a jeśli ktoś ma ochotę na mniejszą dawkę szczęścia, może ten luksusowy napój zamówić na kieliszki (od 55 zł za kieliszek). W menu jest też różowy Moët &Chandon (495 zł za butelkę) oraz Billecart-Salmon (890 zł).

Uprzejmi kelnerzy chętnie opowiadają nieco więcej o każdym z szampanów i pomagają w wyborze, jeśli ktokolwiek ma trudności w podjęciu decyzji. Podobnie jest z kawiorem. Kompetentna obsługa chętnie dzieli się przy tym z nami swoją wiedzą na temat historii powstania dania, a dyskretna opieka sprawia, że nie zauważamy, kiedy pusty talerz znika ze stołu.

Ocena

Champagne & Caviar Lounge w Sofitel Grand Sopot to miejsce wyjątkowe. Doskonałe do zorganizowania kameralnych spotkań biznesowych i towarzyskich. Fantastyczne dla pionierów i osób ciekawych nowych smaków oraz dla tych, którzy cenią sobie wyszukaną kuchnię. Ceny nie należą do niskich, ale na niektóre pozycje z menu raz na jakiś czas może sobie pozwolić każdy. W czasie Euro 2012 będzie tu można spotkać Michela Platiniego.


Restauracja Champagne & Caviar Lounge

Sopot , .