Obowiązek wdrożenia systemu HACCP przez firmy

Autor tekstu: , Data publikacji:

Do wprowadzenia systemu HACCP w strukturach firmy zobligowane są zakłady działające w sektorze żywnościowym, czyli zajmujące się produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją żywności – za wyjątkiem produkcji pierwotnej.

Warto wiedzieć o tym, że po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej rozszerzył się zakres obowiązywania systemu HACCP, ponieważ nakazem wprowadzenia jego zostały objęte również przedsiębiorstwa małe. Przepisy obowiązujące do 2004 roku obligowały do tego wyłącznie duże i średnie firmy. Przyjrzyjmy się zatem, kiedy wprowadzenie HACCP jest koniecznością – jakie warunki musi spełniać dana firma.

1. Małe przedsiębiorstwa:
– Zatrudnienie wynosi poniżej 50 osób
– Przychód netto ze sprzedaży towarów, wyrobów oraz operacji finansowych nie przekracza równowartości w złotych 7 milinów euro lub suma aktywów jego bilansu sporządzona na koniec poprzedniego roku obrotowego nie przekracza równowartości w złotych 5 milinów euro.

1. Średnie przedsiębiorstwa:
– Zatrudnienie wynosi od 50 do 250 osób
– Przychód netto ze sprzedaży towarów, wyrobów oraz operacji finansowych nie przekracza równowartości w złotych 40 milinów euro lub suma aktywów jego bilansu sporządzona na koniec poprzedniego roku obrotowego nie przekracza równowartości w złotych 25 milinów euro.

1. Duże przedsiębiorstwa:
– Zatrudnienie wynosi powyżej 250 osób
– Przychód netto ze sprzedaży towarów, wyrobów oraz operacji finansowych przekracza równowartości w złotych 40 milinów euro lub suma aktywów jego bilansu sporządzona na koniec poprzedniego roku obrotowego przekracza równowartości w złotych 25 milinów euro.

Firmy zobligowane do wprowadzenia systemu HACCP muszą się liczyć z poniesieniem niemałych kosztów.

Przedsiębiorca ponosi koszty:
– z tytułu przeszkolenia pracowników z zakresu systemu HACCP – szkolenia HACCP przeprowadzane mogą być na terenie zakładu i w zależności od wybranego trybu – jednodniowego lub dwudniowego cena ich waha się w granicach 300-1000 zł. Szkolenia HACCP kończą się uzyskaniem certyfikatu przez pracowników.

– usług doradczych, czyli usługi audytora zewnętrznego (o ile nie dysponuje audytorem wewnętrznym, czyli pracownikiem, który posiada niezbędną wiedzę do wdrożenia systemu), który pomoże wprowadzić system w firmie i przygotować ją do audytu certyfikującego.

– związane z certyfikacją systemu przeprowadzaną przez specjalistyczną jednostkę certyfikującą.