Tym samym marka Sheraton, która powstała w 1937 roku w mieście Springfield w stanie Massachusetts w Stanach Zjednoczonych, pojawiła się w naszym kraju. Tak zwany soft opening, kiedy hotel przyjął pierwszych gości, odbył się 7 maja 1996. I od tego czasu Sheraton Warsaw Hotel & Towers, bo tak pierwotnie nazywał się hotel, przez 25 lat gościł znamienite osobistości z całego świata – Lecha Wałęsę, Dalajlamę, króla Szwecji Karola XVI Gustawa, Medeleine Albright i wielu innych polityków, a także artystów i aktorów – m.in. Catherine Deneuve, Sophię Loren, Morgana Freemana czy Mobbiego.
Hotel przechodził kilka remontów. W 2017 roku, pod okiem londyńskiego architekta wnętrz Alexa Kravetza, gruntownie zostały odnowione pokoje gościnne. Każdy z 350 jasnych i przestronnych pokoi charakteryzuje się eleganckim i nowoczesnym wykończeniem. Część z nich ma dostęp do stylowego salonu klubowego – miejsca zaprojektowanego głównie z myślą o najbardziej lojalnych uczestnikach programu Marriott Bonvoy.
W 2019 odbył się remont przestrzeni publicznych, a o wysublimowany design lobby i trzech restauracji zadbał duet wybitnych architektów, wielokrotnie nagradzanych, także pochodzących z Londynu, Goddard-Littlefair. Wraz z renowacją otwarto włoską restaurację Cucina Mia z tak zwanym Gathering Table, przy którym goście mogą się spotkać w czasie wolnym, lub aby pracować.
Podczas uroczystego reotwarcia, które odbyło się 4 grudnia 2019, ogłoszono, że hotel otrzymał nazwę Sheraton Grand Warsaw, odzwierciedlającą wysoki poziom usług i gościnności oraz nowo wyremontowany produkt.
Warszawski Sheraton od zawsze słynął z wybornej kuchni azjatyckiej. Początkowo była to restauracja The Oriental, która w 2013 przeszła remont (a potem, w 2019, kolejny) i zmieniła nazwę na inAzia. Dziś to najlepsza azjatycka restauracja w stolicy według rankingu Tripadvisor. Szefem kuchni inAzi i całego hotelu, łącznie z Sheraton Catering, jest Marcin Sasin. W hotelu do dziś spotkamy pracowników, którzy otwierali go w 1996 roku. Warszawski Sheraton to nie tylko świetny hotel dla gości, ale też atrakcyjny pracodawca.
Hotel niezmiennie od ćwierćwiecza chwalony jest za prestiżową lokalizację, najwyższe standardy gościnności, wygodne pokoje, doświadczenie w organizacji konferencji i wyśmienitą kuchnię. – Cieszymy się, że możemy kontynuować tradycję wspaniałej kuchni i gościnności, a także doskonałego miejsca spotkań dla gości korporacyjnych i odwiedzających Warszawę w czasie wolnym” – mówi Angela Saliba, dyrektor Sheraton Grand Warsaw.