Speck, wino i chleb w Południowym Tyrolu

Autor tekstu: , Data publikacji:

Törggelen, czyli degustacje młodego wina, Międzynarodowy Festiwal Wina w Merano i Południowotyrolski Jarmark Chleba i Strudla to żelazne pozycje w jesiennym kalendarzu miłośników slowfood.

Ktokolwiek choć raz odwiedził włoskie Dolomity i znajdujący się tam Południowy Tyrol wie, że jedzenie odgrywa tam ogromną rolę – zarówno w kulturze, jak i w życiu codziennym. Oto mały przegląd tego, na co możemy nadchodzącej jesieni trafić we włoskim Południowym Tyrolu.

Törggelen

.

Tradycja Törggelen sięga odległych czasów, kiedy to w okresie jesiennym kupcy odwiedzali właścicieli winnic, by skosztować młodego wina. Do niego zazwyczaj były serwowane pieczone kasztany, które w Południowym Tyrolu mają specjalną pozycję, gdyż na przestrzeni wieków nieraz ratowały mieszkańcom życie w okresach głodu. Obecnie Törggelen to okres wielkiej uczty, wyprawianej właśnie „na cześć” kasztanów i młodego win, rozpoczynany zazwyczaj w październiku. Nazwa Törggelen pochodzi od włoskiego rzeczownika torchio, oznaczającego prasę i torchiare, czyli „wyciskać”. W południowotyrolskim dialekcie przerodziło się to w wyraz Törggele, który nawiązuje do tradycyjnej, drewnianej prasy do wina. Podobno wszystko zaczęło się w dolinie Valle Isarco / Eisacktal, w której nie prowadzono produkcji wina na dużą skalę, a właściciele winnic zajmowali się także hodowlą bydła, które latem wyprowadzali na wysoko położone pastwiska. Po powrocie, rodzina urządzała dla pasterza wielką, jesienną ucztę i częstowała go młodym winem. Degustacja miała miejsce w specjalnym pomieszczeniu z drewnianą prasą, czyli Törggele. Następnie weseli biesiadnicy zasiadali w salonie do uroczystej kolacji. Było to też formą nagrody dla sezonowych pracowników farm za szczęśliwie zakończony okres żniw.

Festiwal Specku

.

Królem na południowotyrolskich stołach od wieków jest Speck. Jest to wędzony udziec wieprzowy, przyprawiony tradycyjnymi mieszankami ziół, a następnie dojrzewający przez 22 tygodnie na świeżym powietrzu. Słowem: duma regionu! Na początku października odbywa się na jego cześć Festiwal Specku. Oprócz degustacji, jak na festiwal przystało nie obejdzie się bez różnych rozrywek w postaci koncertów, pokazów kulinarnych i sztucznych ogni. Podczas poprzednich edycji, dodatkową atrakcją był stół specku o długości… 53 m!

Międzynarodowy Festiwal Wina

.

Kolejnym produktem bez którego mieszkańcy Południowego Tyrolu nie mogliby żyć, i z którego są znani w innych krajach, jest wino. (W Polsce też dostępne, jednak często w sklepach jest oznaczone jako z Górnej Adygi lub, coraz częściej, Südtirolu). Oprócz codziennego spożywania, wino jest tam wręcz „czczone”, a co za tym idzie, przez cały rok odbywają się różne imprezy na jego cześć. W listopadzie (8-11) w Merano odbędzie się Międzynarodowy Festiwal Wina. To coroczne wydarzenie stało się jedną z najbardziej prestiżowych imprez tego typu na świecie, dając entuzjastom wina okazję do skosztowania szerokiej gamy najlepszych europejskich marek oraz porozmawiania z ich producentami. Festiwalowi wina towarzyszy święto gastronomiczne zwane “Culinaria”, podczas którego smakosze mogą delektować się autentycznymi specjałami z wielu regionów Włoch. www.meranowinefestival.com/en/gourmets-international

Południowotyrolski Jarmark Chleba i Strudla

Chleb je prawie każdy, jednak w obecnych czasach często jego jakość pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście coraz więcej osób ponownie zaczęło doceniać tradycyjne pieczywo na zakwasie bez sztucznych dodatków, zwracać uwagę na to co kupuje lub wręcz wypiekać je samemu. A zapach świeżego pieczywa jest jednym z przyjemniejszych. Dlatego każdy kto w pierwszy weekend października będzie w okolicy Dolomitów powinien podjechać do Bressanone/Brixen na jarmark chleba i strudla! Będzie można uzyskać wiele informacji o historii chleba, a także spróbować swoich sił i upiec bochenek w starej piekarni. Dla dzieci będzie przygotowana specjalna piekarnia by i one mogły spróbować. Zwiedzający mogą skosztować wyrobów lokalnych piekarzy i cukierników, między innymi prawdziwego jabłkowego strudla, będącego głównym deserem w Południowym Tyrolu.

.