Festiwal Chłodnika
Sezon letnich festiwali rozpoczyna święto ukochanej potrawy wileńczyków – „šaltibarščiai”, czyli chłodnika z buraków. To orzeźwiające danie kusi mocnym, różowym kolorem i zapachem świeżych ogórków i koperku. Zwykle serwuje się je z ziemniakami i jajkiem.
W ubiegłym roku festiwal odwiedziło 15 000 osób. Zjedzono 2995 talerzy tej zimnej różowej zupy. Największą popularność zdobyła wersja pikantna.
Wsparcie ponad 100 partnerów (restauracji, kawiarni i hoteli) pozwala zorganizować wydarzenie, na którym poza popularną zupą można spróbować nowoczesnych wariacji na temat różowych potraw, np.: mille-feuille z buraków, różowe zupy inspirowane smakami panna cotty czy małży.
Degustacji towarzyszą koncerty muzyki na żywo. Organizowane są również konkursy na najzimniejszy chłodnik, najciekawszy kostium inspirowany różową zupą czy Maraton Różowych Kelnerów. Ulica Stiklių zamienia się w ulicę Różową, na której staje specjalna dwutorowa zjeżdżalnia o długości 50 metrów – to niezwykła okazja na zjazd z wzgórza wzdłuż bastionu artyleryjskiego.
Festiwal Burgerów (pierwszy tydzień sierpnia)
Tego lata odbędzie się 10. edycja imprezy, która przykuwa uwagę średnio 7000 osób. Rok temu mogli oni spróbować efektów kreatywnych działań 23 uczestników, którzy zaprezentowali 70 różnych typów burgerów.
Rynek Tymas tego dnia zamienia się w prawdziwe centrum urodzaju, oferując odwiedzającym bogactwo smakowitych pomysłów na popularną piętrową kanapkę: z klasyczną wołowiną, szarpaną wieprzowiną, a także opcje wegetariańskie z grillowanym serem, grzybami lub krewetkami. To również szansa, by spróbować swoich sił w konkursie jedzenia burgerów lub przygotowaniu własnej wariacji kanapki.
Zrównoważony rozwój jest kluczowym tematem wydarzenia, ponieważ wielu uczestników prezentuje burgery wołowe i warzywa z własnej hodowli i uprawy. Festiwal to również okazja, by spróbować szalonych wersji burgerów inspirowanych smakami kuchni azjatyckiej czy hot-dogami. W zeszłorocznej edycji największe uznanie zdobył burger z wołowiną Wagyu, który dla wielu jest kulinarną doskonałością.
Festiwal Sera w Druskienikach (połowa sierpnia)
Wakacje na Litwie co roku kończą się mocnym akcentem. Do Wilna zjeżdżają wówczas amatorzy sera, aby skosztować wyrobów rzemieślniczych i poznać lokalnych producentów, którzy chętnie opowiadają o każdym etapie procesu powstawania serów – od odpowiedniej opieki na zwierzętami, przez przygotowanie i dojrzewanie produktu, aż po organizację sprzedaży i dystrybucji. To również promocja małych manufaktur, które oferują bogaty wybór smaków – od łagodnych i kremowych, po wykwintne i pikantne.
Spotkanie serowarów z Litwy i krajów sąsiadujących obfituje w szereg dodatkowych wydarzeń, takich jak: wybór ulubionego sera publiczności, degustacja lokalnych napojów i przysmaków, konkurs na znajomość gatunków sera, warsztaty dla dzieci. Festiwal odbywa się w Druskienikach – jednym z najlepszych uzdrowisk klimatycznych i balneologicznych w Europie, gdzie występują liczne źródła mineralne i pokłady borowiny.
Festiwale kulinarne to jeden z pomysłów na poznanie Litwy. I gwarancja niezapomnianych wrażeń dla amatorów pysznego jedzenia, bez względu na to, czy będzie to skąpana w różu szalona zabawa na Festiwalu Chłodnika, burgerowa uczta na Festiwalu Burgerów czy zanurzenie w świat serów w pięknych Druskienikach.
Zawsze jest dobry czas na próbowanie jedzenia, poznawanie kultury i doświadczanie litewskiej gościnności. Wyjątkowym wydarzeniem na litewskiej scenie kulinarnej będzie również ogłoszenie pierwszej restauracji wybranej do Przewodnika Michelin – już 13 czerwca.
Jest zatem wiele argumentów, by w nadchodzące lato odwiedzić Litwę!