Świąteczne porady hotelu Radisson Blu w Krakowie

Autor tekstu: , Data publikacji:

Świąteczny piernik

„Świąteczny piernik to jedno z moich najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. W moim domu tradycyjnie podawany był z posypką z kandyzowanej  skórki z pomarańczy, która w tamtych czasach wcale nie była czymś łatwo dostępnym i pospolitym. Przepisów na pierniki mamy bardzo wiele – jedne są bardziej pracochłonne inne mniej, bardziej lub mniej korzenne. Słowem ile gustów tyle pierników. Ja wybrałem taki, który nie zawiedzie smakiem, będzie odpowiednio uroczysty na Świątecznym stole, a jednocześnie nie jest skomplikowany w przygotowaniu” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.

 

 

Składniki

125 g masła

250 g brązowego cukru

2 łyżki miodu

2 łyżki powideł śliwkowych

4 łyżeczki przyprawy korzennej

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 pełne łyżki kawy zbożowej

250 ml mleka

2 jajka

300 g mąki pszennej

 

Na polewę:

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

1 łyżka kawy zbożowej

100 g gorzkiej czekolady

 

Do przełożenia:

kilka łyżek powideł śliwkowych

 

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Formę keksową smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy mieszanką otrębów, mąki razowej i płatków owsianych.

W szerokim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewamy jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu mieszając przez cały czas. Zdejmujemy z ognia, odkładamy na minutę i dodajemy kolejno: sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Mieszamy wszystko energicznie. Nadal mieszając dodajemy następnie stopniowo mąkę – najlepiej sypiąc bezpośrednio przez sitko by nie było grudek. Gotową masę wlewamy do przygotowanej foremki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 – 50 minut.

Po całkowitym ostudzeniu piernik należy przekroić na dwie połowy i przełożyć powidłami. Na koniec polewamy go polewą.

Przygotowanie polewy: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści.