Świąteczny piernik
„Świąteczny piernik to jedno z moich najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. W moim domu tradycyjnie podawany był z posypką z kandyzowanej skórki z pomarańczy, która w tamtych czasach wcale nie była czymś łatwo dostępnym i pospolitym. Przepisów na pierniki mamy bardzo wiele – jedne są bardziej pracochłonne inne mniej, bardziej lub mniej korzenne. Słowem ile gustów tyle pierników. Ja wybrałem taki, który nie zawiedzie smakiem, będzie odpowiednio uroczysty na Świątecznym stole, a jednocześnie nie jest skomplikowany w przygotowaniu” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.
Składniki
125 g masła
250 g brązowego cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej
250 ml mleka
2 jajka
300 g mąki pszennej
Na polewę:
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 łyżka kawy zbożowej
100 g gorzkiej czekolady
Do przełożenia:
kilka łyżek powideł śliwkowych
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Formę keksową smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy mieszanką otrębów, mąki razowej i płatków owsianych.
W szerokim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewamy jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu mieszając przez cały czas. Zdejmujemy z ognia, odkładamy na minutę i dodajemy kolejno: sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Mieszamy wszystko energicznie. Nadal mieszając dodajemy następnie stopniowo mąkę – najlepiej sypiąc bezpośrednio przez sitko by nie było grudek. Gotową masę wlewamy do przygotowanej foremki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 – 50 minut.
Po całkowitym ostudzeniu piernik należy przekroić na dwie połowy i przełożyć powidłami. Na koniec polewamy go polewą.
Przygotowanie polewy: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści.