Świąteczne porady hotelu Radisson Blu w Krakowie

Autor tekstu: , Data publikacji:

Żur Wigilijny mojej Mamy

„Przepis ten jest mi szczególnie bliski. Składa się na niego bardzo dużo wspomnień z dzieciństwa – jak to, że suszone borowiki były do niego zbierane przez mojego tatę we własnym lesie. A jeszcze bardziej ze względu na fakt ze przez kilkanaście lat pracy za granicą nie miałem możliwości spędzenia Wigilii z moją rodziną. Teraz smak tej zupy jest dla mnie czymś wyjątkowym. Jeśli ktoś chciałby skosztować go jeszcze przed Wigilią, zapraszam do samodzielnego przygotowania według poniższego przepisu” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.

 

Składniki dla 5 osób

200 g suszonych borowiki (lub innych suszonych grzybów)

2 marchewki

2 selery korzenne

6 cebul

liść laurowy

majeranek

czosnek

zakwas gotowy lub wcześniej samodzielnie zrobiony

ziele angielskie

masło

 

Przygotowanie

Na dzień przed Wigilią suszone borowiki moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie z rozgniecionym czosnkiem. Do 3 litrów wody dodajemy obrane i przekrojone na pół 3 cebule i pozostałe jarzyny. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy poprzednio namoczone borowiki i gotujemy wywar przez około 1,5 godziny. Po tym czasie dokładnie przecedzamy. Pozostałe 3 cebule cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z resztą czosnku, pokrojonymi borowikami z wywaru, liściem laurowym i majerankiem. Po podsmażeniu wszystko znów wrzucamy do wywaru z jarzyn i grzybów. Gotujemy ponownie przez około 30 minut. Następnie dodajemy zakwas, doprawiamy do smaku i gotujemy mieszając przez kilka minut.