Restauracja Stary Dom, Warszawa

Autor tekstu: , Data publikacji:

Warszawski Mokotów powoli staje się restauracyjnym zagłębiem, coraz więcej tu klasowych lokali, które spokojnie mogą stawać w szranki z propozycjami kulinarnymi Starówki.

Jednym z nich jest Stary Dom, inicjatywa Mariusza Diakowskiego, właściciela restauracji Papu i Zielnik Cafe, Dariusza Zaremby oraz znanego aktora Piotra Adamczyka. Można w zasadzie stwierdzić, że nazwa mówi wszystko, bo pomysłodawcy starali się nawiązać do najlepszych tradycji polskiej kuchni i – jak zapewniają – stworzyć rodzinną atmosferę. Do dyspozycji goście mają trzy sale, w tym oranżerię, VIP room i antresolę. W restauracji zmieści się 250 osób.

LOKALIZACJA

Restauracja Stary Dom znajduje się na jednej z najdłuższych ulic Warszawy – Puławskiej, w okolicy dość chętnie odwiedzanej, bo w pobliżu jest jedyny aqua park w stolicy – Warszawianka. Niezbyt daleko stąd do siedzib Polskiego Radia, a także telewizji publicznej, można się zatem spodziewać, ze gości o „medialnych” głosach i wyglądzie jest tu niemało. Budynek, w którym znajduje się Stary Dom, to miejsce o długich kulinarnych tradycjach. W latach 50-tych w restauracji Słowiańska spotykali się dżokeje i bywalcy wyścigów, później mieścił się tu Gościniec Opolski, serwujący przysmaki kuchni śląskiej.

WYSTRÓJ

Utrzymane w brązach wnętrza dają zakładaną przez właścicieli przytulność, uzyskaną m.in. dzięki starym fotografiom, przywodzącym na myśl tradycje rodzinne. Ciepła dodaje wszechobecne drewno i liczne akcenty upiększające w postaci wiszących na ścianach kredensów, półek wypełnionych starymi butlami i drewnianych belek pod stropem. Dużą rolę odgrywa tu oświetlenie, stylowe żyrandole i lampy dodają wnętrzu nieco tajemniczości.

MENU

To, co najważniejsze w restauracji, czyli jedzenie, jest w menu Starego Domu podzielone na kilka części. W Zimnym Bufecie znajdziemy m.in. tartę zakochanego kucharza (grzybową, porową lub szpinakową), śledzia pod pierzyną z tartego jabłka, cebuli i kiszonego ogórka, a także przygotowywany przez kucharza przy stoliku gościa tatar, to jedna z tutejszych specjalności. Warto też zwrócić uwagę na deskę szefa kuchni dla 2 osób: stanowi ją wybór polskich specjałów, m.in. plastry pieczonego boczku, pasztet z dzika z grzybami, kiszka pasztetowa i kaszanka. Zup w menu nie ma dużo, za to są znane i lubiane: rosół, flaczki i kwaśnica. Ciepły Bufet to bigos, cynaderki w młodym czosnku i świeżej pietruszce, cała gama pierogów czy gołąbki „jak u mamy”. Wśród dań głównych znajdziemy m.in. kotlet schabowy, słynną „sztukamięs” w chrzanowym sosie, kotlet de Volaille, Boeuf Strogonow, filet z dorsza czy kaczkę pieczoną i królika. Jest też golonka i żeberka. Nie brak w Starym Domu surówek i sałatek. Wśród deserów znajdziemy szarlotkę, mazurek, sernik i tort bezowy. Warto dodać, że tutejsza cukiernia oferuje słodkości na zamówienie, gwarantując wysoką jakość ich przygotowania.

CENY

Zimne przekąski kosztują w Starym Domu 16 – 25 zł, jedynie deska szefa kuchni ma cenę 55 zł (ale to danie dla co najmniej dwóch osób). Za rosół z makaronem zapłacimy 14 zł, za kwaśnicę 19 zł. Bigos z czerwonym winem to koszt rzędu 21 zł, cynaderki 23 zł, a gołąbki z pomidorowym sosem kosztują 24 zł. Misa zielonych sałat pozbawi nas 24 złotych, za to da nam masę witamin. Kotlet schabowy kosztuje 23 złote, sztukamięs 24 zł, filet z dorsza 26 zł, a Boeuf Strogonow 33 zł. Desery są w cenie 15 – 21 zł.

OCENA

Ciekawe miejsce z ciekawą koncepcją. Spokojna, intymna atmosfera, dobra kuchnia.

KONTAKT

Kt Stary Dom

ul. Puławska 104/106

02-620 Warszawa

tel. +48 22 646 42 08

restauracjastarydom.pl


Ul. Puławska 104/106, Warszawa, Polska.
Tel. +48226464208

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Dołącz do dyskusji