Tried and Tested. Resto & Winobar Hoża by Mondovino

Autor tekstu: , Data publikacji:

Półki pełne butelek wina, lustro nad barem, ceglane ściany częściowo pomalowane na turkusowo, czerwone kanapy… Nowo otwarta restauracja w centrum Warszawy intryguje i zachęca żeby do niej nie tylko zajrzeć, ale też zasiąść i spędzić tu kilka godzin. Właściciele, Małgorzata i Tomasz Budyta – od lat związani z branżą winiarską i artystyczną – postawili na dobre trunki i kuchnię iberyjską.

Pochodzący z argentyńskiej prowincji Mendoza szef kuchni Martin Gimenez Castro serwuje proste dania, bazujące na świeżych składnikach i tradycji. Poleca gościom ceviche z łososia i krewetek z awokado i kolendrą, pikantne argentyńskie kiełbaski chorizo z chilli, które sam wyrabia i koronne argentyńskie danie – parrilladę, czyli mix grillowanych mięs (rostbef, antrykot, polędwica, grasica i chorizo). Szef kuchni szczyci się tym, że podawaną na Hożej wołowinę, pochodzącą z polskich hodowli, sezonuje przez co najmniej 12 dni we własnej dojrzewalni. Warte spróbowania są także: ośmiornica z grilla podana z sałatką ziemniaczaną, rostbef New York, steak czy polędwica wołowa sirloin steak. W menu jest także polędwica z chutneyem winogronowym, filet z łososia marynowany w pesto, rib-eye steak panierowany czarnym pieprzem oraz wart oklasków Hoża burger – domowy hamburger z mięsa Limousine w bułce Briosh. Do tego krótka, ale konkretna karta deserów: pływające wyspy, flan de dulce oraz mus z białej i czarnej czekolady.

Wina

Właściciele twierdzą, że choć w karcie są wina z całego świata, w zamówieniach dominują te mocne, wyraziste – takie jak argentyński malbec, shiraz z RPA i hiszpańska Rioja. Ponieważ sami importują trunki, marże są dosyć niskie. Dobre wina można tu także kupić za cenę o 20 procent niższą od oferowanej w karcie. Tomasz Budyta poleca szczególnie trunki z kolekcji niemieckiego barona Alexandra von Essen, który selekcjonuje wina i zamawia je od prywatnych producentów.

HOZA MONDOVINO2

Na Hożej, w pierwszej sali, można spróbować m.in. Brunello do Montalcino Casale del Bosco Nardi, Amarone della Valpolicella Allegrini, Pinot Noir Galpin Peak Bouchard Finlayson. W sali poświęconej whisky – trunki made in Szkocja, Indie, Japonia i Kanada. Jest też kameralny VIP-room dla 10 osób.

Ocena

Restauracja mieszcząca się w kamienicy z 1900 roku, z ciekawym konceptem gastronomicznym, oferuje selekcję bardzo dobrych win. Właściciele doceniają wina regionalne, nawiązując w jej nazwie do znanego filmu „Mondovino”. Wnętrze ma styl, a dania – charakter. A przecież na tym właśnie polega czar najlepszych restauracji.

 

 

 

 

KONTAKT

Resto & Winobar Hoża

by Mondovino

Warszawa, ul. Hoża 25

tel. 515 037 001

www.hoza.warszawa.pl

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Brak możliwości komentowania.