Hotel w rytmie eko

Autor tekstu: , Data publikacji:

Hotel to miejsce, które „produkuje” nie tylko miłą atmosferę czy wygodę w pokojach, ale również śmieci i odpady. Zużywa przy tym masę energii. Sieci hotelowe starają się te negatywne czynniki ograniczać, tym bardziej, że coraz częściej o wyborze miejsca noclegu decyduje to, czy hotel w stosunku do ekologii jest pro czy raczej anty.

Hasła proekologiczne już dawno przestały być li tylko sloganami, a stały się koniecznością. Produkujemy coraz więcej śmieci, zużywamy coraz więcej energii. Dlatego na każdym z nas ciąży odpowiedzialność, by o środowisko dbać. Łatwo powiedzieć, ale jak to zrobić? Przecież nie jesteśmy przyzwyczajeni do zachowań prośrodowiskowych. „Dlatego tak ważna jest edukacja – mówiła w czasie poznańskiej konferencji, poświęconej ekologii, Iva Trifonow, Dyrektor Generalny Hotelu Sheraton w Sopocie. – W przypadku sieci Starwood odbywa się to w dość prosty sposób, po prostu nie stosujemy innych zachowań niż proekologiczne. Dzięki temu nasi pracownicy mają wysoką świadomość w tym zakresie i pracują w zgodzie z określonymi standardami.”

Sieci hotelowe, zwłaszcza te duże, dawno dostrzegły konieczność podjęcia działań, związanych z ochroną środowiska. Tym bardziej, że – jak wykazują badania – goście od pewnego czasu zaczynają zwracać na to uwagę. „Przeprowadziliśmy ankietę wśród pięciuset gości naszych sześciu hoteli w Polsce – mówi Agnieszka Róg-Skrzyniarz, Dyrektor ds. PR sieci Starwood Hotels & Resorts. – Spośrod nich aż 94 procent zadeklarowało, że ekologia ma dla nich znaczenie, a 84 procent stwierdziło, że stara się postępować na co dzień ekologicznie.” W ankiecie wzięło udział 36 procent Polaków, reszta to goście zza granicy, często podróżujący. Ponad połowa z nich stwierdziła, że wdrażane przez hotel inicjatywy ekologiczne mogą być czynnikiem, decydującym o wyborze obiektu. Co ciekawe, ma to większe znaczenie dla Polaków – bo niemal 70 procent odpowiedziało pozytywnie na to pytanie.

To wyniki, których nie można lekceważyć. Dlatego Starwood wprowadza szereg rozwiązań prośrodowiskowych, w tym program o nazwie Zielony Pokój, który m.in. zachęca gości do rzadszej wymiany pościeli i ręczników. Marco Foelske, Dyrektor Generalny poznańskiego Sheratona: „Wydawało się, że zaproponowanie gościom, by dłużej używali ręczników i pościeli, to w luksusowym hotelu coś, co nigdy się nie przyjmie. A jednak nasz program spotkał się z ogromnym entuzjazmem.” Z badań wynika, że ponad dwie trzecie gości akceptuje wymianę pościeli i ręczników na żądanie, zaś około połowa pozytywnie reaguje na używanie przez hotel detergentów, łagodnych dla środowiska oraz możliwość segregacji śmieci.

Hotel Sheraton Poznań jest najbardziej ekologicznym obiektem sieci Starwood w Polsce. Oprócz sieciowych inicjatyw, wprowadza własne. Wspólnie z zajmującą się recyklingiem firmą Remondis, wdrożył program sortowania odpadów i umożliwił segregację śmieci gościom – obsługa prosi także gości, by nie wrzucali śmieci do koszy, może je wówczas sama posegregować w trakcie sprzątania. Hotel nawiązał też współpracę z Philipsem i wdrożył program przechodzenia na energooszczędne rozwiązania oświetleniowe, np. oświetlenie diodowe.

Inicjatyw ekologicznych jest w polskich hotelach sieci Starwood więcej. Należą do nich choćby „zielone patrole”, w których skład wchodzą pracownicy i zarząd hotelu, a które upowszechniają zachowania ekologiczne wśród pracowników. Na potrzeby firm został przygotowany Pakiet Zielona Konferencja, który oferuje możliwość zorganizowania spotkania, nie szkodzącemu środowisku. W skład pakietu wchodzi kącik z przyborami biurowymi, tablice wielokrotnego użytku, korzystanie wyłącznie ze światła dziennego, włączanie klimatyzacji tylko na prośbę uczestników, woda mineralna w dużym dystrybutorze, menu ekologiczne, a także zachęcanie uczestników do przesyłania materiałów droga elektroniczną – by ich nie drukować.

Istotne inicjatywy odbywają się na zapleczu hotelu – w miejscach, niedostępnych dla gości. Podstawa to segregacja śmieci, w tym dokładne oddzielanie szkła od innych odpadków. Zgniatarka do kartonów potrafi zamienić pudła, wypełniające magazynek, w niewielkich rozmiarów sześcian. Obsługa używa biodegradalnych substancji chemicznych Ecolab. W kuchni zbierane są przez zewnętrzną firmę zużyte tłuszcze i oleje, zbiera się także i oddaje do przetworzenia tonery od drukarek – zresztą pracownicy starają się jak najmniej drukować i kopiować. Używają wielokrotnie tych samych kopert do wewnętrznej komunikacji, starają się rzadko używać wind.

Goście mają do dyspozycji torby do prania z tkaniny, zamiast plastikowych. Zainstalowanie aeratorów w bateriach (mieszanie wody z powietrzem) spowodowało zmniejszenie o 40 procent zużycia wody. Stare obrusy i pościel  zmieniają swoje przeznaczenie i są wykorzystywane do sprzątania. Starwood preferuje ponadto współpracę z dostawcami, którzy prowadzą działalność w sposób ekologiczny.

Pracownicy firmy biorą także udział w akcjach pro środowiskowych, takich jak Sprzątanie Ziemi, Sprzątanie Bałtyku czy Godzina dla Ziemi – w tym ostatnim przypadku we wszystkich pomieszczeniach publicznych hoteli gaśnie światło elektryczne, a zapalane są świece. Jeśli zatem traficie kiedyś do hotelu rozświetlonego blaskiem świec, to może okazać się, ze to nie dzień świętego Walentego, lecz Godzina Ziemi w obiekcie sieci Starwood.