Zapytaj Piotra. Turecka wiza po nowemu

Autor tekstu: , Data publikacji:

Turecki rząd zmienił zasady przyznawania wiz do tego kraju. Nie dostaniemy jej już na lotnisku. Jak więc się o nią ubiegać? - na pytanie naszych czytelników odpowiada Piotr Kalita, specjalista od podróży służbowych i przewozów turystycznych.

Niedługo lecę służbowo do Turcji. Wcześniej kupowałem wizę na lotnisku. Dowiedziałem się, że teraz nie można już kupić wizy i trzeba załatwiać ją przez internet. Dlaczego tureckie władze wprowadziły takie utrudnienia? Jak najłatwiej dostać wizę? Czy potrzebne są dodatkowe dokumenty? Ile kosztuje nowa wiza?

Mariusz

Panie Mariuszu

Wiele państw zmienia zasady przyznawania wiz. Na początek wyjaśniam, że wiz się nie kupuje. Wizy (zgody na wjazd do danego kraju, lub – rzadziej – zgody na opuszczenie kraju) są przyznawane przez urzędy konsularne. Za wydanie wizy może być pobrana opłata manipulacyjna. Dlatego w Turcji nie kupował Pan wizy, tylko uiszczał opłatę związaną z jej wydaniem. Dotyczy to także wiz do każdego innego państwa.

Rzeczywiście władze tureckie od 10 kwietnia 2014 roku zmieniają sposób wydawania wiz. Wiza nie będzie przyznawana na lotnisku w formie nalepki wklejanej do paszportu lub stempla, ale przez system internetowy. Ta zmiana nie dotyczy wyłącznie obywateli polskich. O wizę należy ubiegać się wcześniej za pośrednictwem systemu elektronicznego evisa. Odnośnik dostępny jest na stronie internetowej ambasady Turcji.

Jeśli Pana wyjazd ma wyłącznie charakter służbowy, to powinien się Pan ubiegać o wizę biznesową w ambasadzie Turcji. W przypadku łączonego wyjazdu służbowo–turystycznego, może Pan podróżować na podstawie wizy turystycznej.

Paszport musi być ważny co najmniej 6 miesięcy, licząc od daty wjazdu do Turcji. Wiza jest wielokrotna, maksymalny, łączny czas pobytu nie może przekroczyć 90 dni. Bardzo ważne jest, żeby dokładnie wypełnić aplikację wizową. Opłata wizowa wynosi obecnie 20 USD. Jako forma płatności akceptowane są karty Visa i Mastercard. W razie jakiejkolwiek pomyłki należy powtórnie wypełnić formularz i ponownie uiścić opłatę 20 USD. Aplikacje powinny być wypełnione co najmniej 24 godziny przed planowanym przyjazdem, chociaż sugerowany jest dłuższy termin – około 1 tygodnia. Wiza jest przysyłana mailem w ciągu 24 godzin.

Inne zasady dotyczą pasażerów statków wycieczkowych. W przypadku zwiedzania portu, wiza nie jest wymagana.

 

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Brak możliwości komentowania.