Uroczysta gala wręczenia nagród miała miejsce w piątek 27 listopada w Pałacu Sobańskich w Warszawie. – Spotykamy się już w trakcie tej prestiżowej konkurencji po raz trzeci. Podniebne Winnice to konkurs dla tych, którzy cenią sobie dobre wino i nie chcą się z nim rozstawać nawet podczas swoich podróży, kilkanaście kilometrów nad ziemią – mówił Robert Grzybowski, wydawca Business Traveller Poland.
Ośmiu panelistów
– Prawdopodobnie, by uzyskać najbardziej miarodajne wyniki powinniśmy przeprowadzić degustację na wysokości 11 tysięcy metrów próbując wina z kieliszków (szklanek, kubeczków…), w jakich serwuje się je podczas lotu – żartowali jurorzy. Z wiadomych względów panel Podniebnych Winnic odbył się na ziemi, w salonie biznesowym w warszawskiej restauracji „Endorfina” przy ulicy Foksal.
Paneliści – jurrorzy to stali członkowie panelu degustacyjnego Magazynu Wino, dwumiesięcznika, który od 13 lat krzewi w Polsce kulturę wina: Ewa Wieleżyńska, zastępca redaktora naczelnego, Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny, redaktorzy Andrzej Daszkiewicz i Grzegorz Wajner oraz sekretarz paneli MW, Paweł Bravo. W tym roku dołączyli do nich zawodowi sommelierzy – wielokrotni mistrzowie Polski Tomasz Kolecki i Andrzej Strzelczyk oraz prowadzący kursy wiedzy o winie WSET Szymon Milonas.
Konkurs najlepszych win podawanych na pokładach samolotów wszedł już na stałe do kalendarza imprez winiarskich w Polsce. Jury obradowało po raz trzeci. W konkursie wzięło udział 12 linii lotniczych, które nadesłały blisko 70 próbek.
Zobacz, jak testowali nasi jurorzy
Podzielone na dwie komisje jury degustowało wina w poszczególnych kategoriach: wina musujące, białe i czerwone wina serwowane w klasach: ekonomicznej, business i first oraz wina słodkie. Tym razem linie postanowiły pochwalić się przede wszystkim winami z klasy business i first – co nie dziwi o tyle, że właśnie tam serwuje się najwięcej wysokiej klasy trunków.
Jak smakuje wino w przestworzach
Każdy, kto miał okazję odbyć dłuższą podróż samolotem wie, że na dużej wysokości nasza percepcja i wrażliwość zmysłów jest nieco przytępiona – tłumaczy Tomasz Prange-Barczyński. Oprócz szczególnych warunków (wysokość, ciśnienie, rodzaj powietrza, specyficzna wilgotność) dochodzi stres i – mimo starań najlepszych przewoźników, pewien dyskomfort związany z podróżą. Wszystko to sprawia, że potrzebujemy nieco silniejszych bodźców niż na ziemi, w domu czy dobrej restauracji albo ulubionym wine barze – dodaje redaktor naczelny Magazynu Wino.
Nikogo zatem nie zdziwiła duża liczba wyrazistych win z Nowego Świata o bardzo zdecydowanych aromatach. Wysoko, w chmurach to właśnie im często zdarza się wygrywać z subtelniejszymi winami z Europy, które lepiej radzą sobie na ziemi. Sędziowie musieli brać te cechy win pod uwagę i przynajmniej próbować sobie wyobrażać, jak poszczególne degustowane wina smakowałyby …dziesięć kilometrów wyżej.
Bezpiecznie w chmurach
Czasem jednak klasyka okazywała się nie do pobicia – w kategorii win musujących wszystkie medale zgarnęły szampany przypominając, że tutaj król jest tylko jeden. Ale już w kategorii win słodkich, gdzie rządziło porto, zdarzyła się mała niespodzianka i na podium wskoczyło (podobne jednak do porto w charakterze) wzmacniane wino z Republiki Południowej Afryki.
Relatywnie skromnie – w porównaniu z poprzednimi edycjami – prezentowała się klasa economy. Warto jednak pamiętać, że wiele linii zrezygnowało z częstowania alkoholem w tej klasie i znacznie ograniczyło asortyment. Wśród zwycięzców w tej kategorii znalazły się linie Air Berlin i SAS.
W porównaniu z poprzednimi edycjami mieliśmy bardzo wiele win, które naprawdę podobały się jurorom. Nawet jeśli w konkretnej kategorii zgadzaliśmy się co do faworyta, o drugie i trzecie miejsce często rywalizowało wiele win – mówi Prange-Barczyński.
Trzeba wreszcie pamiętać, że ostatecznym sędziom, tam, w górze jest pasażer, który ma konkretnego dnia taki a nie inny nastrój i może mu się podobać akurat to, a nie inne wino. Być może w podróży powrotnej poprosi o coś zupełnie innego – dodaje naczelny Magazynu Wino. Najważniejsze, że wyniki konkursu „Podniebne piwnice” pokazały, iż miłośnicy win mogą się czuć w powietrzu całkowicie bezpieczni. I zadbani.
Pełna lista nagrodzonych w konkursie Podniebne Winnice 2015
Najlepsza Podniebna Winnnica
Singapore Airlines
Najlepsze Wino Musujące
1. Brut Réserve, Champagne, Charles Heidsieck, SINGAPORE AIRLINES
2. Brut, Champagne, Laurent Perrier, BRUSSELS AIRLINES
3. Dom Pérignon 2004, Champagne, SINGAPORE AIRLINES
Najlepsze Wino Białe w Klasie Ekonomicznej
1. Cuvée Anna White 2015, Stellenbosch, Kaapzicht, AIR BERLIN
Najlepsze Wino Czerwone w Klasie Ekonomicznej
1. Merlot 2014, Pays d’Oc, Robert Olivier, SAS
Najlepsze Wino Białe w Klasie Biznes
1. Sauvignon Blanc 2013, Collio, Livon, BRUSSELS AIRLINES
2. Sauvignon Blanc 2014, Awetere Valley-Marlborough, Yealands, SINGAPORE AIRLINES
3. Chenin Blanc 2014, Cederberg, Cederberg Private Cellar, SOUTH AFRICAN AIRWAYS
Najlepsze Wino Czerwone w Klasie Biznes
1. Director’s Reserve 2011, Stellenbosch, Tokara, SOUTH AFRICAN AIRWAYS
2. Château Godeau 2010, Saint Émilion Grand Cru, BRUSSELS AIRLINES
3. Brioso Single Vineyard 2012, Mendoza, Susana Balbo, LAN/TAM AIRLINES
Najlepsze Wino Białe w Klasie First
1. Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese GL 2013, Mosel, Reichsgraf von Kesselstatt, SINGAPORE AIRLINES
2. Schlossberg GG 2014, Rheingau, Schloss Vollrads, LUFTHANSA
3. Chardonnay 2012, Mornington Peninsula, Kooyong, SINGAPORE AIRLINES
Najlepsze Wino Czerwone w Klasie First
1. Château Léoville Poyferré 2004, Saint Julien, SINGAPORE AIRLINES
2. F de Fuentespina 2011, Ribera del Duero, Bodegas Fuentespina, LUFTHANSA
3. O’riada Shiraz 2013, Canberra Disrict, Clonakilla – SINGAPORE AIRLINES
Najlepsze Wino Słodkie
1. 20 Year Old Tawny, Vinho do Porto, Taylor’s, SINGAPORE AIRLINES
2. Cape Tawny Classic Collection, KWV, SOUTH AFRICAN AIRLINES
3. LBV 2009, Vino do porto, Croft, LAN/TAM AIRLINES
Najlepiej Zaprezentowana Karta Win
1. Lufthansa
2. Alitalia
3.Aerofłot
Nagrody specjalne
Wino o szczególnych walorach gastronomicznych, pasujące do proponowanego na pokładzie samolotu menu
Białe: Chardonnay 2014, Elgin, Oak Valley, BRITISH AIRWAYS
Czerwone: Peppoli 2012, Chianti Classico, Antinori, LOT