Z czym najlepiej pić Beaujolais Nouveau?

Autor tekstu: , Data publikacji:

Jak co roku, w trzeci czwartek listopada, świętujemy młode, produkowane ze szczepu Gamay wino Beaujolais. Jego wyjątkowośc stanowi to, iż jest gotowe do spożycia już po 6 tygodniach od winobrania.

W tym roku,  święto wina z regionu Beaujolais, znajdującego się na północ od Lyonu (region Rodan Alpy), przypada 15 listopada, a więc już tuż tuż. Do 1967 roku, data „otwarcia” butelek Beaujolais zmieniała się co roku, później wybrano datę 15 listopada, umożliwiając tym samym ujednolicenie swojej produkcji wszystkim plantatorom. Jednak w 1985 roku, definitywnie ustalono, że będzie to trzeci czwartek listopada.

Dziś Beaujolais jest chyba jednym z najbardziej znanych win na świecie.

Z czym najlepiej pić Beaujolais Nouveau? Okazuje się, że jest to wino, które „nie boi” się niczego: mięso, owoce morza, pikantne dania, tatar rybny czy ostrygi są najbardziej pożądane, ale tak naprawdę, wachlarz możliwości jest bardzo szeroki.